Τα κατοικίδια μπαίνουν σε ολοένα και περισσότερα σπίτια, αποτελώντας μέλη της οικογένειας και προσφέροντας πολλά ψυχικά οφέλη, όπως χαρά και το αίσθημα της συντροφικότητας. Τα πλεονεκτήματα της παρουσίας ενός κατοικιδίου μέσα στο σπίτι έχουν αποδειχθεί επιστημονικά: Προσφέρουν σημαντική κοινωνική υποστήριξη, δημιουργώντας θετικά συναισθήματα, μεταξύ των οποίων και μια αίσθηση ασφάλειας, που συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.
Παρ’ όλα αυτά, η συγκατοίκηση με ένα κατοικίδιο έχει και τα αρνητικά της, όπως επισημαίνουν ερευνητές από το Lincoln Memorial University, σύμφωνα με τα ευρήματα των οποίων το κατοικίδιό σας ενδέχεται να ευθύνεται για τις διαταραχές ύπνου που πιθανώς αντιμετωπίζετε. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Human-Animal Interactions. Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Lauren Wisnieski, Επίκουρο Καθηγητή Δημόσιας Υγείας, αξιοποίησε δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES), που διεξήχθη το 2005-2006 και επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στους συμμετέχοντες με κατοικίδια.
Η ανάλυση των δεδομένων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, εάν έχετε σκύλο, είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου, ενώ μια γάτα μέσα στο σπίτι συσχετίζεται με αυξημένες ενοχλήσεις στα πόδια. Η διαθέσιμη έρευνα δεν έχει κατορθώσει να τεκμηριώσει γιατί η ύπαρξη ενός κατοικιδίου μέσα στο σπίτι επηρεάζει την ποιότητα ύπνου, ωστόσο τα νέα ευρήματα συνάδουν με προγενέστερες μελέτες, που ανέδειξαν επίσης ότι τα κατοικίδια έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ύπνου των ιδιοκτητών τους.
Ο δρ. Wisnieski σχολίασε σχετικά: «Από τη μία, οι σκύλοι και οι γάτες μπορεί να είναι ευεργετικοί για την ποιότητα ύπνου, λόγω της κοινωνικής υποστήριξης που παρέχουν, από την άλλη, όμως, είναι πιθανό να διαταράσσουν συχνά τον ύπνο των ιδιοκτητών τους. Η εν λόγω μελέτη ήθελε να προσδιορίσει τη σχέση που συνδέει τα κατοικίδια με τον ύπνο, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης πτυχών όπως το ροχαλητό, το ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ανάγκη λήψης βοηθημάτων ύπνου και τις ενοχλήσεις στα πόδια». Διερευνήθηκαν, παράλληλα, παράγοντες επίδρασης, όπως η ποιότητα του ύπνου, το αίσθημα ανησυχίας, η υπνηλία, η έλλειψη ύπνου, η δυσκολία κάποιου να αποκοιμηθεί, καθώς και οι λίγες ώρες ύπνου.
Ποιο είναι το πιο «ένοχο» κατοικίδιο;
Αναφορικά με τις διαφορές που καταγράφηκαν στην ποιότητα ύπνου σε σχέση με το αν υπήρχε σκύλος ή γάτα μέσα στο σπίτι, ο δρ. Wisnieski ισχυρίστηκε ότι αυτές πιθανώς οφείλονται στο γεγονός ότι οι γάτες τείνουν να είναι πιο δραστήριες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι υπήρχαν λιγότερες διαφορές στους δείκτες ποιότητας ύπνου μεταξύ ιδιοκτητών γάτας και μη και περισσότερες μεταξύ ιδιοκτητών σκύλων και μη.
Ο δρ. Wisnieski υποστήριξε ότι «εάν η σχέση μεταξύ κατοικιδίων και διαταραχών ύπνου αποδειχθεί από μελλοντική έρευνα, τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποτελεσματικότερων στρατηγικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τον ύπνο. Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε περαιτέρω τις επιδράσεις του δεσμού μεταξύ ανθρώπων και ζώων στην καθημερινότητα».
Διαβάστε ακόμη:
Αϋπνία: Πώς μπορούμε να ξαναβρούμε τον ύπνο μας
Πέντε top tips για να κοιμηθείτε καλύτερα χωρίς χάπια
Δεν κοιμάστε καλά τα βράδια; Ποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί την καρδιά σας