Η οικογενειακή ζωή συνδέεται με μια όμορφη αίσθηση θαλπωρής και ζεστασιάς, που όλοι επιθυμούν να αισθάνονται. Κανένας δρόμος, όμως, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και οι οικογένειες έχουν τις δικές τους προκλήσεις να αντιμετωπίσουν. Από οικονομικά θέματα, μέχρι τη διαχείριση των εργασιών ενός νοικοκυριού, πολλά είναι εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν συγκρούσεις ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας. Ποιοι είναι, όμως, οι κύριοι ένοχοι αυτών των εντάσεων; Μια νέα μελέτη ρίχνει φως στα κορυφαία ζητήματα που πυροδοτούν διαφωνίες μεταξύ των μελών μιας οικογένειας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν έρευνα σε σχεδόν 600 ενήλικες, οι οποίοι ήταν γονείς τουλάχιστον ενός παιδιού ηλικίας 4 έως 17 ετών. Στόχος ήταν να αποκαλυφθούν τα «καυτά» ζητήματα που προκαλούν τις περισσότερες εντάσεις μεταξύ των ζευγαριών, αλλά ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά τους.

Ζευγάρια: Επικοινωνία στην κορυφή της λίστας

Για τα ζευγάρια, η μελέτη αποκάλυψε ότι η επικοινωνία είναι η υπ’ αριθμόν ένα πηγή σύγκρουσης. Οι παρεξηγήσεις, η έλλειψη σαφήνειας και η αναποτελεσματική επικοινωνία οδήγησαν στις περισσότερες προστριβές μεταξύ των συντρόφων. Άλλα βασικά ζητήματα ήταν οι εναλλαγές της διάθεσης και τα νεύρα, οι διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών, τις δουλειές του σπιτιού και την οικονομική διαχείριση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας γίνεται φανερό ότι όταν η επικοινωνία καταρρέει, άλλοι τομείς της οικογενειακής ζωής γίνονται επίσης πιο δύσκολοι, οδηγώντας σε άγχος και απογοήτευση μεταξύ των συντρόφων.

Γονείς εναντίον εφήβων: Mάχες για τις δουλειές του σπιτιού και την τεχνολογία

Όταν πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων, οι δουλειές του σπιτιού και τα ακατάστατα δωμάτια ήταν οι κορυφαίοι ένοχοι. Πολλοί γονείς μπαίνουν σε έντονες αντιπαραθέσεις για την έλλειψη καθαριότητας και την άρνηση των εφήβων να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού. Η χρήση της τεχνολογίας -ειδικά ο χρόνος που περνούν στα τηλέφωνα- ήταν μια άλλη σημαντική αιτία έντασης, με πολλούς γονείς να ανησυχούν για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από τις οθόνες και τον αντίκτυπο αυτής της συνήθειας στη ζωή τους.

Γονείς και μικρότερα παιδιά: Συγκρούσεις περί ύπνου και διατροφής

Για τους γονείς μικρότερων παιδιών, το περιεχόμενο των συγκρούσεων είναι λίγο διαφορετικό. Τα μικρά παιδιά αντιστέκονται στο να πάνε για ύπνο στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται συχνά σε συγκρούσεις με τους γονείς τους. Η υπακοή στις οδηγίες είναι μια άλλη πηγή προστριβών, με πολλούς γονείς να δυσκολεύονται να πείσουν τα μικρότερα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους κανόνες. Η έντονη επιλεκτικότητα των μικρών παιδιών στο φαγητό είναι άλλο ένα ζήτημα που αποτελεί συχνή αιτία απογοήτευσης, καθιστώντας την ώρα του γεύματος πεδίο μάχης σε πολλά σπίτια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συγκρούσεις αυτές είναι ιδιαίτερα συχνές εντός των νοικοκυριών, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το υπόβαθρο κάθε οικογένειας. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση αυτών των τομέων έντασης μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να δημιουργήσουν ένα πιο αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον. «Όσο περισσότερο είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση αυτούς τους τομείς σύγκρουσης, τόσο καλύτερα μπορούμε να τις βοηθήσουμε να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τους – για τα παιδιά, τους συντρόφους, αλλά και την οικογένεια στο σύνολό της», υποστηρίζουν οι μελετητές.

Κάθε οικογένεια έχει στιγμές έντασης, αλλά η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των συγκρούσεων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή τους. Είτε πρόκειται για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, είτε για την εξεύρεση ισορροπίας γύρω από τις δουλειές του σπιτιού, είτε για τον καθορισμό ορίων όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερες, πιο ευτυχισμένες οικογενειακές δυναμικές.

Διαβάστε επίσης:

Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Τι σημαίνει τελικά οικογένεια; Έξι γυναίκες απαντούν

Κουραστήκατε από τις δουλειές του σπιτιού; Έρχονται τα ρομπότ που θα σας ξεκουράσουν