Η ζωή σας είναι πλήρης. Έχετε μια ικανοποιητική δουλειά και η οικονομική σας κατάσταση δεν είναι αβέβαιη. Αντίστοιχα και η κοινωνική και η προσωπική σας ζωή δεν έχει φαινομενικά κάποιο ψεγάδι. Κοινώς, πολλοί από τους παράγοντες που συντελούν στην επίτευξη της ευτυχίας είναι ευθυγραμμισμένοι. Γιατί λοιπόν νιώθετε βαθιά θλίψη και το αίσθημα του κενού; Προτού φτάσετε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, υπάρχει ακόμα ένα σύνδρομο που περιγράφει τα παραπάνω: το σύνδρομο της άδειας ζωής.

Αν και δεν αποτελεί επίσημος ιατρικό όρος, αυτό το φαινόμενο έχει να κάνει με την ανεκπλήρωτη έκφραση του εαυτού, αποκαλύπτοντας μια βαθιά εσωτερική δυσφορία. Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος, Boris Charpentier, «το σύνδρομο της άδειας ζωής μπορεί να συνοψιστεί ως ένα αίσθημα βαθιάς δυσαρέσκειας που μπορεί να νιώθει ένα άτομο παρά τις εξωτερικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται, οι οποίες στα μάτια ενός τρίτου φαίνονται τέλειες».

Πώς εξηγείται το σύνδρομο της «κενής ζωής»;

Ο ψυχολόγος προσθέτει ότι η συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση μπορεί να εμφανιστεί «όταν ένα άτομο υποφέρει από έλλειψη ικανοποίησης στη ζωή του και έλλειψη δέσμευσης σε δραστηριότητες ή στόχους που ευθυγραμμίζονται με τις βαθύτερες αξίες του». Για τον ειδικό, αυτό χαρακτηρίζεται από αίσθημα κενού, απώλειας νοήματος και μονοτονίας: «Κόπωση και χρόνια δυσαρέσκεια συνοδεύουν συχνά αυτή την κατάσταση» προσθέτει.

«Δεν πρόκειται, όμως, για μια έλλειψη σκοπού ή πρόκλησης, αλλά μάλλον για μια αδυναμία ευθυγράμμισης μεταξύ των προσωπικών αξιών και της καθημερινής ζωής» διευκρινίζει ο ψυχολόγος. «Οι υψηλές απαιτήσεις σε σχέση με τη ζωή, γενικά, μπορούν να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα κενού, ανεξάρτητα από το τι κάνουμε ή τι είδους ζωής έχουμε. Όσο μεγαλύτερο είναι το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων και της καθημερινότητάς μας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος» συμπληρώνει.

Μήπως το έχετε; Πώς θα ξεφύγετε

Για να ξεπεράσετε αυτή την περίοδο δυσφορίας, ο ψυχολόγος συνιστά να δουλέψετε με τον εαυτό σας. «Προσπαθήστε να εντοπίσετε τις βαθύτερες αξίες σας και το τι είναι πραγματικά το πιο σημαντικό για εσάς. Προσπαθήστε να θέσετε στον εαυτό σας στόχους που να είναι όσο το δυνατόν πιο στενά ευθυγραμμισμένοι με τις αξίες σας». Ακολουθώντας αυτή την τακτική, θα νιώσετε πιο ολοκληρωμένοι, συνιστά.

Η αναζήτηση του νοήματος και της αυθεντικότητας είναι επίσης ένα σημαντικό κλειδί. Ο ειδικός συμβουλεύει «να αναπτύσσουμε και να διατηρούμε ουσιαστικές σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες μας και με τους οποίους μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας». Ο στόχος; Να ενισχυθεί το αίσθημα της σύνδεσης και της ολοκλήρωσης.

Τελικά, δεν υπάρχει μυστικό για να είμαστε ευτυχισμένοι, απλώς θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς θα έρθουμε σε επαφή με το τώρα: «Να είστε παρόντες και να εκτιμάτε τα μικρά πράγματα στη ζωή. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας (Mindfulness) είναι ένα καλό εργαλείο για την ανάπτυξη αυτής της ικανότητας» συστήνει ο Boris Charpentier.

Τέλος, το απόλυτο κλειδί βρίσκεται στην ικανότητα να μειώνετε τις σύντομες προσδοκίες: «Αποδεχτείτε ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι πάντα τέλεια. Θα πρέπει να ξεφύγετε από τη λογική του άσπρου μαύρου, όπου τα πράγματα είναι είτε εξαιρετικά είτε ανούσια» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Μικρά μαθήματα ευτυχίας που οδηγούν σε μεγάλη ικανοποίηση από τη ζωή

Από τι εξαρτάται η ικανοποίησή μας από τη ζωή;

Αναζητάτε την ευτυχία; Τότε σταματήστε να περιμένετε αυτά τα 5 πράγματα από τους άλλους