Όλοι γνωρίζουν ότι προβλήματα όπως ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Υπάρχουν όμως και άλλα ύπουλα ή αθόρυβα συμπτώματα που συχνά αγνοούμε, ενώ θα έπρεπε να μας οδηγήσουν στον γιατρό για έναν έλεγχο της κατάστασής μας.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πολλές νόσοι όπως η υπέρταση, αλλά και ο διαβήτης συχνά υποδιαγιγνώσκονται γιατί προχωρούν σιωπηρά, χωρίς συμπτώματα ή με τόσο ανεπαίσθητα συμπτώματα που τείνουμε να τα αγνοούμε.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα συχνότερα ήπια συμπτώματα που συχνά παραμελούνται ενώ δεν θα έπρεπε.
Επίμονη κόπωση. Η κούραση που δεν υποχωρεί μετά από ανάπαυση και η οποία δυσχεραίνει τις καθημερινές σας δραστηριότητες ενδεχομένως αποτελεί σύμπτωμα μιας λοίμωξης όπως π.χ. το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να αποτελεί σημάδι και άλλων πιο σοβαρών νόσων που θα πρέπει να διερευνηθούν, ενώ εάν η κόπωση επιμένει για περισσότερο από δυο εβδομάδες και συνδυάζεται με απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που μέχρι πρότινος απολαμβάνατε, τότε ίσως πρέπει να διερευνηθεί και το ενδεχόμενο ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη.
Ανεξήγητη πρόσληψη βάρους. Εάν ο ένοχος δεν είναι προφανής (λαίμαργη διατροφή) και δεν μπορείτε να αντιληφθείτε γιατί έχετε πάρει βάρος, οι ειδικοί εξηγούν ότι οι ορμονικές αλλαγές ή διαταραχές όπως λόγου χάρη του θυρεοειδούς ή και της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλούν αύξηση του βάρους.
Ενδέχεται επίσης το πρόβλημα να οφείλεται σε κατακράτηση υγρών μια κατάσταση που θα μπορούσε να οφείλεται σε σοβαρές καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις και θα πρέπει να διερευνηθεί.
Χρόνιος πόνος. Είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα «πονάκια» και οι ενοχλήσεις καθώς μεγαλώνουμε. Μερικές φορές είναι αποτέλεσμα φυσικής φθοράς ή προβλημάτων όπως η αρθρίτιδα. Σε άλλες περιπτώσεις, ο πόνος μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας αυτοάνοσης πάθησης ή άλλης συστηματικής νόσου που θα πρέπει να διερευνηθεί.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί ο πόνος που συσχετίζεται με συστηματικές νόσους μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης, νυχτερινές εφιδρώσεις ή κούραση.
Λαχάνιασμα στην άσκηση. Εάν σας κόβεται η ανάσα σε ασκήσεις που μέχρι πρότινος κάνατε ανεμπόδιστα τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός αναπνευστικού προβλήματος όπως το άσθμα ή ενός καρδιαγγειακού νοσήματος ιδιαίτερα αν συνυπάρχουν προβλήματα όπως υπέρταση, αυξημένο σάκχαρο και χοληστερόλη.
Αυπνία. Η δυσκολία στην έλευση του ύπνου και οι διαταραχές του ύπνου γενικότερα, μπορεί να αποτελούν ένδειξη προβλημάτων του θυρεοειδούς αδένα, υπνικής άπνοιας ή σε σπανιότερες περιπτώσεις νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον σύμφωνα την Κλινική Cleveland.
Αδυναμία συγκέντρωσης. Η αργή, υποτονική σκέψη ή η αδυναμία συγκέντρωσης μπορεί να προέλθει από κάτι απλό όπως οι λίγες ώρες ύπνου, αλλά δεν αποκλείεται να αποτελεί και παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων ή να προκαλείται από ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Στην τελευταία περίπτωση όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να υπάρχουν και συνοδά συμπτώματα όπως υπερβολική κόπωση, πονοκέφαλος, γενικευμένοι πόνοι, άγχος και κατάθλιψη.
Μουδιάσματα. Μην αγνοήσετε τα μουδιάσματα ή μυρμηγκιάσματα σε χέρια, πόδια ή δάκτυλα αν αυτά επιμένουν. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας (ΝΙΗ) αυτά μπορεί να οφείλονται σε αρρύθμιστο διαβήτη, θυρεοειδή που υπολειτουργεί ή νευρολογικά προβλήματα όπως το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
Διαβάστε επίσης
Κούραση, διάθεση για κλάμα και κακή διάθεση: Ποια βιταμίνη σας λείπει
Κόπωση: Τι «κρύβει» η μεγάλη κούραση και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Αϋπνία: Πότε φταίνε οι ορμονικές αλλαγές – Τι να κάνετε