Η Κυριακή είναι στον κοινό νου μια μέρα χαλάρωσης και ξεκούρασης. Μια ημέρα που οι άνθρωποι κάνουν διάλειμμα από την καθημερινότητα και αφιερώνουν χρόνο στον εαυτό τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τις δραστηριότητες που τους ευχαριστούν. Κι ενώ αυτό μοιάζει απολύτως λογικό, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ένας εκπληκτικός αριθμός ανθρώπων φαίνεται να περνά την Κυριακή του γεμάτος άγχος και ανησυχία.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη αμερικανική έρευνα, ο μέσος άνθρωπος βιώνει τα «Sunday Scaries», δηλαδή αισθήματα άγχους ή ανησυχίας για την εβδομάδα που έρχεται. Αυτά τα συναισθήματα τείνουν να εμφανίζονται περίπου 36 φορές το χρόνο, δηλαδή σχεδόν 9 μήνες κάθε έτος. Πότε πυροδοτούνται; Περίπου στις 15:54 μ.μ. το απόγευμα της Κυριακής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μετά από μελέτη σε 2.000 ενήλικες, η οποία ανέδειξε ότι ο «κυριακάτικος τρόμος» εκδηλώνεται συχνά ως άγχος (32%) ή φόβος (17%) για την επερχόμενη εβδομάδα. Πολλοί από τους ερωτηθέντες (23%) παραδέχθηκαν ότι είναι δύσκολο να απολαύσουν τις Κυριακές, επειδή τους απασχολούν σκέψεις για την επερχόμενη εβδομάδα στη δουλειά ή το σχολείο.

Από πού πηγάζει το κυριακάτικο άγχος;

Για πολλούς, η πηγή του κυριακάτικου τρόμου είναι το άγχος για τις απαιτήσεις της ερχόμενης εβδομάδας. Ένα σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων επεσήμανε τον συντριπτικό κατάλογο των εργασιών που τους περιμένει (36%), ενώ άλλοι έδειξαν να ανησυχούν για την αβεβαιότητα της εβδομάδας (33%) που έρχεται και να αισθάνονται προκαταβολικά αγχωμένοι (28%).

Το πιο έντονο άγχος για την επερχόμενη εβδομάδα εμφανίζεται στους γονείς. Ένας στους 7 γονείς που βιώνουν τον κυριακάτικο τρόμο το αποδίδουν στην εξουθένωση και το αίσθημα ότι δεν ξεκουράζονται αρκετά για να αντιμετωπίσουν την εβδομάδα που έρχεται.

Τα μυστικά της αποτελεσματικής διαχείρισης του κυριακάτικου τρόμου

Παρά το αυξανόμενο άγχος που παρατηρείται τις Κυριακές, πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει στρατηγικές για να αξιοποιούν στο έπακρο τα Σαββατοκύριακά τους. Η έρευνα αποκάλυψε ότι το 62% των ανθρώπων εστιάζει στη χαλάρωση, με τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες να είναι παρακολούθηση τηλεοπτικών σειρών (51%) και ταινιών (42%), ο ύπνος (42%), το μαγείρεμα (31%) και ο περίπατος (26%).

Ωστόσο, οι Κυριακές δεν είναι μόνο για χαλάρωση. Δουλειές, όπως η μπουγάδα (34%), η καθαριότητα (33%), το πλύσιμο των πιάτων (23%) και οι εργασίες στην αυλή (21%), τείνουν επίσης να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ημέρας. Η εξισορρόπηση της ξεκούρασης με τις ευθύνες μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά από τη στιγμή που πολλοί ερωτηθέντες ανέφεραν ότι μπορούν να αντέξουν μέχρι 4 γεμάτα με υποχρεώσεις Σαββατοκύριακα πριν χρειαστούν ένα διάλειμμα.

Για να αντιμετωπίσουν το επερχόμενο άγχος της Δευτέρας, οι άνθρωποι στρέφονται σε διάφορες μορφές χαλάρωσης. Η ακρόαση μουσικής (47%) και η παρακολούθηση τηλεόρασης (46%) είναι οι πιο δημοφιλείς τρόποι με τους οποίους οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι καταπολεμούν το φόβο της Κυριακής, ακολουθούμενοι από την περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (29%), το φαγητό (27%) και το μαγείρεμα (22%). Η γενιά Z δείχνει να βρίσκει ιδιαίτερη παρηγοριά στο φαγητό (34%) και το μαγείρεμα (31%).

Ενδιαφέρον είναι επίσης ότι οι άνθρωποι φαίνεται να δίνουν μεν έμφαση στη χαλάρωση, προτιμώντας όμως να περνούν τις χαλαρές Κυριακές τους παρέα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων επιδιώκει να περνά αυτή την ώρα με αγαπημένα πρόσωπα (40%).

Μετατρέποντας την Κυριακή σε μια νέα αρχή

Αντί να αφήσουν το άγχος της Κυριακής να τους κυριεύσει, πολλοί άνθρωποι στοχεύουν επίσης να αξιοποιήσουν την ημέρα αυτή ως μια ευκαιρία να προετοιμαστούν για την εβδομάδα που έρχεται (64%). Δραστηριότητες όπως οι αγορές (30%), η δημιουργία μιας λίστας με τις δουλειές που πρέπει να γίνουν (30%) και η προετοιμασία των γευμάτων (16%) τους βοηθούν να αισθάνονται περισσότερο έτοιμοι για την εβδομάδα.

Το μαγείρεμα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του Σαββατοκύριακου, με το 28% των ερωτηθέντων να φτιάχνουν τα μεγαλύτερα γεύματά τους τις Κυριακές. Αυτή η συνήθεια είναι ιδιαίτερα επωφελής για τους γονείς, οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν αυτό το χρόνο για να μειώσουν το άγχος του μαγειρέματος τις καθημερινές. Επιπλέον, 1 στους 9 συμμετέχοντες στην έρευνα αξιοποιεί την Κυριακή για να πειραματιστεί με νέες συνταγές.

Η Κυριακή δε χρειάζεται, λοιπόν, να είναι μια μέρα τρόμου. Μπορεί, αντίθετα, να αξιοποιηθεί ως μια υπέροχη ευκαιρία για αποφόρτιση, επαναφορά και προετοιμασία για να αντιμετωπίσετε με αυτοπεποίθηση την εβδομάδα που έρχεται.

Διαβάστε επίσης:

Το κόλπο για να πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας και να απαλλαγούμε από το άγχος – Χρειάζονται μόνο 5′

Ποια ημέρα της εβδομάδας η εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι επικίνδυνη για τη ζωή σας