Γενετικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και ψυχολογικοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, την προοδευτική δηλαδή τριχόπτωση των αντρών, και νεότερη μελέτη αναδεικνύει έναν παράγοντα που σχετίζεται με τον δυτικό τρόπο ζωής και θα μπορούσε και να αλλάξει.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, διαπιστώθηκε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σακχαρούχων ποτών και της τριχόπτωσης. Επομένως τα αναψυκτικά με ζάχαρη, τα μιλκσέικ αλλά και τα πολύ γλυκά ροφήματα καφέ μπορούν σε υπερβολική κατανάλωση να απειλήσουν τα μαλλιά μας.
Η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων έχει αποδειχθεί προηγουμένως ερευνητικά ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά και την εμφάνιση της τερηδόνας.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 1.951 άνδρες ηλικίας 18-45 ετών από 31 επαρχίες της Κίνας. Για τη συλλογή δεδομένων χρησιμοποιήθηκε μια αυτοαναφερόμενη διαδικτυακή έρευνα. Για τη μεγαλύτερη εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, αποκλείστηκαν ορισμένοι τύποι συμμετεχόντων, όπως όσοι έπασχαν από λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής και καρκίνο.
Διερευνήθηκαν οι συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας και της συχνότητας της κατανάλωσης των σακχαρούχων ποτών με την τριχόπτωση, χρησιμοποιώντας ένα δυαδικό μοντέλο λογιστικής παλινδρόμησης με προσαρμογές για παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η ψυχολογία, καθώς και κοινωνικοδημογραφικοί παράγοντες.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης των σακχαρούχων ροφημάτων και της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Ένας μηχανισμός που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή την αλληλεξάρτηση είναι η λειτουργία της πολυόλης. Ειδικότερα, η υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα αναψυκτικά προκαλεί και υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί την αντίδρασης της πολυόλης. Αυτό μειώνει την ποσότητα της γλυκόζης που είναι διαθέσιμη στα κερατινοκύτταρα του εξωτερικού περιβλήματος της ρίζας των τριχοθυλακίων, οδηγώντας στην εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Από την άλλη, η υψηλή πρόσληψη σακχάρων συχνά συνδυάζεται με υψηλή πρόσληψη λιπαρών, που με τη σειρά της θα μπορούσε να οδηγήσει σε τριχόπτωση, όπως έχει αποδειχθεί σε μελέτες σε πειραματικά ποντίκια. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη απέδειξε ότι η συσχέτιση μεταξύ των σακχαρούχων ποτών και της τριχόπτωσης παρέμεινε ισχυρή, ακόμα και μετά την προσαρμογή για τη συχνότητα πρόσληψης τροφών με υψηλά λιπαρά και τηγανητών τροφών.
Τέλος, αναφορικά με την επίδραση του μετατραυματικού στρες και την επίδραση της πρόσληψης των σακχαρούχων ποτών, ο ψυχολογικός παράγοντας έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στην εμφάνιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας.
Όπως καταλήγουν και οι ερευνητές, τα ευρήματα της παρούσας μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μέσω περαιτέρω διαχρονικών και παρεμβατικών μελετών, ώστε να παρέχονται ακριβείς πληροφορίες για την τεκμηριωμένη αγωγή υγείας στο μέλλον.
Διαβάστε ακόμη
Τριχόπτωση: Η ανακάλυψη που μπορεί να σώσει τα μαλλιά μας
Τριχόπτωση: Τέσσερα τρόφιμα που βοηθούν να μην «τα χάσετε»
Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι καλύτερες φαρμακευτικές λύσεις