Ο τρόπος με τον οποίο η σχιζοφρένεια αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου παρέμενε, σε μεγάλο βαθμό, αχαρτογράφητος μέχρι πρόσφατα. Μια νέα μελέτη επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτό το γνωστικό κενό, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα για το πώς η συγκεκριμένη νευροψυχιατρική νόσος επηρεάζει την εγκεφαλική ανατομία και ποια η σημασία των αλλαγών αυτών για τις μελλοντικές θεραπείες. Τα σχετικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο American Journal of Psychiatry.
Μια ασθένεια με πολλαπλές εκφράσεις
Η σχιζοφρένεια δεν είναι μια νόσος με ενιαία μορφή σε όλους τους ασθενείς, αλλά τα συμπτώματά της διαφέρουν σημαντικά από άτομο σε άτομο. Για κάποιους ασθενείς, τα προβλήματα συνδέονται κυρίως με την αντίληψη, όπως οι παραισθήσεις, ενώ για άλλους επικρατούν τα γνωστικά προβλήματα, όπως η δυσκολία συγκέντρωσης ή σκέψης. H νέα μελέτη αποτυπώνει πώς αυτές οι διαφορές εκδηλώνονται στη δομή του εγκεφάλου.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Wolfgang Omlor, κάθε περίπτωση σχιζοφρένειας έχει διαφορετικά νευροβιολογικά χαρακτηριστικά και χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Όπως εξηγεί, «δεν υπάρχει μία σχιζοφρένεια, αλλά πολλές», γεγονός που κάνει απαραίτητη την ανάπτυξη θεραπειών που να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ασθενούς.
Η έρευνα διεξήχθη σε διεθνές επίπεδο, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, οι οποίοι μελέτησαν τη δομή του εγκεφάλου σε χιλιάδες ασθενείς με σχιζοφρένεια. Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από την ENIGMA, μια διεθνή συνεργασία, που συγκέντρωσε εικόνες από τον εγκέφαλο περισσότερων από 6.000 ατόμων σε 22 χώρες. Με τον τρόπο αυτό, οι επιστήμονες κατάφεραν να συγκρίνουν τις διαφορές στις εγκεφαλικές δομές ασθενών με σχιζοφρένεια και υγιών ατόμων.
Ανέλυσαν διάφορα χαρακτηριστικά του εγκεφάλου, όπως το πάχος και η επιφάνεια του φλοιού, το μοτίβο των εγκεφαλικών πτυχώσεων και τον όγκο των υποφλοιωδών περιοχών του εγκεφάλου. Αυτά τα δεδομένα βοήθησαν τους ειδικούς να κατανοήσουν ποια τμήματα του εγκεφάλου διαφέρουν περισσότερο στους ασθενείς και ποια παραμένουν σχετικά σταθερά.
Αλλαγές στην ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης αφορά στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων, όπως ο μετωπιαίος λοβός. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος των ατόμων με σχιζοφρένεια έχει λιγότερη «ευκαμψία» στην παιδική ηλικία, κυρίως σε περιοχές που συνδέουν σκέψεις με συναισθήματα.
Αυτό σημαίνει ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές που συμβαίνουν στην πρώιμη παιδική ηλικία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σχιζοφρένειας και μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που ο εγκέφαλος συνδέει τις σκέψεις και τα συναισθήματα – κάτι που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι με σχιζοφρένεια βιώνουν τα πράγματα διαφορετικά από τους υγιείς. Επίσης, παρατηρήθηκε ότι οι αύλακες στην περιοχή του μετωπιαίου λοβού είναι συχνά παρόμοιες στους περισσότερους ασθενείς με σχιζοφρένεια, κάτι που μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο που η νόσος εξελίσσεται στον εγκέφαλο.
Η σημασία των ευρημάτων για τη διαχείριση της σχιζοφρένειας
Οι διαφορές αυτές στις εγκεφαλικές δομές στα άτομα με σχιζοφρένεια δημιουργούν νέες προοπτικές για την ανάπτυξη πιο εξατομικευμένων θεραπειών. Όπως τονίζει ο Philipp Homan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και συγγραφέας της μελέτης, οι περιοχές του εγκεφάλου που παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές μπορεί να συνδέονται με τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας και, επομένως, να είναι σημαντικές για την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας. Αντίθετα, οι περιοχές του εγκεφάλου που παρουσιάζουν ομοιομορφία μπορεί να δείχνουν κοινά χαρακτηριστικά στην ανάπτυξη της ασθένειας, κάτι που ενδέχεται να βοηθήσει στη διαμόρφωση γενικότερων θεραπειών, που να στοχεύουν σε αυτά τα κοινά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, για να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές και στοχευμένες θεραπείες, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τις σχέσεις μεταξύ των διαφορών στον εγκέφαλο και των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας.
Διαβάστε επίσης
Σχιζοφρένεια: Πόσα χρόνια ζωής «κοστίζει» ο αποκλεισμός των ασθενών από τις υπηρεσίες υγείας
Σxιζοφρένεια: Ο τρόπος ομιλίας που την προδίδει – Ο αλγόριθμος που κάνει διάγνωση
Σχιζοφρένεια: Πώς η παραμόρφωση σε ένα σημαντικό οστό αποτελεί παράγοντα κινδύνου