Στις μέρες της πανδημίας το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι η πρώτη κίνηση για την θωράκιση της υγείας και την προστασία από μεταδοτικές νόσους, ωστόσο σίγουρα δεν θα εκπλαγούμε αν μάθουμε ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Η σύγχρονη ιστορία αποκαλύπτει ότι για πολλούς αιώνες κανείς δεν είχε μιλήσει για τη σημασία του πλυσίματος των χεριών. Να θυμίσουμε άλλωστε, ότι η βικτωριανή εποχή θα έμενε στην ιστορία της Βρετανίας για την ευημερία και την σεμνοτυφία της, αν δεν ήταν ταυτόχρονα γνωστή για τις μεταδοτικές ασθένειες, όπως η χολέρα, που αποτελούσαν τη βασική αιτία θανάτου του πληθυσμού.

Η γέννηση ενός θρύλου

Στην εκπνοή του 19ου αιώνα λοιπόν, το 1894, ο Βρετανός εφευρέτης και ανθρωπιστής Ουίλιαμ Χέσκεθ Λέβερ, έκανε τη διαφορά: δημιούργησε ένα «σαπούνι με αποστολή», ένα πρωτοποριακό, προσιτό στην τιμή προϊόν με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που, όπως είπε ο ίδιος όταν το παρουσίασε, είχε σκοπό να καταστήσει την καθαριότητα «κοινό τόπο για όλους». Έτσι γεννήθηκε το Lifebuoy – που σημαίνει σωσίβιο- και μαζί του, γεννήθηκε ένας θρύλος.

Ο θρύλος αυτός ζει μέχρι τις μέρες μας και σήμερα το κόκκινο σωσίβιο μπορεί να «υπερηφανεύεται» ότι άλλαξε τις συνήθειες υγιεινής ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.

Η αρχή βέβαια έγινε στην βικτωριανή Αγγλία όπου η χαρακτηριστική κόκκινη μπάρα σαπουνιού οδήγησε στην εξοικείωση των Βρετανών με τη συνήθεια του πλυσίματος των χεριών.  Η συμβολή του  «σωσιβίου»  ήταν σημαντική, βοηθώντας να προστατευτούν ζωές που κινδύνευαν από τη διασπορά της μεγάλης επιδημίας της χολέρας. Και όταν, το 1918, ακολούθησε η Ισπανική γρίπη, το Lifebuoy ήταν ήδη εκεί, έχοντας εκπαιδεύσει στο μεταξύ εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στη σημασία της υγιεινής των χεριών. Ήταν εκεί και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με κινητές μονάδες λουτρών για να στηρίξει τους πολύπαθους κατοίκους του βομβαρδισμένου Λονδίνου.

Ένας μεγάλος στόχος

Το 2010 το Lifebuoy, το θρυλικό αντιβακτηριδιακό σαπούνι και τα άλλα προϊόντα της σειράς, που έρχονται πλέον και στη χώρα μας έθεσε έναν μεγάλο στόχο: να προσεγγίσουν, έως το 2020, ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους και να τους εκπαιδεύσει στο πλύσιμο των χεριών – μια απλή διαδικασία που προστατεύει από τη διάδοση μεταδοτικών ασθενειών. Η εκστρατεία αυτή που συνέβαλε στην αλλαγή συμπεριφοράς μικρών και μεγάλων μέσα από ειδικά προγράμματα, σε πάνω από 30 χώρες, είναι η μεγαλύτερη στο είδος της που έγινε ποτέ.

Παράλληλα, το σαπούνι Lifebuoy και τα προϊόντα της ομώνυμης σειράς  έχουν αναλάβει μια μεγάλη ανθρωπιστική πρωτοβουλία-αποστολή στον αναπτυσσόμενο κόσμο: να βοηθήσουν όσα περισσότερα παιδιά μπορεί να φτάσουν (και να ξεπεράσουν) την ηλικία των 5 ετών. Το πρόγραμμα Help a Child Reach 5 βασίζεται στη διαπίστωση ότι, κάθε χρόνο, πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν τα 5 χρόνια τους, εξαιτίας ασθενειών όπως η διάρροια και η πνευμονία. Πολλοί από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν συνηθίσουν τα παιδιά να πλένουν τακτικά τα χέρια τους με ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

Σήμερα, στην εποχή της πανδημίας, το Lifebuoy  με όλα τα προϊόντα της σειράς συνεχίζει να είναι παρόν επιτελώντας την σημαντική αποστολή του και δικαιώνοντας τον άξια κερδισμένο τίτλο του θρύλου. Το σαπούνι – σωσίβιο μαζί με όλα τα προιόντα της σειράς εξακολουθεί να βρίσκεται δίπλα μας και σύντομα θα φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσφέροντας σε όλους αντιβακτηριδιακή προστασία και ασφάλεια.