Ένα από τα αναπόδραστα του γήρατος είναι και η μεγαλύτερη ευαισθησία στο κρύο. Αποτυπώνεται στην εικόνα της γιαγιάς που φορά ζακέτα στο σπίτι όταν τα εγγόνια κάθονται με τα κοντομάνικα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Την εξήγηση δίνει η Alayne Markland, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα Γεροντολογίας, Γηριατρικής και παρηγορητικής Φροντίδας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, δίνοντας επιπλέον πολύτιμες συμβουλές για τη μεγαλύτερη αίσθηση ζεστασιάς.
1. Μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος
Τα αιμοφόρα αγγεία χάνουν την ελαστικότητά τους με τα χρόνια με συνέπεια τη μειωμένη λειτουργικότητά τους και την αδυναμία του σώματος να διατηρήσει τη θερμότητα. Έτσι, τα κρύα άκρα μαρτυρούν ενδεχόμενο πρόβλημα του κυκλοφορικού.
2. Η επιδερμίδα «αδυνατίζει»
Μπορεί να βλέπουμε τη φθορά του χρόνου στην επιδερμίδα με τις ρυτίδες και τα σημάδια του γήρατος, ωστόσο πλήγμα υφίστανται και οι ενδότερες στιβάδες του. Ουσιαστικά, με τη γήρανση χάνεται το υποδόριο λίπος που λειτουργεί ως μονωτικό υλικό για τη διατήρηση της θερμότητας.
3. Αλλάζει ο μεταβολισμός
Ο μεταβολικός ρυθμός, ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα σε κατάσταση αδράνειας δηλαδή, μειώνεται με την ηλικία και στα 50 η μείωση φτάνει το 30%. Αν και ο μειωμένος μεταβολισμός σχετίζεται κατά βάση με τα λεγόμενα «γεροντόπαχα», μπορούν να του αποδοθούν ευθύνες και για αλλαγές που συντελούνται σε χημικές διεργασίες του οργανισμού.
Η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, η υποστήριξη της αναπνοής, της κυκλοφορίας του αίματος και της πέψης μεταξύ άλλων ζωτικών λειτουργιών που στηρίζονται στον μεταβολισμό, θα επηρεαστούν από την επιβράδυνσή του. Αρκεί να θυμηθούμε το παράδειγμα της περιορισμένης κυκλοφορίας του αίματος που προαναφέρθηκε, μόνο που, εν προκειμένω, δεν ευθύνονται τα δύσκαμπτα αιμοφόρα αγγεία.
4. Προβλήματα υγείας
Σύμφωνα με την ειδικό, μια σειρά παθήσεων και ιατρικών καταστάσεων συνυφασμένων με τα γηρατειά εξηγούν επίσης γιατί κρυώνουμε περισσότερο όσο μεγαλώνουμε. Καρδιοπάθειες, νεφρική νόσος και αναιμία μπορεί να περιορίζουν την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.
Παθήσεις του θυρεοειδούς έπειτα όπως ο υποθυρεοειδισμός εμπλέκονται στη λειτουργία του μεταβολισμού, σημαντικού όπως προαναφέρθηκε ρυθμιστικού παράγοντα της θερμοκρασίας στο σώμα.
Η περιφερική διαβητική νευροπάθεια, τέλος, προκαλεί αίσθημα κρύου και μουδιάσματος στα άκρα ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για υποθερμία.
5. Παρενέργειες από τα φάρμακα
Αντιυπερτασικά φάρμακα όπως οι β-αποκλειστές και οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου, είναι συχνά υπαίτια για τα κρύα άκρα.
Tips για να διατηρήσετε τη θερμοκρασία:
- Ρυθμίστε τη θέρμανση στους 20-21°C τουλάχιστον.
- Μονώστε τα κουφώματα ώστε να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας.
- Ντυθείτε ζεστά τις κρύες ημέρες, ακόμη και αν παραμένετε σε εσωτερικούς χώρους.
- Ντυθείτε ζεστά και χρησιμοποιείστε επιπλέον σκεπάσματα για τον ύπνο.
- Διατηρήστε ένα υγιές βάρος με το αναγκαίο λίπος.
- Περιορίστε το αλκοόλ που ενισχύει την απώλεια θερμότητας από το σώμα.
- Σε περίπτωση εξόδου με βροχερό καιρό, φορέστε αδιάβροχο και αλλάξτε αμέσως ρούχα αν βραχούν.
Διαβάστε επίσης
Θα βγείτε για τρέξιμο στην παγωνιά; Να γιατί πρέπει να το ξανασκεφτείτε
Κρύο: Τα θετικά και τα αρνητικά του για τον οργανισμό μας
Να γιατί μας ανοίγει η όρεξη όταν κάνει κρύο – Πώς δεν θα παχύνουμε