Προβλήματα στη λειτουργία της μνήμης, της σκέψης και γενικότερα σε ό,τι αφορά στην εγκεφαλική υγεία θα μπορούσε να προκαλέσει η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος (πριν τα 60) υποστηρίζει νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology. Ειδικότερα, η νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος, όπως καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα, σχετίζεται με μειωμένη γνωστική απόδοση στη μέση ηλικία.
Η σχέση μεταξύ καρδιακής και εγκεφαλικής υγείας υποστηρίζεται από έναν πολύ μεγάλο όγκο επιστημονικών μελετών. Η πλειονότητα αυτών, ωστόσο, επικεντρωνόταν έως τώρα σε ηλικιωμένους, συνδέοντας συχνά τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό επεισόδιο με αυξημένους κινδύνους γνωστικής εξασθένησης, αλλά και πλήρη άνοια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι καρδιαγγειακές παθήσεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν αυτές τις βλάβες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο. Λιγότερα στοιχεία έχουν γίνει, όμως, γνωστά, σχετικά με το εάν η καρδιαγγειακή νόσος σε νεαρή ηλικία είναι ικανή να μετριάσει τη νοητική οξύτητα των ανθρώπων, καθώς και πότε γίνονται εμφανή τέτοιου είδους συμπτώματα.
Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον δρ. Xiaqing Jiang από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασε την περίπτωση 3.100 Αμερικανών, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε για έως και 30 χρόνια, ξεκινώντας από τη νεαρή ενήλικη ζωή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το 5% ανέπτυξε πρόωρη καρδιαγγειακή νόσο, κυρίως καρδιοπάθεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο, σε μέση ηλικία 48 ετών. Η ομάδα του Jiang διαπίστωσε ότι αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν χειρότερες επιδόσεις σε μια σειρά από γνωστικά τεστ που έγιναν όταν ήταν 50 ετών, σε σύγκριση με τους συνομιλήκους τους, που δεν είχαν αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο.
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ικανό να βλάψει τον εγκεφαλικό ιστό, θέτοντας σε κίνδυνο τις νοητικές ικανότητες. Αυτή η μελέτη, ωστόσο, κατέληξε σε μια σημαντική διαπίστωση: Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν συμμετέχοντες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η πρώιμη καρδιαγγειακή νόσος, κυρίως η περίπτωση της καρδιοπάθειας, εξακολουθούσε να συνδέεται με χαμηλότερες βαθμολογίες γνωστικής απόδοσης. Η ίδια συσχέτιση εξακολουθούσε να υφίσταται όταν οι ερευνητές εξέτασαν άλλους παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και τη γνωστική απόδοση, όπως τα επίπεδα εκπαίδευσης, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
Τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν απαραίτητα ότι η πρόωρη καρδιαγγειακή νόσος προκάλεσε τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις γνωστικής λειτουργίας, διευκρινίζει ο δρ. Jiang. Ωστόσο, η ομάδα με πρώιμη καρδιαγγειακή νόσο κατέγραψε πράγματι ταχύτερο ρυθμό μείωσης μεταξύ δύο δοκιμών που έγιναν με διαφορά 5 ετών: Το 13% εμφάνισε «επιταχυνόμενη γνωστική έκπτωση», έναντι 5% της ομάδας χωρίς καρδιαγγειακή νόσο.
«Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας αργότερα στη ζωή τους», δήλωσε ο δρ. Ronald Petersen, καθηγητής νευρολογίας στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ. Όπως εξήγησε ο ίδιος, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη γνωστική υγεία και τον κίνδυνο άνοιας καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ωστόσο επικρατεί γενικά η άποψη πως οι συνήθειες που κάνουν καλό στην καρδιά είναι ωφέλιμες και για τον εγκέφαλο. Αυτές περιλαμβάνουν τη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα. Επιπροσθέτως, η αποφυγή του καπνίσματος, η τακτική άσκηση, αλλά και η υγιεινή διατροφή, όπως για παράδειγμα η μεσογειακή, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς, αλλά και του εγκεφάλου.
Και οι δύο συμφωνούν ότι τα εν λόγω ευρήματα «υπογραμμίζουν την ανάγκη φροντίδας της καρδιαγγειακής υγείας από νεαρή ηλικία», μέσω ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Τέλος, ο δρ. Petersen, διευκρίνισε ότι οι νέοι που έχουν ήδη αναπτύξει καρδιαγγειακή νόσο «δε σημαίνει ότι είναι καταδικασμένοι», αλλά μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη νέα γνώση για να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, που θα ενισχύσουν την υγεία τους.
Διαβάστε ακόμη:
Η συνήθεια που «σώζει» το μυαλό των 70ρηδων από την γρήγορη φθορά
Το μυστικό για να κρατήσουμε το μυαλό για πάντα νέο
Τρεις παράγοντες-κλειδιά που κρατούν το μυαλό για πάντα νέο και υγιές