Πέντε βίντεο με ασκήσεις για τους ασθενείς με ρευματικές παθήσεις δημιούργησε η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) με την συνεργασία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών.
Τα video θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της καμπάνιας «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το» και στο YouTube. Επίσης θα διατεθούν δωρεάν σε αίθουσες αναμονής νοσοκομείων, ιατρείων ρευματολόγων και άλλων ειδικοτήτων όπως λ.χ. ψυχολόγων ή διαιτολόγων.
Στα βίντεο φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές εξηγούν με πολύ απλά βήματα τι μπορεί να κάνει ένας πάσχων από το σπίτι του, δίχως να επιβαρυνθεί οικονομικά, για να βελτιώσει την καθημερινότητά του.
Η συνεργασία των τριών φορέων εντάσσεται στην εκστρατεία της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ που ξεκίνησε το 2014 και έχει τίτλο «Το σώμα σου μιλάει, άκουσέ το!». Στόχος της καμπάνιας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα και το ρόλο του ρευματολόγου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Δείτε τα βίντεο:
• Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
• Ψωριασική Αρθρίτιδα
• Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα
• Αναπνευστικές ασκήσεις για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαθρίτιδα
• Aσκήσεις Εργοθεραπείας
Το 1/4 του πληθυσμού πάσχει από ρευματικό νόσημα
Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, το ένα τέταρτο του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποια ρευματική πάθηση. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας, κυρία Ευαγγελία Καταξάκη, «ο πόνος, το πρήξιμο ή η δυσκαμψία στις αρθρώσεις που δεν οφείλονται σε τραυματισμό ή υπερβολική κούραση και διαρκούν για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή πόνος στη μέση, τα εξανθήματα και η κόπωση είναι τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας ωθήσουν να επισκεφτείτε ρευματολόγο».
Αναφερόμενη στην συνεργασία με τους δύο Συλλόγους, η Ευαγγελία Καταξάκη υπογράμμισε την σημασία της συνέργειας ανάμεσα στους επαγγελματίες υγείας ώστε να μεγιστοποιούνται τα ευεργετικά αποτελέσματα στους πάσχοντες: «Η χορήγηση της ενδεικνυόμενης φαρμακευτικής αγωγής έχει σαν αποτέλεσμα την ύφεση της νόσου, την ανακούφιση από τον πόνο και των άλλων συμπτωμάτων με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Καλή ποιότητα ζωής σημαίνει ότι ο ασθενής αισθάνεται καλά, έχει καλή λειτουργική ικανότητα, είναι παραγωγικός στην εργασία του στην κοινωνική και οικογενειακή του ζωή», υπογράμμισε τονίζοντας ότι τα ρευματικά νοσήματα αφορούν και άτομα νεότερης ηλικίας ενώ επηρεάζουν πολύ την ψυχική διάθεση των ασθενών.