Η έλλειψη ύπνου, εκτός από τα πλείστα προβλήματα υγείας που μπορεί να επιφέρει όταν είναι συνεχής, αλλάζει και την αντίληψή μας για τους άλλους και θα μπορούσε να οδηγήσει σε… παρεξηγήσεις, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, τα άτομα που δεν κοιμήθηκαν καθόλου κατά τη διάρκεια της έρευνας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να θεωρήσουν τους άλλους είτε αναξιόπιστους είτε λιγότερο ελκυστικούς, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κοιμήθηκαν επαρκώς.
Η ερευνητική ομάδα θεωρεί ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς οι άνθρωποι ενδέχεται να μην αλληλεπιδράσουν με όσους θεωρούν λιγότερο ελκυστικούς ή αξιόπιστους. Όπως εξηγούν, «οι εκφράσεις του προσώπου είναι καθοριστικής σημασίας για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων και τα λάθος συμπεράσματα για τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου από την έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση».
Οι λάθος εκτιμήσεις
Η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε για τη μελέτη στοιχεία από 45 νέους με μέση ηλικία τα 25 έτη, οι οποίοι δεν παρουσίαζαν διαταραχές ύπνου και όρασης, που η τελευταία εκ των πραγμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα για την εξωτερική εμφάνιση των άλλων, και δεν έκαναν υπερβολική χρήση καφεΐνης.
Αρχικά, οι συμμετέχοντες το πρώτο βράδυ δεν κοιμήθηκαν καθόλου και την επόμενη μέρα οι ερευνητές παρακολουθούσαν το βλέμμα τους, όταν συνομιλούσαν με άλλους. Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε, με τους συμμετέχοντες να έχουν το περιθώριο να κοιμηθούν για 8 ώρες.
Με τη βοήθεια ενός προγράμματος παρακολούθησης των ματιών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν μείνει άγρυπνοι το προηγούμενο βράδυ εστιάζαν έως και 6 με 10% λιγότερο στα πρόσωπα των συνομιλητών τους. Eπιπλέον, όταν τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τα πρόσωπα, οι συμμετέχοντες που δεν κοιμήθηκαν ήταν πιο αυστηροί με την εμφάνιση των προσώπων και τους θεωρούσαν λιγότερο αξιόπιστους.
«Το γεγονός ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου στο πείραμά μας αξιολόγησαν τα θυμωμένα πρόσωπα ως λιγότερο αξιόπιστα και υγιή και τα ουδέτερα και φοβισμένα πρόσωπα ως λιγότερο ελκυστικά αποδεικνύει ότι ο ασταθής ύπνος συνδέεται με πιο αρνητικές κοινωνικές εντυπώσεις για τους άλλους. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα αυτά είναι λιγοτερα πρόθυμα στο να αναπτύξουν κοινωνικές σχέσεις», επισημαίνει ο Christian Benedict, αναπληρωτής καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να επαληθευτούν και σε άλλες ηλικιακές ομάδες και το κατά πόσο το ίδιο φαινόμενο παρουσιάζεται σε άτομα με χρόνια απώλεια ύπνου.
Διαβάστε επίσης:
Καλύτερος ύπνος και λίμπιντο – Και άλλοι οκτώ λόγοι να κάνουμε γιόγκα
Δεν σας κολλάει ύπνος; Τα τρόφιμα που καταπολεμούν την αϋπνία