Οι διατροφικές διαταραχές – με κυριότερες τη νευρογενή ανορεξία και βουλιμία – σημειώνουν διαρκώς αυξητικές τάσεις. Εν μέσω πανδημίας η σχέση μας με το φαγητό απορρυθμίστηκε περισσότερο με τα περιστατικά διαταραγμένης εικόνας του σώματος, υπερφαγίας και περιορισμού λήψης τροφής να σημειώνουν άνοδο.
Στις ΗΠΑ όπου ως γνωστό καταγράφονται τα πάντα, υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια άτομα έχουν μια διαταραχή διατροφής κατά τη διάρκεια της ζωής τους και οι εκκλήσεις για την υποστήριξή τους σε εθνικό επίπεδο σημείωσαν αύξηση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Στη διάρκεια των δυο ετών της πανδημίας σημειώθηκε επιδείνωση των συμπτωμάτων των διατροφικών διαταραχών σε παγκόσμια κλίμακα σε ποσοστά που ξεπερνούν κατά περιπτώσεις το 50%.
Μεταξύ του Μαρτίου 2020 και του Οκτωβρίου 2021 το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών των ΗΠΑ (NEDA) κατέγραψε αύξηση κατά 58% σε κλήσεις, μηνύματα και e mail προς αναζήτηση βοήθειας. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι από διατροφικές διαταραχές (κυρίως ανορεξία) χάνονται 10,200 ζωές κάθε χρόνο.
Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να αναγνωρίσουμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια; Οι περισσότεροι άνθρωποι με διατροφικές διαταραχές δεν θα λάβουν ποτέ θεραπεία σύμφωνα με τη NEDA.
Ακολουθούν τα σημάδια κινδύνου που δεν πρέπει να αγνοήσετε με κυριότερα την ανησυχία για το βάρος, για την άσκηση και την προετοιμασία γευμάτων, για τον έλεγχο του φαγητού, παράξενες συμπεριφορές στη διάρκεια του γεύματος, μειωμένη ενεργητικότητα και αρνητική διάθεση, σύμφωνα με το NEDA.
Βάρος. Αυξημενη ανησυχία για το βάρος και το σώμα τους και μια επιθυμία να αλλάξουν την εμφάνισή τους – ίσως μιλούν πολύ για το φαγητό ή τη δίαιτα ή κάνουν δίαιτα.
Άσκηση. Μπορεί να γυμνάζονται σκληρά χωρίς όμως να τρώνε περισσότερο και να ταράζονται πολύ όταν δεν καταφέρνουν να διεκπεραιώσουν το workout.
Μαγείρεμα. Υπερβολικό ενδιαφέρον για την προετοιμασία των γευμάτων τα οποία όμως δεν τρώνε – μπορεί να επιλέγουν διαφορετικά φαγητά από την υπόλοιπη οικογένεια.
Έλεγχος του φαγητού. Μπορεί να αναστατωθούν παράλογα όταν δεν είναι σε θέση να ελέγξουν τα γεύματά τους — για παράδειγμα, μια ξαφνική αλλαγή στα σχέδια του δείπνου ή αδυναμία να παραγγείλουν αυτό που σχεδίαζαν.
Παράξενη συμπεριφορά. Μπορεί να εκδηλώνουν περίεργες συμπεριφορές όπως να πηγαίνουν συχνά στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια του γεύματος ή να αποφεύγουν να τρώνε με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να κάνουν τελετουργίες π.χ. να κόβουν το φαγητό τους σε μπουκίτσες ή να τρώνε τις τροφές με συγκεκριμένη σειρά.
Διάθεση. Μπορεί να φαίνονται πιο καταθλιπτικοί, ανήσυχοι ή ευερέθιστοι από το κανονικό.
Ενεργητικότητα. Χαμηλή ενεργητικότητα, αδιαφορία για πράγματα που συνήθως τους ενδιέφεραν ή αγαπούσαν, γενικότερα διαρκώς «πεσμένοι». Μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο ωστόσο με υπερανάληψη δραστηριοτήτων και εμμονή με την τελειότητα.
Αν υποψιάζεστε ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο υποφέρει από μια διατροφική διαταραχή ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το προσεγγίσετε και να το βοηθήσετε. Το πιο σημαντικό είναι να τους προσφέρετε τη στήριξη και την αμέριστη αγάπη σας.
Διαβάστε επίσης
Ανορεξία -Βουλιμία: Πόσο διαφορετικές είναι στους άνδρες
Ανορεξία – Βουλιμία: Οι διατροφικές διαταραχές που απογειώθηκαν στην πανδημία