Ένα ακραίο περιστατικό ανεπιθύμητων ενεργειών από τη χρήση ψιλοκυβίνης δημοσιεύεται στο Mega Journal of Surgery από ιατρική ομάδα του Νοσοκομείου Feldkirch της Αυστρίας, η οποία ανέλαβε την περίπτωση ενός 37χρονου άνδρα με ιστορικό κατάθλιψης και περιστασιακής κατάχρησης αλκοόλ, που ακρωτηρίασε το πέος του μετά από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας «μαγικών μανιταριών».
Στη δημοσίευση αναφέρεται ότι ο άνδρας «κατανάλωσε τέσσερα ή πέντε αποξηραμένα μαγικά μανιτάρια ενόσω διέμενε μόνος σε εξοχική κατοικία, κατά τη διάρκεια ενός καταθλιπτικού επεισοδίου. Υπό την επήρεια της ψιλοκυβίνης, αποφάσισε να ακρωτηριάσει το πέος του με ένα αμβλύ τσεκούρι, τεμαχίζοντας το στέλεχος σε πολλά κομμάτια», τα οποία βρέθηκαν μέσα σε ένα βάζο με χώμα και βρώμικο χιόνι.
Η κίνηση του άνδρα να φυλάξει τα κομμάτια του πέους του στο βάζο αποδείχθηκε σωτήρια. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της δημοσίευσης, το χιόνι βοήθησε πιθανότητα στην ψύξη και διατήρηση των τμημάτων και έτσι οι γιατροί μπόρεσαν να συγκολλήσουν μέρος του πέους. Εντούτοις, χρειάστηκε να αφαιρέσουν περίπου 5 εκατοστά από το συνολικό μήκος ενώ ανέπτυξε πρόσθιο υποσπαδία ως μετεγχειρητική επιπλοκή, κατάσταση κατά την οποία το άνοιγμα της ουρήθρας βρίσκεται στην κάτω πλευρά αντί στην άκρη του πέους.
Παρά την κατάστασή του, ο άνδρας υποβλήθηκε σε εντατική ψυχιατρική παρακολούθηση λόγω συνεχιζόμενων ψυχωτικών συμπτωμάτων και θρησκευτικών παραληρημάτων.
Το σύνδρομο Klingsor
Ο άνδρας δεν είχε σαφή ανάμνηση του συμβάντος. Τριγυρνούσε αιμόφυρτος και σε σύγχυση αναζητώντας βοήθεια, μέχρι που ένας περαστικός τον οδήγησε σε ένα κοντινό χωριό, όπου τον παρέλαβε το ασθενοφόρο περίπου πέντε ώρες μετά το περιστατικό. Ο άνδρας τέθηκε επίσης υπό εντατική ψυχιατρική φροντίδα και του χορηγήθηκαν φάρμακα, αφού συνέχισε να παρουσιάζει ψυχωτικά συμπτώματα και θρησκευτικές παραληρητικές ιδέες.
Το συμβάν χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό επαγόμενου από τη χρήση ψιλοκυβίνης ακρωτηριασμού ή το πρώτο σύνδρομο Klingsor σχετιζόμενο με χρήση ψιλοκυβίνης. Το σύνδρομο Klingsor αναφέρεται σε μια σπάνια ιατρική κατάσταση που περιλαμβάνει τον αυτοακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων συνεπεία παραληρητικών θρησκευτικών πεποιθήσεων. Αργότερα, αναφέρει μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύεται στο Open Journal of Urology, ο Isaac Schweitzer, που πρώτος το περιέγραψε, πρότεινε την επέκταση του όρου ώστε να περιλαμβάνει όλες τις ψυχωσικές διαταραχές, την κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ.
Αν και το συγκεκριμένο περιστατικό είναι εξαιρετικά σπάνιο, υπογραμμίζει τους πιθανούς κινδύνους της ψιλοκυβίνης για άτομα με σοβαρά ψυχικά προβλήματα. Σύμφωνα με μελέτες, σε υψηλές δόσεις, η ψιλοκυβίνη μπορεί να πυροδοτήσει αισθήματα φόβου και παράνοια σε ένα μικρό ποσοστό των χρηστών της. Ωστόσο, σε ελεγχόμενα περιβάλλοντα, η ψιλοκυβίνη έχει αποδείξει ευεργετική δράση για διαταραχές από την ψυχική σφαίρα.
Έρευνα και εφαρμογή της ψιλοκυβίνης
Η ψιλοκυβίνη είναι μια φυσική ψυχεδελική ουσία που απαντάται στα μαγικά μανιτάρια. Μετά την κατανάλωσή της το σώμα τη μετατρέπει σε ψιλοκίνη, μια χημική ένωση με ψυχοδραστικές ιδιότητες που μεταβάλλει την αντίληψη του ατόμου για τον χώρο και τον χρόνο καθώς και τη συναισθηματική του κατάσταση, προκαλώντας έτσι παραισθήσεις. Παρά την ψυχαγωγική συνήθως χρήση της, η ψιλοκυβίνη έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της ιατρικής κοινότητας ως μια υποσχόμενη δυνητική θεραπεία έναντι ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Translational Psychiatry διαπίστωσε ότι η ψιλοκυβίνη μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει τα αρνητικά πρότυπα σκέψης σε άτομα με κατάθλιψη. Άλλη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις συμπέρανε πώς, χάρη στην ιδιότητά της να επηρεάζει την αντίληψη του χώρου και του χρόνου, μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς και ευέλικτους.
Ωστόσο, εκτός των ελεγχόμενων εργαστηριακών συνθηκών, η ψιλοκυβίνη μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη, ειδικά για άτομα με προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με ψύχωση. Όπως έδειξε έρευνα δημοσιευθείσα στο Journal of Psychopharmacology, τα ανησυχητικά περιστατικά παρενεργειών από μαγικά μανιτάρια που απαιτούν ιατρική φροντίδα είναι σπάνια. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, τα μαγικά μανιτάρια είναι «σχετικά ακίνδυνες ουσίες», ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθως βραχύβιες και μπορούν να μειωθούν με κατάλληλα μέτρα ασφαλείας.
Η ανακούφιση των ατόμων με σοβαρές ασθένειες και των φροντιστών τους στο επίκεντρο
Κατάθλιψη: Τα σπορ που μετριάζουν τα συμπτώματα στα παιδιά
Η ανακούφιση των ατόμων με σοβαρές ασθένειες και των φροντιστών τους στο επίκεντρο