Εάν το κεφάλι σας πάει να σπάσει και αναζητάτε άμεσα λύση από τον κοινό πονοκέφαλο, λάβετε υπόψιν σας ότι ένα απλό αναλγητικό όπως η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη θα σας ανακουφίσει. Ωστόσο, καλό είναι προτού καταφύγετε στα παυσίπονα, να δοκιμάσετε πρώτα τις ακόλουθες εναλλακτικές μη φαρμακευτικές λύσεις:
-Κάντε λίγες μαλάξεις στον αυχένα σας.
-Αποφύγετε τα ερεθίσματα που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας, όπως ο θόρυβος, ο αέρας, το έντονο φως αλλά και το αλκοόλ.
-Πιείτε άφθονο νερό που μπορεί να μειώσει την ένταση του πονοκεφάλου.
-Βάλτε μια κρύα κομπρέσα (ή τον κατεψυγμένο αρακά από το ψυγείο) στο μέτωπό σας για δέκα λεπτά – μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή. Σε άλλες περιπτώσεις το ζεστό ντους πιθανόν να σας ανακουφίσει. Πειραματιστείτε με ό,τι σας βοηθά καλύτερα.
-Προσπαθήστε να χαλαρώσετε, να πάρετε μερικές βαθιές εισπνοές και να βγείτε για λίγο στον καθαρό αέρα.
-Δοκιμάστε ένα ηρεμιστικό ρόφημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι με πιπερόριζα, χαμομήλι ή λεβάντα μπορεί να ανακουφίσει.
-Εισπνεύστε ένα αιθέριο έλαιο. Το άρωμα της λεβάντας θεωρείτει καταπραυντικό.
Τι να θυμάστε
- Αν γυμνάζεστε συστηματικά με ήπιους ρυθμούς θα παρατηρήσετε ότι οι πονοκέφαλοί σας είναι λιγότερο συχνοί και ηπιότεροι. Αποφύγετε όμως την ξαφνική και έντονη άσκηση, γιατί αποτελεί παράγοντα πρόκλησης κρίσης ημικρανίας.
- H αυξημένη κατανάλωση καφέ μπορεί να επιδεινώσει τον απλό πονοκέφαλο. Ωστόσο, σε πολλούς ημικρανικούς ασθενείς η καφείνη δρα ευεργετικά – γι’ αυτό και ορισμένα παυσίπονα συνδυάζονται με καφείνη.
- Αν και τα βαθύτερα αίτια των κεφαλαλγιών παραμένουν άγνωστα, πολλοί από τους εκλυτικούς παράγοντες του πόνου είναι γνωστοί. Ο κυριότερος είναι το στρες, κυρίως όσον αφορά τον κλασικό πονοκέφαλο (κεφαλαλγία τάσεως). Μια ημικρανική κρίση από την άλλη πλευρά, μπορεί να πυροδοτηθεί και από άλλους παράγοντες όπως οι έντονες μυρωδιές, η υγρασία ή το κρύο, ο έντονος φωτισμός, ο θόρυβος και ορισμένες τροφές.
Διαβάστε επίσης
Πονοκέφαλος: Η δραστηριότητα που αποτελεί αναπάντεχο φυσικό αναλγητικό
Πονοκέφαλος: Ποιοι ταλαιπωρούνται ακόμη και τις μισές μέρες του μήνα