Δεν είναι λίγες οι φορές που υπεραναλύουμε τις κινήσεις μας προκειμένου να πάρουμε σωστές αποφάσεις, όμως η υπερπροσπάθεια είναι που τελικά τις σαμποτάρει. Αντί να αναλωνόμαστε σε αγχογόνες σκέψεις, μπορούμε απλώς να υιοθετήσουμε 3 μοτίβα υγιούς συλλογισμού που βρίσκουν τη λύση χωρίς να χάνουν το στόχο.
Τα 3 πρότυπα στρατηγικής καθοδήγησης του συλλογισμού παρουσιάζει στο Psychology Today η Alice Boyes, Ph.D., ειδικός στη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία και κοινωνική ψυχολογία, επισημαίνοντας ότι αυτές οι εναλλακτικές σκέψεις μπορούν να απαλύνουν το άγχος σε καθημερινή βάση και να βοηθήσουν τη σκέψη να μην υποκύπτει σε αντιπερισπασμούς.
Οι 3 σκέψεις-σωματοφύλακες της αισιοδοξίας
1. Μήπως με θεωρούν καλύτερο από όσο πιστεύω;
Το άγχος συχνά μας ωθεί στην πεποίθηση ότι όλοι μας κατακρίνουν. Για παράδειγμα, παρατηρείτε κάποιον να σας κοιτάζει στο γυμναστήριο ενώ κάνετε αργό τρέξιμο στο διάδρομο και σκέφτεστε: «Μάλλον αναρωτιούνται γιατί είμαι ακόμα τόσο αργός, ενώ έρχομαι εδώ και μήνες».
Σύμφωνα με την ειδικό όταν βιάζεστε να υποθέσετε ότι κάποιος κάνει μια αρνητική σκέψη για εσάς, σκεφτείτε ότι θα μπορούσε να ισχύει το αντίστροφο, όπως ότι είστε συνεπής στο να έρχεστε ή ότι έχετε ωραία παπούτσια.
Το νόημα αυτής της άσκησης είναι να τονίσετε σε εσάς τους ίδιους ότι δεν ξέρετε τι σκέφτεται ο άλλος. Ο εξαναγκασμός σε μια θετική σκέψη είναι πιο ωφέλιμος για εσάς από την αναγνώριση μιας διφορούμενης κατάστασης. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι μόνο το ένα σενάριο πιθανό.
2. Και αν αυτό το «τρομερό» γεγονός αποδειχθεί ότι δεν είναι τόσο σπουδαίο;
Συχνά αντιμετωπίζουμε ήπια αρνητικές καταστάσεις, όπως όταν μας ζητείται να κάνουμε αλλαγές σε ένα έργο επειδή παρεξηγήσαμε τι ήθελε ο πελάτης. Σε αυτά τα σενάρια, είναι εύκολο να αρχίσουμε να καταστροφολογούμε. Μπορεί να υποθέσουμε ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη υπόθεση για να επιλυθεί ή ότι θα οδηγήσει σε αιώνια αρνητική εντύπωση.
Σκεφτείτε σε αυτή την περίπτωση: «Τι θα γινόταν αν αυτή η κατάσταση αποδεικνύονταν ότι δεν ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση; Πώς θα ήθελα να είχα αντιδράσει αν αυτό ήταν το αποτέλεσμα; Πόση ανησυχία θα επένδυα αν είχα μια κρυστάλλινη σφαίρα και ήξερα ότι όλα θα πήγαιναν καλά;»
Μια τέτοια συνθήκη ίσως είναι η ευκαιρία μας να οξύνουμε τις θετικές μας δεξιότητες για να δημιουργήσουμε καλύτερη εντύπωση και να ενισχύσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης.
3. Οι συμπεριφορές των άλλων δεν αφορούν εμένα αλλά τους ίδιους
Μια κλασική γνωστική προκατάληψη που είναι συνήθης σε αγχώδεις ανθρώπους είναι να πιστεύουν ότι η συμπεριφορά κάποιου άλλου επικεντρώνεται στους ίδιους. Σε αυτή την περίπτωση, τα στρεσαρισμένα άτομα βοηθάει να φανταστούν ότι απλώς, ορισμένοι σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο από το δικό τους και δεν τους κατηγορούν για τις επιλογές τους.
Από την άλλη άκρη του νήματος, όταν κάποιος σας αντιπαθεί στην πραγματικότητα, σκεφτείτε ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να τον έχουν οδηγήσει σε αυτό. Τι θα μπορούσε να κάνει κατανοητή αυτή την κακεντρεχή κρίση; Δείτε αυτή την ρεαλιστικά αρνητική στάση από τη σκοπιά ενός ψυχολόγου και έτσι εστιάζοντας στον άλλο, στρέφεται τη «γνωστική κάμερα» από τον εαυτό σας στην ρίζα της αυτοκαταστροφής σας.
Διαβάστε επίσης
Το κόλπο για να πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε
Αναζητάτε την ευτυχία; Το μυστικό για να την κατακτήσετε βρίσκεται δίπλα σας