Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη της πραγματικότητας και την κοινωνική συμπεριφορά. Σύμφωνα με την κορυφαία Κλινική Mayo, μπορεί να οδηγήσει σε οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες και αποδιοργάνωση της σκέψης, του λόγου και της συμπεριφοράς, καταστάσεις που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή.
Τα άτομα με σχιζοφρένεια χρειάζονται ισόβια θεραπεία, που περιλαμβάνει φάρμακα, ψυχοθεραπεία και βοήθεια για να μάθουν πώς να διαχειρίζονται τις καθημερινές δραστηριότητες. Ωστόσο, καθώς πολλά άτομα με τη διαταραχή αγνοούν ότι νοσούν και μπορεί να μην πιστεύουν ότι χρειάζονται θεραπεία, προκύπτουν επιπλέον προβλήματα από τη μη αντιμετώπιση της ψυχωτικής διαταραχής, όπως εντονότερα συμπτώματα, περισσότερες νοσηλείες, φτωχότερη ικανότητα σκέψης και επεξεργασίας πληροφοριών, μειωμένη ανάπτυξη διαπροσωπικών δεξιοτήτων και κοινωνικών ικανοτήτων (π.χ. επικοινωνία, ομαδικότητα και συνεργασία), τραυματισμοί, ακόμη και θάνατος.
Η έγκαιρη ανίχνευση των προειδοποιητικών σημείων είναι καθοριστική για την παροχή κατάλληλης θεραπείας και υποστήριξης. H Δρ Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια και Διδάσκουσα Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, εξήγησε σε βίντεό της στα social media τα σημάδια της σχιζοφρένειας που εμφανίζονται πολύ νωρίτερα από τη διάγνωση.
1. Παραμέληση της προσωπικής υγιεινής
Ένα από τα πρώτα σημάδια είναι η παραμέληση της προσωπικής φροντίδας, μια αλλαγή απότομή ή σταδιακή, που συχνά συνοδεύεται από γενική αδιαφορία για τις καθημερινές ανάγκες. «Ένα σημάδι είναι και κάποιος αρχίζει και παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, δηλαδή, σταματάει να πλύνει τα δόντια του, σταματάει να κάνει μπάνιο, σταματάει να φροντίζει την εξωτερική του εμφάνιση» αναφέρει η Δρ Βάρβογλη.
2. Επίπεδο συναίσθημα
Η απουσία συναισθηματικής έκφρασης είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό, με το πρόσωπο του ατόμου να φαίνεται «παγωμένο» ή χωρίς εκφράσεις. «Το δεύτερο είναι ότι έχει επίπεδο συναίσθημα δεν φαίνεται στο πρόσωπό του, πώς νιώθει. Δε γελάει, δε λέει, είναι σαν να έχει μία μάσκα» σημειώνει.
3. Παράξενος λόγος και αποδιοργανωμένη σκέψη
«Το τρίτο είναι παράξενος λόγος και αποδιοργανωμένη σκέψη ξαφνικά εκεί που μιλάει δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει. Δεν μπορείς να παρακολουθήσεις τη σκέψη του. Λέει πράγματα τα οποία δεν βγάζουν νόημα». Στο σημείο αυτό, οι αλλαγές στη σκέψη και την ομιλία γίνονται εμφανείς.
4. Παρανοϊκές σκέψεις
Η εμφάνιση παράλογων υποψιών και ιδεών καταδίωξης είναι συχνή. «Το νούμερο 4 είναι ότι γίνεται παρανοϊκός. Υποψιάζεται τους πάντες και τα πάντα. Νομίζει ότι τον κυνηγάνε, τον καταδιώκουν, ότι από την τηλεόραση τους στέλνουνε μηνύματα και έχει διάφορες τέτοιου είδους σκέψεις» εξηγεί η Δρ Βάρβογλη.
5. Κοινωνική απομόνωση
Η κοινωνική απόσυρση είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά σημάδια. «Το πέμπτο είναι ότι απομονώνεται κοινωνικά, μένει μόνος του, αποσύρεται, δεν θέλει φιλίες παρέες ενώ ήταν πριν κανονικά κοινωνικότατο άτομα» καταλήγει η ειδικός.
Δείτε το βίντεο:
Σχιζοφρένεια: Δύο πολύτιμα συμπληρώματα που βελτιώνουν τη λειτουργία του νου
Αυτή είναι η νόσος των χαρισματικών ανθρώπων
Σχιζοφρένεια: Ο αφανής παράγοντας της κύησης που αυξάνει τον γενετικό κίνδυνο