Ανήκετε σε όσους αφαιρούνται συχνά, ονειροπολούν και δυσκολεύονται έτσι να συγκεντρωθούν στη δραστηριότητα με την οποία έχουν καταπιαστεί; Αν και η συγκεκριμένη συνήθεια μειώνει τις επιδόσεις μας σε εργασίες που απαιτούν οξυμένη την ευφυΐα και την εργασιακή μνήμη, ο Δρ Brendan Kelly, M.D., Ph.D., Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Κολέγιο Trinity στο Δουβλίνο, σταθμίζει τα οφέλη και τη ζημία και εξηγεί γιατί πού και πού αξίζει κανείς να ονειρεύεται με ανοιχτά τα μάτια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα οφέλη της συνετής ονειροπόλησης υπερέχουν των όποιων συνεπειών, με κυριότερο τη συμβολή της στη δημιουργική επίλυση των προβλημάτων και τον σχεδιασμό των μελλοντικών μας στόχων. Πρόκειται για δύο ουσιαστικές ψυχολογικές διεργασίες της ζωής μας.
Η ονειροπόληση στοχεύει στο μέλλον και, στο πλαίσιό της, σχεδιάζουμε τη ζωή μας όπως την επιθυμούμε, παραπάνω από ιδανική πολλές φορές και στα όρια της επιστημονικής φαντασίας, πάντα όμως με το βλέμμα στο μέλλον και την επίτευξη των στόχων. Ιδίως για αυτό το τελευταίο, μελέτες έχουν δείξει πως όσοι προσπαθούν να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.
Έπειτα, αναφορικά με το κομμάτι των προβλημάτων, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της πραγματικότητας με την ονειροπόληση, καταλήγουμε σε ευφάνταστες και δημιουργικές λύσεις που δεν θα μας επέτρεπε η ψυχρή λογική ούτε να διανοηθούμε. Όπως λέει ο Δρ Kelly, «απελευθερωνόμαστε».
Ο νους που ταξιδεύει… δεν παύει να δουλεύει
Εγκεφαλικές σαρώσεις σε 15 εθελοντές που είχαν αφαιρεθεί και ονειροπολούσαν, έδειξαν ότι σημαντικός αριθμός περιοχών του εγκεφάλου ήταν σημαντικά δραστήριες στο διάστημα αυτό. Η μελέτη αποκάλυψε ότι ενόσω ονειροπολούσαν, κατάσταση κατά την οποία το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας του εγκεφάλου (μέσος προμετωπιαίος φλοιός, οπίσθια περιοχή του προσαγωγίου, πλευρική κροταφική ένωση) μπαίνει σε «λειτουργία παρασκηνίου», άλλες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων (πλευρικός προμετωπιαίος φλοιός, φλοιός της ραχιαίας εμπρόσθιας προσαγωγίου) παρέμεναν υπερδραστήριες.
Τα ευρήματα επισημαίνουν πως, μπορεί να αγνοούμε πού πάει ο νους μας όταν ταξιδεύει, το ζητούμενο είναι ότι δεν σταματά να εργάζεται πυρετωδώς, προκρίνοντας καμιά φορά θέματα όπως οι σχέσεις, τα μελλοντικά σχέδια ή κάποιος γενικότερος προβληματισμός ως πιο σημαντικά από την εργασία που έχουμε αναλάβει να διεκπεραιώσουμε.
Να ονειροπολεί κανείς ή όχι;
Ο Δρ Kelly είναι ξεκάθαρος: αφήστε τον εγκέφαλο να ταξιδέψει αλλά με σύνεση. Αφαιρεθείτε κατά τη διάρκεια ενός πληκτικού meeting, όχι όμως κατά την οδήγηση. Πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στον εγκέφαλό μας να ξεκουράζεται, συμβουλεύει. «Διασκεδάζουμε με το μη υπαρκτό για να κάνουμε την πραγματικότητα πιο ανεκτή και, όπως αποδεικνύεται, να μπορέσουμε έτσι να στραφούμε και σε προβλήματα άλλα από αυτά που υποτίθεται μονοπωλούν τη συγκέντρωσή μας. Η ονειροπόληση είναι ο τρόπος του εγκεφάλου μας να μας πει ότι έχουμε πιο σημαντικά πράγματα να κάνουμε. Πρέπει το μήνυμά του να εισακουστεί», καταλήγει ο Δρ Kelly.
Διαβάστε επίσης
Πόσο ξύπνιος είναι ο εγκέφαλός μας όταν κοιμόμαστε και τι ακριβώς κάνει
Δείτε real-time πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος
Ελληνίδα ανακάλυψε πότε έχει συνείδηση ο εγκέφαλος