Πιστεύετε ότι η γλώσσα του σώματος δεν είναι παρά ένας ακόμα τρόπος επικοινωνίας; Αν ναι, το βιβλίο «Βγάλε συμπεράσματα από τη γλώσσα του σώματος» (Εκδ. Ελλωδία) της Δρος Φούλβιας Ανδρούτσου θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Επαγγελματίας στην Επικοινωνία και το Μάρκετινγκ, με σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Ιστορία και διδακτορικό στην Κοινωνιολογία, η Δρ Ανδρούτσου συμπύκνωσε σε έναν χρηστικό οδηγό όλα τα μυστικά της γλώσσας του σώματος, όπως τα διδάσκει από το 2010.
Τι σημαίνουν οι κινήσεις των ποδιών και των χεριών, οι χειρονομίες, οι εκφράσεις του προσώπου; Πώς μπορούμε να «διαβάσουμε» τους άλλους και γιατί είναι σημαντική αυτή η ικανότητα; «Θα νιώθουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και θα βελτιώσουμε την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθησή μας, θα ανακαλύψουμε το πώς να καταλαβαίνουμε τους άλλους πριν καν μιλήσουν και θα μπορούμε ακόμα και σε μια πρώτη συνάντηση να μείνουμε αξέχαστοι!» επισημαίνει η ίδια στο βιβλίο της.
«Είναι ένα μικρό εγχειρίδιο, το οποίο, πέρα απ’ το ότι είναι αρκετά εικονογραφημένο και ερμηνεύσει την κάθε κίνηση που κάνουμε, από το σήκωμα ενός φρυδιού, τη χειραψία μας, το πού τοποθετούμε τα πόδια μας, δίνει και χρήσιμες συμβουλές ως προς το πώς: πρώτον, να ανακαλύψουμε και ανιχνεύσουμε τα ψέματα, δεύτερον, να κάνουμε μια πρώτη εξαιρετική εντύπωση και, τρίτον, να μπορούμε να ερμηνεύουμε τις κινήσεις των άλλων, δηλαδή να τους διαβάζουμε» εξήγησε η Δρ Ανδρούτσου, μιλώντας στο TikTok για την έκδοση του πρώτου της βιβλίου.
@dr..foulvia.andro Το πρώτο μου βιβλίο μόλις εκδόθηκε και για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να το προμηθευτεί είτε στέλνοντας μου μήνυμα είτε στον σύνδεσμο https://ebay.com/itm/315968429098 «Βγάλε συμπεράσματα από τη γλώσσα του σώματος», το βιβλίο που σας βοηθάει να αποκτήσετε τη δύναμη να διαβάζετε τα πιο σαγηνευτικά, κρυφά μηνύματα που το σώμα μαρτυρά, χωρίς να ειπωθεί λέξη. Ξεσκεπάστε τα πιο καλά κρυμμένα ψέματα, ανακαλύψτε αφανέρωτες επιθυμίες και βαθιά κρυμμένα συναισθήματα που δεν τολμούν να εκφραστούν. Κάθε κίνηση, μια αποκάλυψη που μόνο εσείς θα μπορείτε να ερμηνεύσετε. Ακτινοβολείστε ακαταμάχητη αυτοπεποίθηση, αφήνοντας κάθε σας ματιά και χειρονομία να αιχμαλωτίζει τους γύρω σας. Κυριαρχήστε στο παιχνίδι της επικοινωνίας και γίνετε η μυστική δύναμη πίσω από κάθε αθώο βλέμμα & κίνηση ! #bodylanguage #insights #nonverbal #communication #skills #gesture #readingpeople #bodypower #posture #expression #book ♬ More Love – Rampa &ME Remix – Moderat
«Κυριαρχήστε στο παιχνίδι της επικοινωνίας και γίνετε η μυστική δύναμη πίσω από κάθε αθώο βλέμμα και κίνηση» διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, που μας διδάσκει πώς θα καταλάβουμε ότι κάποιος ψεύδεται σε μόλις 3 βήματα, καθώς και τις 10 μικρο-εκφράσεις που αποκαλύπτουν το ψέμα.
Βρείτε τον ψεύτη με 3 βήματα
Σύμφωνα με τη Δρ. Ανδρούτσου, αρκεί να δώσουμε προσοχή στα παρακάτω τρία σημάδια για να καταλάβουμε πότε κάποιο ψεύδεται:
1. Προσέξτε τα μάτια
«Λένε ότι τα μάτια είναι τα παράθυρα στην ψυχή, σωστά; Λοιπόν, μπορεί επίσης να είναι αρκετά αποκαλυπτικά όταν κάποιος προσπαθεί να τα τραβήξει γρήγορα.
»Οι ψεύτες συχνά δυσκολεύονται να διατηρήσουν οπτική επαφή. Είναι σαν να φοβούνται ότι θα δείτε την αλήθεια αν σας κοιτάξουν κατευθείαν στα μάτια. Αλλά εδώ είναι που δυσκολεύει: ορισμένοι εξασκημένοι ψεύτες μπορεί να υπεραντισταθμίσουν και να κρατήσουν οπτική επαφή για ώρα για να φανούν αληθινοί. Σε αυτήν την περίπτωση κοιτάξτε και τις χειρονομίες όλου του σώματος.»
2. Παρατηρήστε την ταραχή
«Όταν λέμε ψέματα, η ταραχή συχνά εκδηλώνεται μέσω της γλώσσας του σώματος. Παρατηρούμε συνήθως σημάδια νευρικότητας, όπως άκαμπτη στάση σώματος και συχνές κινήσεις χεριών, όπως αγγίγματα στο πρόσωπο ή στα μαλλιά. Αυτά τα σημάδια προκύπτουν λόγω του άγχους και της εσωτερικής πίεσης που συνοδεύει την απόκρυψη της αλήθειας.»
3. Προσοχή στις μικροεκφράσεις
«Οι μικροεκφράσεις είναι φευγαλέες εκφράσεις του προσώπου που αναβοσβήνουν στο πρόσωπο ενός ατόμου για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου και αποκαλύπτουν τα αληθινά συναισθήματα του ατόμου, ακόμα κι αν προσπαθεί να τα κρύψει» γράφει στο βιβλίο, παραθέτοντας 10 μικρο-εκφράσεις που πρέπει να παρατηρήσουμε:
- Κάλυψη του στόματος: η κίνηση μπορεί να δείχνει ότι το άτομο προσπαθεί να αποτρέψει την έκθεση της αλήθειας.
- Άγγισμα της μύτης: ένδειξη άγχους ή ενοχής που συνδέεται με την προσπάθεια του ατόμου να καταπνίξει τις ενοχές του.
- Άγγιγμα του αφτιού: Πρόκειται για μια προσπάθεια του ακροατή «να μην ακούσει κανένα κακό», βάζοντας για το σκοπό αυτό το χέρι του γύρω ή πάνω στο αφτί του.
- Άγγιγμα του λαιμού ή τράβηγμα του γιακά: Όταν ο δείκτης του χεριού αγγίζει το μέτωπο ή το λαιμό αντανακλώνται αισθήματα αμφιβολίας ή την κατάπνιξη συναισθημάτων ενοχής. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν τραβάει το γιακά.
- Τα δάκτυλα στο στόμα: Συνήθως δείχνει προσπάθεια του ατόμου να καταπνίξει τις ενοχές του ή να αποφύγει την έκθεση της αλήθειας. Δείχνει προσπάθεια διαχείρισης της έντασης που προκαλεί το ψέμα.
- Άγγιγμα του ματιού: Όταν γίνεται από τον ακροατή, υποδηλώνει μια προσπάθεια του εγκεφάλου να εμποδίσει μια πιθανή απάτη, να αναγνωρίσει την αμφιβολία ή να αποφύγει να κάποιον κοιτάξει που ψεύδεται. Όταν γίνεται από τον ομιλητή, πρόκειται για μια μικρό έκφραση ψέματος, η οποία εκδηλώνεται με ένα απαλό άγγιγμα κάτω από το μάτι.
- Δάγκωμα των χειλιών: Αντανακλά ένα αίσθημα άγχους και εκφράζει τη συγκράτηση των συναισθημάτων, ενώ τα σφιγμένα χείλη υποδηλώνουν απογοήτευση, αποδοκιμασία και πιθανή ανεντιμότητα.
- Τόνος και δομή της πρότασης: Όταν οι άνθρωποι ψεύδονται, ο τόνος και ο ρυθμός της ομιλίας τους μπορεί να αλλάξουν, π.χ. αρχίζουν να μιλούν με υψηλότερο ή χαμηλότερο τόνο και η δομή των προτάσεών τους γίνεται πιο λεπτομερής από ό,τι συνήθως.
- Κρυμμένα χέρια και τάση εξαφάνισης: Ο ψεύτης μπορεί να κρύβει εντελώς τα χέρια ή να κλείνει τους ώμους του δημιουργώντας καμπούρα σε μια προσπάθεια να κάνει το σώμα του να φαίνεται μικρότερο, ώστε να αισθάνεται λιγότερο αισθητός.
- Ασυνέπειες στην ιστορία τους: Οι ψεύτες μπορεί να πουν ένα πράγμα και μετά να λένε κάτι εντελώς διαφορετικό.
*Το βιβλίο «Βγάλε συμπεράσματα από τη γλώσσα του σώματος» της Δρ. Φούλβιας Ανδρούτσου, που μπορείτε να αγοράσετε ηλεκτρονικά πατώντας εδώ, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.
Γιατί δεν πρέπει να λέμε ψέματα στα παιδιά
Λέει ψέματα ή αλήθεια; Το μοτίβο ομιλίας που προδίδει
Το ψέμα που δίνει έξτρα πόντους στους άνδρες – Δεν αφορά (μόνο) το ύψος