Την τακτική παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του προστάτη σε περιπτώσεις χαμηλού κινδύνου, αντί της θεραπείας προτείνει τώρα μια ομάδα επιστημόνων, ως εναλλακτική μέθοδο διαχείρισης της ασθένειας, με στόχο την αποφυγή των παρενεργειών που συνήθως ακολουθούν την επέμβαση, όπως η ακράτεια και τα σεξουαλικά προβλήματα. Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας του βρετανικού Ινστιτούτου Έρευνας Υγείας και Φροντίδας δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Μιλάνο.
Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί έναν πολύ αργά εξελισσόμενο τύπο καρκίνου, με μεγάλα ποσοστά επιβίωσης. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι ίσως οι άνδρες που επιθυμούν να αποφύγουν τις παρενέργειες των θεραπευτικών μεθόδων -δηλαδή της χειρουργικής αφαίρεσης των καρκινικών όγκων και της θεραπείας με ακτινοβολία– θα μπορούσαν να εξετάσουν εναλλακτικά το ενδεχόμενο να παρακολουθούν ενεργά την εξέλιξη του καρκίνου σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του θεραποντα ιατρού τους.
«Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη δεν θα πρέπει να πανικοβληθούν ή να πάρουν βιαστικές αποφάσεις για το πώς θα διαχειριστούν τη νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, δρ. Freddie Hamdy από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αντίθετα, θα πρέπει «να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη και τις βλάβες που προκαλούνται από τις θεραπευτικές επιλογές».
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 1.600 άνδρες στο Ηνωμένο Βασίλειο , με στόχο να εξετάσει τις διαφορετικές επιδράσεις τριών προσεγγίσεων: χειρουργική επέμβαση – θεραπεία με ακτινοβολία – παρακολούθηση. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να παραπεμφθούν τυχαία σε καθεμιά από τις τρεις προσεγγίσεις. Οι άνδρες στην ομάδα παρακολούθησης έκαναν τακτικές εξετάσεις αίματος, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ή θεραπείες ακτινοβολίας. Οι ειδικοί επεσήμαναν ότι οι σύγχρονες πρακτικές παρακολούθησης είναι καλύτερες και πιο εξελιγμένες, περιλαμβάνοντας μεθόδους όπως η απεικόνιση MRI και οι γονιδιακές εξετάσεις.
Στα 15 χρόνια της παρακολούθησης, παρατηρήθηκε ότι ο καρκίνος είχε εξαπλωθεί στο 9,4% της ομάδας που τον παρακολουθούσε ενεργά, στο 4,7% των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και στο 5% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ακτινοβολίες. Παράλληλα, θάνατος από καρκίνο του προστάτη σημειώθηκε στο 3,1% της ομάδας ενεργού παρακολούθησης, στο 2,2% των ασθενών που χειρουργήθηκαν και στο 2,9% των συμμετεχόντων που υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία. Αυτές οι διαφορές θεωρήθηκαν στατιστικά ασήμαντες από τους επιστήμονες. «Δεν υπήρχε διαφορά στη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη μεταξύ των ομάδων και η επιβίωση ήταν υψηλή και για τις τρεις ομάδες, αφού άγγιζε το 97% ανεξάρτητα από την θεραπευτική προσέγγιση», διευκρίνισε η δρ. Stacy Loeb, ειδικός στον καρκίνο του προστάτη στο NYU Langone Health.
Ο δρ. Hamdy, από την πλευρά του, αποκάλυψε ότι, σε διάστημα 10 ετών, παρατηρήθηκε εξάπλωση του καρκίνου του προστάτη σε αρκετές περιπτώσεις, διευκρίνισε ωστόσο ότι η εξάπλωση δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με αυξημένη θνησιμότητα. Ο ίδιος τόνισε ότι η μέθοδος της ενεργού παρακολούθησης δεν εμπίπτει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ασθενών υψηλού κινδύνου ή ασθενών σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.
«Διαθέτουμε πλέον περισσότερους τρόπους για να διαχειριστούμε τη νόσο. Στις ΗΠΑ, περίπου το 60% των ασθενών χαμηλού κινδύνου επιλέγουν την ενεργό παρακολούθηση», σχολίασε η δρ. Loeb. «Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα, χρήσιμο για τους ασθενείς που καλούνται να λάβουν αποφάσεις σχετικά με τη θεραπευτική μέθοδο που θα ακολουθήσουν», συμπλήρωσε.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος Προστάτη: Ο κόκκινος χυμός που μειώνει τον κίνδυνο
Καρκίνος Προστάτη: Η διατροφή που μειώνει πάνω από 50% τον κίνδυνο εξέλιξης και υποτροπής
Καρκίνος προστάτη: Ο λιγότερο γνωστός παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου