Μια ιδιαίτερη εικαστική έκθεση, μέσα από την οποία η Τέχνη αναδεικνύει την αξία των δομών ψυχικής υγείας για τη βοήθεια ασθενών με ψυχικές παθήσεις, φιλοξενείται σε παλιούς χώρους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) «Δαφνί».

Η συμβολή της Τέχνης στην θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Μέσα από την συγκεκριμένη έκθεση, όμως, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΨΝΑ «Δαφνί», περισσότεροι από 90 καλλιτέχνες χρησιμοποιούν την Τέχνη τους δίνοντας ισχυρά μηνύματα για τις δομές που επιφορτίζονται με την ψυχική φροντίδα.

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η έκθεση ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου και έχει διάρκεια ενός μήνα, έως τις 3 Νοεμβρίου. Τα εκθέματα βρίσκονται σε ένα παλιό κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, το Μποδοσάκειο, που φιλοξενούσε κλίνες ασθενών αλλά πλέον δεν χρησιμοποιείται. Η έκθεση έχει τίτλο «Δεύτερη Ευκαιρία: Μόνος – Μαζί» και είναι υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Πάγκαλου, σε μια ιδέα και συντονισμό του Κωνσταντίνου Κανταρτζή, οργάνωση και εποπτεία της Βασιλικής Γιαννούλη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές πρόκειται για μια έκθεση, που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει γόνιμες γεφυρώσεις μεταξύ της σύγχρονης τέχνης και των δομών που διαχειρίζονται ψυχικές παθήσεις.

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με έργα τους ορισμένοι από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς, καθώς και νέοι καλλιτέχνες με επιλεγμένες προτάσεις. Το ygeiamou.gr μίλησε με μία εκ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση. Πρόκειται για τη γλύπτρια Ελευθερία Παπαδουράκη.

«Πειραματίζομαι με την έννοια της αποδόμησης και της επανασύνθεσης του χώρου, δίνοντας έτσι ένα νέο γεωμετρικό αποτέλεσμα. Αφετηρία της δουλειάς μου είναι τα θραύσματα της μνήμης ενός τόπου. Εναπομείναντα κομμάτια κεραμικών αντικειμένων γίνονται το έναυσμα για να γεννηθεί ένα διαφορετικό παρόν. Το αρχικό μοτίβο, που προέρχεται από τα παλαιά σπασμένα κεραμικά αντικείμενα, γίνεται η αιτία έμπνευσης για τη δημιουργία νέων γλυπτικών σχέσεων και ζωγραφικών μοτίβων, με υλικά όπως, ο πηλός ή το πλεξιγκλάς. Τα καινούργια ασύμμετρα θραύσματα που δημιουργώ, μιμούνται το παρελθόν, παράγοντας έτσι μια νέα γεωμετρική σύνθεση, ως μια αναδιάταξη της μνήμης και του χώρου», σημειώνει.

Η ΓΛΥΠΤΡΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΡΑΚΗ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ

Υπό το παραπάνω σκεπτικό και τη θεματική της έκθεσης, η κυρία Παπαδουράκη έφτιαξε δύο κεραμεικά αντικείμενα με την εξής περιγραφή: «Ο κατακερματισμός του εαυτού μας και η διάσπασή του σε μικρότερα ασύμμετρα κομμάτια, αποσυνθέτουν το όλον. Τα θραύσματα ενώνονται ξανά, δημιουργώντας ένα νέο αδιάσπαστο όλον. Ο εαυτός μας ξαναγεννιέται μέσα από ένα αυτόνομο σχήμα, που πότε κείτεται σιωπηρό και πότε στέκεται όρθιο, έτοιμο να περιπλανηθεί σε καινούργιες μνήμες». Τα έργα της, επομένως, έχουν άμεση σύνδεση με τα προβλήματα ψυχικής υγείας και πώς οι άνθρωποι μπορούν από τον κατακερματισμό να ανασυγκροτηθούν με τη βοήθεια του νοσηλευτικού ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, λαμβάνουν χώρα πολλαπλές παράλληλες δράσεις, όπως είναι ημερίδες, ομιλίες, εργαστήρια, προβολές, κ.ά.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Η νόσος της εποχής που απειλεί έναν στους έξι ενήλικες – Η αγωνία της Καθηγήτριας Ψυχιατρικής Μαρίνας Οικονόμου – Λαλιώτη

Ψυχικές Διαταραχές: Η βιταμίνη που μειώνει τον κίνδυνο για τα παιδιά 

Το workout που καταπολεμά την κατάθλιψη, βελτιώνει την μνήμη και τον ύπνο