Σύμμαχος για τις γυναίκες που πέρασαν καρκίνο του μαστού αποδεικνύεται η σωματική άσκηση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open, ακόμα και αν περιορίζεται σε 15 λεπτά την εβδομάδα.
Οι ερευνητές από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό φροντίδας υγείας Kaiser Permanente στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, ανέτρεξαν στα δεδομένα 315 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών με διάμεση ηλικία τα 71 έτη που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού δύο τουλάχιστον χρόνια πριν τη μελέτη. Οι πρώτες συνεντεύξεις για τον χρόνο εβδομαδιαίας άσκησης πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 2013-2015 και η παρακολούθηση των συμμετεχουσών διήρκεσε έως τον θάνατο ή την ολοκλήρωση της έρευνας, τον περασμένο Απρίλιο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν 60% μικρότερο κίνδυνο θανάτου για τις ομάδες των γυναικών που ήταν έντονα ή ηπιότερα δραστήριες -15 τουλάχιστον λεπτά άσκησης την εβδομάδα- σε αντίθεση με όσες ανήκαν στην ομάδα των ανεπαρκώς δραστήριων σωματικά (<15 λεπτά άσκησης).
Σωτήρια προσθήκη στο πλάνο φροντίδας
Η ερευνητική ομάδα προτείνει την ενσωμάτωση της σωματικής δραστηριότητας στο πλάνο φροντίδας αφού, ακόμα και αν δεν είναι έντονη, μπορεί να επιμηκύνει το προσδόκιμο επιβίωσης.
Ο καρκίνος του μαστού είναι από τους συχνότερους παγκοσμίως, με τα στατιστικά να δείχνουν για κάθε έτος:
- 4.500 νέες διαγνώσεις και 1.600 θανάτους στην Ελλάδα
- περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις και 90.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- 270.000 νέες διαγνώσεις και 42.000 θανάτους στις ΗΠΑ
- 55.000 νέες διαγνώσεις και 11.500 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Παλαιότερη μελέτη είχε διαπιστώσει ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα πριν τη διάγνωση του καρκίνου και μετά τη θεραπεία συνδέθηκε με μικρότερο κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου συγκριτικά με τις πιο αδρανείς ασθενείς.
Οι ερευνητές δήλωσαν σχετικά:
«Η προστατευτική δράση της σωματικής δραστηριότητας έναντι του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι γνωστή. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά της μετά τη διάγνωση της νόσου παραμένει αμφιλεγόμενη. Έχει προταθεί ότι τόσο η μέτρια όσο και η έντονη άσκηση έχουν συγκρίσιμα οφέλη, ωστόσο τα αποτελέσματα σε σχέση με την επιβίωση στους ασθενείς δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.
»Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογηθεί η συσχέτιση της σωματικής δραστηριότητας πέραν των βασικών καθημερινών λειτουργιών με τον κίνδυνο ολικής θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών που επέζησαν από τον καρκίνο του μαστού. Τα ευρήματά μας ενισχύουν τη σημασία αναθεώρησης των πλάνων φροντίδας επιβίωσης ώστε να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα καθώς, ακόμη και σε μέτρια επίπεδα, μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για την παράταση της επιβίωσης αλλά και την ποιότητας ζωής ως προς την υγεία».
Διαβάστε επίσης:
Μεταστατικός καρκίνος μαστού: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της νόσου
Καρκίνος: Ο απαραίτητος διαγνωστικός έλεγχος που σώζει
Καρκίνος Μαστού: Διάγνωση και αντιμετώπιση στην κύηση – Τι πρέπει να ξέρουμε