Τα άτομα 65 ετών και άνω που έχουν κακή φυσική λειτουργικότητα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg και του Τμήματος Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ βάσισαν την παραπάνω διαπίστωση στο τεστ Short Physical Performance Battery (SPPB), το οποίο μετρά τη λειτουργικότητα του ατόμου αξιολογώντας την ταχύτητα βάδισης, την ισορροπία και την δύναμη των κάτω άκρων. Πρόκειται για τεστ που διαφέρει από την κλασσική αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης του ατόμου βάσει των παραδοσιακών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου (όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, το κάπνισμα ή ο διαβήτης) στους μεσήλικες.
Στο πλαίσιο της μελέτης Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) που συμπεριέλαβε 15.792 άτομα, 45-64 ετών, την περίοδο 1987-1989, οι ερευνητές μελέτησαν τα αίτια της αθηροσκλήρωσης. Οι συμμετέχοντες είχαν έκτοτε υποβληθεί σε ετήσιες κλινικές εξετάσεις αλλά και αξιολόγηση υγείας δια τηλεφώνου.
Τα στοιχεία που επέλεξε ο Kunihiro Matsushita, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας αφορούσαν την περίοδο 2011-2013, όταν όλοι οι συμμετέχοντες ήταν πια άνω των 65 ετών και είχαν υποβληθεί στο τεστ SPPB ώστε να προκύψει ένα σκορ βάσει της ταχύτητας βάδισης, της ταχύτητας έγερσης από καθήμενη στάση χωρίς τη χρήση των χεριών και την ικανότητα ισορροπίας.
Τελικά αναλύθηκαν δεδομένα υγείας 5.570 ατόμων (58% γυναίκες), κατά μέσο όρο 75 ετών την περίοδο 2011-2019. Βάσει του σκορ SPPB οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες φυσικής κατάστασης: χαμηλή, ενδιάμεση, υψηλή.
Ο Δρ Matsushita και οι συνεργάτες του συσχέτισαν το σκορ SPPB με μελλοντικά εμφράγματα, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και τον συνδυασμό των τριών συνυπολογίζοντας μείζονες παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, κάπνισμα, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη και ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου.
Τα αποτελέσματα
Από τη συνδυαστική ανάλυση οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:
- μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, το 13% είχε χαμηλό, 30% ενδιάμεσο και 57% υψηλό σκορ φυσικής λειτουργικότητας,
- κατά τη διάρκεια της 8ετους μελέτης, 930 συμμετέχοντες είχαν ένα ή περισσότερα επιβεβαιωμένα καρδιαγγειακά επεισόδια: 368 υπέστησαν έμφραγμα, 251 εγκεφαλικό επεισόδιο και 529 καρδιακή ανεπάρκεια,
- συγκριτικά με τα άτομα με υψηλό σκορ λειτουργικότητας, εκείνοι με χαμηλό είχαν 47% περισσότερες πιθανότητες τουλάχιστον ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου, ενώ οι έχοντες ενδιάμεσοι σκορ είχαν 25% μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα τουλάχιστον τέτοιο επεισόδιο.
Ο συσχετισμός φυσικής λειτουργικότητας και καρδιαγγειακής νόσησης ίσχυε και μετά τον συνυπολογισμό κλασσικών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η ηλικία, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης.
Διαβάστε επίσης
Είστε 50ρηδες; Δύο απλά τεστ δείχνουν πόσα χρόνια θα ζήσετε
Ανακαλύψτε πόσο υγιείς θα είστε όταν βγείτε στη σύνταξη