Είναι γνωστό ότι τα γλυκά προκαλούν τερηδόνα και βλάπτουν τα δόντια. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι τα δόντια μας απειλούνται και από άλλες τροφές τις οποίες θεωρούμε υγιεινές και θρεπτικές, ωστόσο δεν είναι και τόσο φιλικές με το σμάλτο των δοντιών;
Οι τροφές που κολλούν στα δόντια, ακόμη και αν έχουν μεγάλη διατροφική αξία, έχουν υψηλή τερηδογόνο δράση, γι’ αυτό και καλό είναι μετά την κατανάλωσή τους να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Σ’ αυτές τις τροφές ανήκουν, όπως είναι αναμενόμενο τα μπισκότα, οι σοκολάτες, οι καραμέλες βουτύρου αλλά και:
Οι μπανάνες, ο πουρές, ο κρόκος του αυγού
Εξαιτίας της κολλώδους υφής τους επικάθονται στην επιφάνεια των δοντιών δημιουργώντας ένα καταστροφικό φιλμ που σταδιακά τα διαβρώνει.
Τα αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, οι σταφίδες, τα σύκα και τα βερίκοκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ωφέλιμες φυτικές ίνες. Ταυτόχρονα όμως είναι πλούσια και σε σάκχαρα. Επιπλέον επικάθονται εύκολα στην επιφάνεια των δοντιών γεγονός που συμβάλλει στην τερηδογόνο δράση τους.
Το εβαπορέ και το σοκολατούχο γάλα
Θεωρούνται πιο επιβλαβή για τα δόντια σε σύγκριση με το φρέσκο γάλα επειδή έχουν πιο πηκτή υφή με αποτέλεσμα να παραμένουν περισσότερο στην επιφάνεια των δοντιών. Το σοκολατούχο γάλα επιπρόσθετα έχει και ζάχαρη.
Οι χυμοί των φρούτων
Παρότι είναι πολύ θρεπτικοί εντούτοις περιέχουν κιτρικό οξύ που είναι επιβλαβές για την αδαμαντίνη των δοντιών. Εάν μάλιστα οι χυμοί περιέχουν και ζάχαρη, τότε το κακό είναι διπλό.
Οι τροφές που «καθαρίζουν» το στόμα
Η κατανάλωση ορισμένων τροφών συμβάλλει στον καλύτερο καθαρισμό των δοντιών.
Σ’ αυτές ανήκουν:
Τα μήλα. Αν δεν μπορείτε να έχετε πάντα μαζί σας μια οδοντόβουρτσα για να πλένετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα, φροντίστε να έχετε στην τσάντα σας ένα μήλο που λόγω της σκληρής σάρκας βοήθα στον καθαρισμό των δοντιών και ευνοεί την παραγωγή σάλιου.
Το τυρί. Γνωστό για την υψηλή περιεκτικότητα του σε ασβέστιο και φώσφορο, το τυρί έχει την ιδιότητα να επαναφέρει το pH του στόματος σε φυσιολογικά επίπεδα (5,5).
Το πράσινο τσάι. Καταπολεμά τα βακτήρια που προκαλούν το σχηματισμό πλάκας χάρη στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή που περιέχει.
Το χαμομήλι. Θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση που συμβάλλει στην διατήρηση της υγείας των δοντιών (χωρίς ζάχαρη).
Διαβάστε επίσης
Τερηδόνα: Ο απρόσμενος εχθρός των δοντιών που κρύβεται στο νερό
Το αντιμικροβιακό τρόφιμο που καταπολεμά την τερηδόνα
Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει ήπαρ, καρδιά και δόντια