Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Aston επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα ενός ήδη γνωστού κανόνα για την ξεκούραση των ματιών από την ψηφιακή κόπωση.
Η ψηφιακή κόπωση ή αλλιώς το oπτικό Σύνδρομο Υπολογιστών (CVS) ταλαιπωρεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στον κόσμο λόγω των πολλών ωρών, που περνούν μπροστά από οθόνες. Μερικά από τα συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, τα πρησμένα και κόκκινα μάτια ή τα υγρά και ξηρά ματιά, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η θολή ή ακόμη και διπλή όραση και η αυξημένη ευαισθησία στο φως.
Σύμφωνα με τον κανόνα 20-20-20 πρέπει κάθε είκοσι λεπτά να κάνουμε ένα διάλλειμα είκοσι δευτερολέπτων κοιτώντα σε μια απόσταση 20 πόδια (6 μέτρων) μακριά.
Οι ερευντητές του Πανεπιστημίου Aston θέλησαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του κανόνα αυτού σε 29 συμμετέχοντες με ψηφιακή κόπωση. Με τη βοήθεια ειδικής εφαρμογής που ειδοποιούσε και «ανάγκαζε» τους συμμετέχοντες να ξεκουράζουν τα μάτια τους ανά είκοσι λεπτά για είκοσι δευτερόλεπτα κοιτώντας μακριά, οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση των ασθενών τόσο πριν την χρήση της εφαρμογής όσο και δυο εβδομάδες μετά την χρήση της.
Διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα όπως η ξηροφθαλμία, η ευαισθησία και η κόπωση των ματιών υποχώρησαν μετά τα αναγκαστικά συστηματικά διαλλείματα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκα στο Contact Lens and Anterior Eye. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή James Wolffsohn καθηγητή οπτομετρίας στο Πανεπιστήμιο Aston το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δουν κατά πόσο μπορεί να εκπαιδευτούν τα μάτια ώστε να ανοιγοκλείνουν συχνότερα μπροστά στις οθόνες. Υπενθυμίζεται ότι ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας δεκαπέντε φορές το λεπτό, ενώ μπροστά σε μια οθόνη αυτη η συχνότητα μειώνεται στο μισό.
Διαβάστε επίσης
Ξηροφθαλμία: Ταλαιπωρεί το 95% των ασθενών με αυτό το σύνδρομο
Ξηροφθαλμία: Το τεστ που αποκαλύπτει το πρόβλημα
Ξηροφθαλμία: Η απρόσμενη αλλά αποτελεσματική λύση για τον κνησμό και τον ερεθισμό