Οι περισσότεροι άνθρωποι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία με τον κορωνοϊό, βρέθηκαν ξαφνικά με απεριόριστο χρόνο -με εξαίρεση φυσικά κάποια επαγγέλματα όπως τα ιατρικά ή τους δημοσιογράφους των ηλεκτρονικών μέσων που γράφουν ασταμάτητα. Σε κάθε περίπτωση, για πολλούς πια υπάρχει περισσότερος χρόνος από ό,τι χρειάζονται και τόσες ώρες που δεν ξέρουν τι να τις κάνουν και σε τελική ανάλυση, το να κάθεσαι και να μην κάνεις τίποτα είναι οδυνηρά βαρετό, τόσο που οι έφηβοι κραυγάζουν «θέλουμε το σχολείο μας πίσω» και οι δημόσιοι υπάλληλοι αναπολούν τη βαβούρα της υπηρεσίας τους.
Κάπως έτσι πολλοί είναι εκείνοι που απλώς σκοτώνουν το χρόνο τους, μην κάνοντας ουσιαστικά τίποτε το ουσιαστικό πέρα από το να βλέπουν Netflix, Youtube και να χαζολογούν στο Facebook και στο Instagram. Έτσι, όμως, και μετά από ένα σημείο αυξάνεται η δυσφορία, η πλήξη, η ανυπομονησία, η μοναξιά, το άγχος, η κατάθλιψη.
Και αυτό είναι πολύ σοβαρό, καθώς η δυσφορία προκύπτει από συναισθήματα ενοχής και ανησυχίας που εμφανίζονται όταν δεν κάνουμε ενεργά κάτι, όταν δεν παράγουμε. Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να είμαστε όλη τη μέρα με τις πιτζάμες, ξέρουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι λάθος. Η ενοχή γίνεται αυτό-κατάκριση («είσαι τεμπέλης») κάτι που όμως εντείνει ακόμη περισσότερο την πίεση, την οποία διοχετεύουμε σε μια ηλεκτρονική συσκευή, ξεφεύγοντας από την ουσία του προβλήματος. Την ίδια στιγμή, τώρα που είμαστε στο σπίτι οι επιλογές χαζολογήματος είναι αμέτρητες.
Να, λοιπόν, τι σας προτείνουμε να κάνετε:
Αντιμετωπίστε το χρόνο σαν χρήμα
Όσο περισσότερο χρόνο νομίζουμε ότι έχουμε, τόσο περισσότερο τον θεωρούμε δεδομένο, και τόσο πιο εύκολο γίνεται να τον σπαταλάμε από αφέλεια. Για να αποφύγετε αυτήν την παγίδα, κάντε έναν προϋπολογισμό του χρόνου σας και φτιάξτε ένα πρόγραμμα βάζοντας στον εαυτό σας προθεσμίες. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε αυτήν την αίσθηση έλλειψης χρόνου που θα σας βοηθήσει να είστε πιο προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που τον αξιοποιείτε.
Αλλάξτε τη σχέση σας με το χρόνο
Αντί να σκέφτεστε τον χρόνο σαν κάτι που σκοτώνετε όταν το έχετε σε αφθονία (τώρα δηλαδή) ή κάτι που περνά παθητικά από τη ζωή σας, αντιμετωπίστε τον χρόνο σαν το δικό σας θησαυρό που θέλετε να προστατεύσετε. Επίσης, εκφράστε ευγνωμοσύνη για το χρόνο που έχετε. Αυτό συμβαδίζει με την ιδέα της αντιμετώπισης του χρόνου σαν να είναι ένας λιγοστός πόρος, όπως και τα χρήματα. Κάντε μια άσκηση σκέψης και φανταστείτε ότι σας απομένει ένας χρόνος μόνο για να ζήσετε ακόμη. Πώς θα θέλατε να ξοδεύατε αυτόν τον χρόνο λοιπόν;
Εξασκήστε την πρακτική του «αρκετά καλά»
Αυτό πάει να πει μην αναζητάτε την τελειότητα, διότι αυτό μπορεί να σας υπονομεύσει και να εδραιώσει μια νοοτροπία όπου είτε θα κάνουμε κάτι τέλειο είτε δεν θα το κάνουμε καθόλου (συνήθως το δεύτερο). Η τελειότητα και η αναβλητικότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Εξασκηθείτε να κάνετε τα πράγματα αρκετά καλά και με ηρεμία και μετριοπάθεια φροντίστε να φτάνετε μέχρι ένα ικανοποιητικό σημείο κάθε εργασίας σας. Για να πιάσετε γρήγορα και την επόμενη!