Μια νέα, πιο πρακτική εναλλακτική λύση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης φαίνεται πως ανακάλυψαν ερευνητές. Πρόκειται για μία μέθοδο ήπιας εγκεφαλικής διέγερσης, η οποία εφαρμόζεται κατ’ οίκον και υπόσχεται ελπιδοφόρα αποτελέσματα, ιδίως σε περιπτώσεις όπου οι συμβατικές μέθοδοι, όπως η φαρμακευτική αγωγή και η ψυχοθεραπεία αποτυγχάνουν. Η πρωτοποριακή θεραπεία διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (tDCS), σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο Nature Medicine ,προσφέρει ελπίδα στο 1/3 των πασχόντων από κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονται στις παραδοσιακές προσεγγίσεις.
Περισσότεροι από 150 άνθρωποι πήραν μέρος στην κλινική δοκιμή που αποκάλυψε τις δυνατότητες της κατ’ οίκον τεχνικής tDCS. Τα αποτελέσματα της δοκιμής έδειξαν ότι αυτή η μη επεμβατική θεραπεία θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα καταθλιπτικά συμπτώματα, προσφέροντας μια καλή εναλλακτική.
Στη μελέτη, 120 γυναίκες και 54 άνδρες με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή εκπαιδεύτηκαν στη χρήση της μεθόδου tDCS, η οποία χρησιμοποιεί ένα ακουστικό που μοιάζει με κολυμβητικό κάλυμμα και παρέχει ένα ασθενές, ανώδυνο ηλεκτρικό ρεύμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Η μία έλαβε την ενεργή θεραπεία, ενώ η άλλη χρησιμοποίησε μια εικονική συσκευή που μιμούνταν την αίσθηση του tDCS χωρίς να παρέχει το ίδιο επίπεδο διέγερσης. Εκτιμάται ότι αυτό το ρεύμα διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη ρύθμιση της διάθεσης, ιδίως τον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό – μια περιοχή που συχνά υπολειτουργεί σε άτομα με κατάθλιψη. Ενισχύοντας τη δραστηριότητα αυτών των εγκεφαλικών κυττάρων, η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Για 10 εβδομάδες, όσοι συμμετείχαν στην ενεργή ομάδα έλαβαν ρεύμα 2 mA μέσω του τριχωτού της κεφαλής τους, αρχικά 5 και στη συνέχεια 3 φορές την εβδομάδα. Στο τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες που έλαβαν την ενεργή θεραπεία, παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ειδικότερα, σε ένα εντυπωσιακό 45% των συμμετεχόντων που χρησιμοποίησαν τη συσκευή tDCS παρατηρήθηκε μείωση των συμπτωμάτων κατά 9,41 μονάδες, την ώρα που ύφεση συμπτωμάτων 7,14 μονάδων στην ομάδα ελέγχου παρουσίασε μόλις το 22%.
Η δυνατότητα της κατ’ οίκον εφαρμογής αυτής της θεραπείας είναι πολύ σημαντική, δεδομένου ότι η φροντίδα της ψυχικής υγείας συχνά παρεμποδίζεται από παράγοντες όπως η προσβασιμότητα και η ανάγκη για συχνές επισκέψεις σε κλινικές. «Η προσβασιμότητα είναι ένα τεράστιο εμπόδιο», λέει ο Shawn McClintock, κλινικός νευροψυχολόγος στο UT Southwestern Medical Center.
Ένα νέο σύνορο για τη φροντίδα της ψυχικής υγείας
Ενώ τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική σε όλους. Σύμφωνα με τον Frank Padberg, ψυχίατρο στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, οι εξατομικευμένες προσεγγίσεις θα μπορούσαν να είναι το κλειδί. «Διαφορετικοί άνθρωποι χρειάζονται διαφορετικές δοσολογίες», σημειώνει. Παρά τις προκλήσεις, οι ειδικοί παραμένουν αισιόδοξοι. «Πριν από τρεις δεκαετίες, δεν θα πίστευα ότι αυτή η διέγερση κάνει κάτι στον εγκέφαλο», παραδέχεται ο δρ. Padberg. Ωστόσο, με τα αυξανόμενα στοιχεία για τις επιδράσεις της tDCS στην εγκεφαλική δραστηριότητα, εκτιμά ότι μία μέρα θα μπορούσε να γίνει μια τυπική θεραπεία για την κατάθλιψη.
Έτσι, με περαιτέρω μελέτη και βελτιστοποίηση, αυτή η καινοτόμος θεραπεία θα μπορούσε να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε τη φροντίδα της ψυχικής υγείας, καθιστώντας τη θεραπεία πιο προσιτή και αποτελεσματική για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Αντιφλεγμονώδη: Αποτελούν τη νέα θεραπεία της κατάθλιψης; Μία ψυχίατρος απαντά