Η μετριοπαθής άσκηση στη μέση και στη μεγαλύτερη ηλικία μειώνει μεσοσταθμικά το χρόνο που περνάει ένας άνθρωπος άνω των 40 στο νοσοκομείο. Οι άνδρες και οι γυναίκες ηλικίας 40-79 ετών διατρέχουν υπολογίσιμα χαμηλότερο (περίπου 25%) κίνδυνο μακροχρόνιας ή συχνής εισαγωγής στο νοσοκομείο εάν κάνουν κάποια μορφή σωματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και της Μονάδας Επιδημιολογίας MRC. Συγκεκριμένα, εκείνοι που δεν ασκούνταν ούτε λίγο, φαίνεται να περνούσαν πάνω από 4 ημέρες περισσότερο, σε σχέση με εκείνους στο θάλαμο της κλινικής, σε σχέση με εκείνους που έκαναν κάποια σωματική δραστηριότητα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο BMC Geriatrics, βασίζονται σε μια γενική βρετανική μελέτη κοόρτης πληθυσμού 25.639 ανδρών και γυναικών ηλικίας 40-79 ετών που ζουν στο Νόρφολκ και ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρώτα δέκα χρόνια οι δραστήριοι συμμετέχοντες είχαν 25 % λιγότερες πιθανότητες να περάσουν πάνω από 20 ημέρες στο νοσοκομείο, σε σχέση με τους οκνούς συμμετέχοντες. Επιπλέον, όσοι παρέμειναν σωματικά ενεργοί ή αύξησαν τη δραστηριότητά τους μέσα στα χρόνια είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να περάσουν μέχρι 20 ημέρες στο νοσοκομείο.

Η δραστηριότητα κάθε συμμετέχοντα αξιολογήθηκε από τον εβδομαδιαίο αριθμό των ωρών ποδηλασίας, αερόμπικ, κολύμβησης ή τζόκινγκ, χειμώνα – καλοκαίρι, από όπου προέκυψε η κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων. Αυτό που φάνηκε είναι ότι μια μέτρια δραστηριότητα επαρκεί για τα θετικά οφέλη και ότι η καθιστική ζωή και η γενικότερη αδράνεια οδηγεί περισσότερες φορές στο νοσοκομείο.