Πιθανότατα όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε στο εξής: Ούτε η διάθεση, αλλά ούτε και η πνευματική μας διαύγεια παραμένουν σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο φαίνεται να αποδίδουμε καλύτερα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του University College του Λονδίνου αυτό το διάστημα είναι τα πρωινά. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο British Medical Journal Mental Health, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι τείνουν να αναφέρουν καλύτερη ψυχική υγεία, μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και βελτιωμένη αίσθηση ευεξίας νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα 49.218 ερωτηθέντων για μια διετή περίοδο, από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2022. Τα αποτελέσματα έδειξαν σταθερά ότι οι συμμετέχοντες αισθάνονταν μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή, καθώς και μειωμένα καταθλιπτικά συμπτώματα το πρωί, σε σύγκριση με αργότερα μέσα στην ημέρα. Η αυτοεκτίμησή τους έδειξε επίσης να είναι υψηλότερη τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η διάθεσή τους έπεφτε σημαντικά μέχρι τα μεσάνυχτα. «Η μελέτη μας δείχνει ότι η ψυχική υγεία και η ευημερία των ανθρώπων αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι φαίνεται να αισθάνονται καλύτερα το πρωί και χειρότερα αργά το βράδυ», σχολίασε, συνοψίζοντας τα ευρήματα η δρ. Feifei Bu, ερευνήτρια στατιστικής και επιδημιολογίας στο University College του Λονδίνου.

Η καλύτερη ώρα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων

Είναι, λοιπόν, τα πρωινά η ιδανική ώρα για να αναλάβετε δύσκολα καθήκοντα ή να πάρετε σημαντικές αποφάσεις; Οι έρευνες δείχνουν, πράγματι, ότι αργά το πρωί μπορεί να είναι ένα «γλυκό» σημείο για την επίλυση προβλημάτων, καθώς η διάθεση τείνει να είναι πιο σταθερή κατά τη διάρκεια αυτής της ώρας, επιτρέποντας την καλύτερη λήψη αποφάσεων, με λιγότερες συναισθηματικές παρεμβολές.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας που μπορεί να παίζει ρόλο είναι η κορτιζόλη, μια ορμόνη που ρυθμίζει το στρες και τα επίπεδα ενέργειας. Η κορτιζόλη ακολουθεί έναν φυσικό ημερήσιο ρυθμό, κορυφώνεται το πρωί και μειώνεται το απόγευμα. Καθώς τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται περίπου στα μέσα του απογεύματος, οι άνθρωποι συχνά βιώνουν «κόπωση αποφάσεων» και χαμηλότερα κίνητρα, καθιστώντας την περίοδο αυτή λιγότερο ιδανική για κρίσιμη σκέψη ή εργασίες υψηλών απαιτήσεων.

Εργαστείτε με τον φυσικό σας ρυθμό

Για εκείνους που, από τη φύση τους, ευδοκιμούν το πρωί, η αξιοποίηση των πρωινών ωρών για εστιασμένη εργασία και επίλυση προβλημάτων μπορεί να είναι πράγματι επωφελής. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι νυχτερινοί τύποι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν την καθημερινότητά τους, ώστε να αποδίδουν καλύτερα τα πρωινά. Οι ατομικοί ρυθμοί ποικίλλουν και το κλειδί για την παραγωγικότητα και την ευημερία είναι να αναγνωρίζετε και να συνεργάζεστε με τα δικά σας φυσικά μοτίβα, αντί να εξαναγκάζετε τον εαυτό σας σε ένα πρόγραμμα που δεν ευθυγραμμίζεται με τα προσωπικά σας επίπεδα ενέργειας.

Άλλωστε, η μελέτη έδειξε, επιπλέον, ότι η ψυχική ευημερία παρουσίαζε μεγαλύτερες διακυμάνσεις τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα συναισθήματα μοναξιάς παρέμεναν σχετικά σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Άλλα ερευνητικά στοιχεία έχουν αναδείξει, επίσης, ότι οι εποχιακές διακυμάνσεις έχουν ακόμη ισχυρότερη συσχέτιση με την ψυχική ευεξία. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η έκθεση στο φως της ημέρας, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεση και την παραγωγικότητα.

Επομένως, είτε είστε πρωινός, είτε βραδινός τύπος ανθρώπου, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ψυχική σας κατάσταση κυμαίνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε την παραγωγικότητα, τη λήψη αποφάσεων και τη συνολική σας ευεξία.

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» για τους ξενύχτηδες – Ποιες νόσοι τους απειλούν σοβαρά

Οι πρωινοί τύποι δεν έχουν μόνο πλεονεκτήματα – Η διατροφική διαταραχή που τους απειλεί

Είναι πιο ευτυχισμένοι όσοι ξυπνούν από τα χαράματα; Έρευνα αποκαλύπτει