Περισσότεροι από ένας στους τρεις νέους ενήλικες, ηλικίας 18 – 25 ετών αισθάνονται μοναξιά σε επίπεδα που θεωρούνται προβληματικά σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Swiburne.
Οι ερευνητές μελέτησαν 1.520 εθελοντές ηλικίας 12-25 ετών αναφορικά με τη μοναξιά που ένιωθαν, καθώς και τα συμπτώματα κατάθλιψης ή κοινωνικού άγχους που παρουσίαζαν. Γενικά, ένας στους τέσσερις νέους ανθρώπους ανέφερε ότι αισθάνθηκε μοναξιά για τρεις ή περισσότερες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα.
Ανάμεσα στους ενήλικες της μελέτης, το 35% ανέφερε ότι αισθανόταν μοναξιά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Παρατηρήθηκε επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα μοναξιάς αύξαναν τον κίνδυνο κατάθλιψης στους νέους ενήλικες κατά 12% και του κοινωνικού άγχους κατά 10%.
Οι νεότεροι της μελέτης, έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών, ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα καθώς μόλις το 13% ανέφεραν μοναξιά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες αυτής της ηλικιακής ομάδας ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και κοινωνικού άγχους συγκριτικά με τους ενήλικες.
Ο καθένας μπορεί να περάσει μία περίοδο μοναξιάς σε κάποια περίοδο της ζωής του, αλλά συνήθως αυτή παρουσιάζεται μετά από σημαντικά γεγονότα της ζωής είτε θετικά (όπως το να γίνει κανείς γονιός ή να προσληφθεί σε μία νέα δουλειά) είτε αρνητικά (πένθος, χωρισμός ή προβλήματα υγείας).
Ευθύνονται τα κοινωνικά δίκτυα;
Η εξάρτηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την επικοινωνία έχει θεωρηθεί ότι προκαλεί μοναξιά, αλλά η σχέση αιτίου-αποτελέσματος μεταξύ των δύο δεν έχει αποσαφηνιστεί.
Ορισμένα στοιχεία δείχνουν πως οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ως μέσο κοινωνικής διάδρασης με αποτέλεσμα να διαθέτουν λιγότερο χρόνο σε διαπροσωπικές επαφές. Ωστόσο, είναι ακόμα ασαφές το αν η χρήση των κοινωνικών δικτύων προκαλεί περισσότερη μοναξιά.
Από την άλλη μεριά τα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσαν να ενισχύσουν υπάρχουσες σχέσεις αλλά και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης. Επιπρόσθετα, μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η σχέση μεταξύ της χρήσης κοινωνικών δικτύων και του ψυχικού πόνου ήταν μικρή.
Αιτία ή αποτέλεσμα των ψυχικών νόσων η μοναξιά;
Η μοναξιά είναι επιβαρυντική για την ψυχική και σωματική υγεία. Οι άνθρωποι που είναι μόνοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, είναι πιο πιθανό να βιώσουν υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και κοινωνικού άγχους. Παράλληλα το κοινωνικό άγχος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μοναξιά σε κατοπινό στάδιο.
Η λύση δεν είναι τόσο απλή όσο η συμμετοχή σε μία ομάδα, ή η μεγαλύτερη προσπάθεια για δημιουργία φίλων, ειδικά αν αισθάνεστε ήδη άγχος όταν βρίσκεστε με άλλους ανθρώπους.
Την ώρα που οι μοναχικοί άνθρωποι παρακινούνται να συνδεθούν με άλλους είναι επίσης πιο πιθανό να είναι αγχωτικές για αυτούς οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Οι μελέτες εγκεφαλικής απεικόνισης μάλιστα δείχνουν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι επωφελούνται λιγότερο από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και είναι πιο εξοικειωμένοι με τη θλίψη των άλλων.
Μια μέθοδος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι να ενθαρρυνθούν οι νέοι άνθρωποι να σκεφτούν πιο εποικοδομητικά τη σημασία της φιλίας και να κατανοήσουν με ποιο τρόπο μπορεί να επηρεάσουν άλλους μέσω των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς τους.
Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι σύμβουλοι μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων ανθρώπων για την δυναμική της φιλίας και των διαρκώς εξελισσόμενων διαπροσωπικών σχέσεων.