Ένα ευρέως παρατηρούμενο φαινόμενο είναι ο ναρκισσισμός των νέων ανθρώπων στις μέρες μας, ο εθισμός στον αυτοθαυμασμό. Βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων στοιχείων, ο ναρκισσισμός στους νεαρούς ενήλικες αποδίδεται περισσόερο στο νεαρό της ηλικίας και λιγότερο σε μόδα της εποχής. Ωστόσο, σύμφωνα με άρθρο της Ava Green Λέκτορα Ιατροδικαστικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου στο The Conversation, φαίνεται ότι καθώς μεγαλώνουμε μειώνεται η ροπή μας προς τη ναρκισσιστική συμπεριφορά.
Οι «μάσκες» του ναρκισσισμού
Σύμφωνα με την Ava Green οι έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρία διαφορετικά χαρακτηριστικά- διαστάσεις του ναρκισσισμού: ο ενεργητικός, ο ανταγωνιστικός και ο νευρωτικός ναρκισσισμός.
- ενεργητικός: αντανακλά την δίψα για θαυμασμό και τα αισθήματα ανωτερότητας.
- ανταγωνιστικός: χαρακτηρίζεται από την τάση προς εκμετάλλευση άλλων προσώπων και την έλλειψη συμπόνιας.
- νευρωτικός: αφορά μια «κλειστή» προσωπικότητα νάρκισσου με ενδείξεις συναισθηματικής απορρύθμισης και υπερευαισθησίας.
Για την κατανόηση της ανάπτυξης στοιχείων ναρκισσιστικής συμπεριφοράς, νέα μελέτη εστίασε στις τρείς διαστάσεις του ναρκισσισμού. Επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 51 διαχρονικές μελέτες, οι οποίες είχαν ως ερευνητικό τους άξονα το βαθμό μεταβλητότητας των επιπέδων ναρκισσισμού των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κωδικοποίησαν την κάθε έρευνα ανάλογα με το πόσες και ποιες από τις παραπάνω διαστάσεις του ναρκισσισμού μετρούσε.
Για την επιλογή των μελετών, η ομάδα χρησιμοποίησε τη βάση δεδομένων της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) PsychInfo. Κάθε άρθρο διερευνήθηκε από δύο κωδικοποιητές που δεν ανήκαν στην ερευνητική ομάδα. Συνεξετάστηκαν επίσης, το μέγεθος του δείγματος, η αναλογία φύλου, η μέτρηση που χρησιμοποιήθηκε και η χώρα συλλογής του δείγματος.
Συνολικά συγκεντρώθηκαν προφιλ 37.247 συμμετεχόντων (52% γυναίκες) ηλικίας από οκτώ έως 77 ετών. Η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν από τη δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.
Ποιοι είναι οι αιώνιοι νάρκισσοι;
Συνολικά και οι τρεις διαστάσεις του ναρκισσισμού σημείωσαν πτωτική πορεία με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα, διαπιστώθηκε μικρή μείωση του ενεργητικού ναρκισσισμού, μέτρια μείωση του ανταγωνιστικού και του νευρωτικού ναρκισσισμού.
Η εξήγηση που έδωσαν οι ερευνητές για κάποιους «ορκισμένους» νάρκισσους, ήταν ότι όσοι διέθεταν ισχυρά χαρακτηριστικά εγωπάθειας από την παιδική τους ηλικία, ήταν πιθανότερο να χτίσουν μια ναρκισσιστική δομή προσωπικότητας ως ενήλικες, σε σύγκριση με άλλους.
Ποιοι μηχανισμοί μεσολαβούν στην αλλαγή του ναρκισσιστή;
-Οι μεταβαλλόμενοι κοινωνικοί ρόλοι κατά τη διάρκεια της ζωής. Για να αντιληφθούμε τον ναρκισσισμό, πρέπει να τον φανταστούμε ως ένα νήμα με δύο άκρες, στην πρώτη βρίσκουμε την υγιή ισορροπία μεταξύ αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης και όσο πλησιάζουμε προς την δεύτερη, εντοπίζουμε κακοήθη ναρκισσιστικά γνωρίσματα (αυταρέσκεια, επιθετικότητα και ασπλαχνία).
Κατά τη μετάβαση στην ενηλικίωση πληθαίνουν ευθύνες, όπως η δέσμευση σε μια σχέση, ένας ηγετικός ρόλος στο εργασιακό περιβάλλον ή η γονεϊκότητα, με συνέπεια να αποπροσανατολιζόμαστε από το εγώ μας. Ένας ακόμη λόγος αλλαγής είναι το τίμημα κάθε άδικης συμπεριφοράς μας στους άλλους.
Επίσης, η φυσική τάση προς την ωρίμανση, την ευσυνειδησία, την συναισθηματική σταθερότητα και τα ευγενή συναισθήματα καταπολεμούν τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού και κυρίως τον νευρωτισμό και τον ανταγωνισμό.
Έξι γνωρίσματα που «ξεγυμνώνουν» έναν ελεγκτικό σύντροφο – Ένας καθηγητής ψυχολογίας εξηγεί
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ναρκισσισμού
Μήπως είστε το αντίθετο του ναρκισσιστή; Τα χαρακτηριστικά που το προδίδουν