Μια πλούσια ομάδα δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα που ξεκίνησαν πιλοτικά τον περασμένο Απρίλιο και θα ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, είναι οι «Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης», οι οποίες με θεραπευτικό εργαλείο την θεατρική έκφραση, αποβλέπουν στην ψυχολογική αποφόρτιση των συμμετεχόντων και στην ενίσχυση της ευημερίας τους.
Το εγχείρημα αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» παρέχει δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και δραματοθεραπείας στο Εθνικό Θέατρο και προσκαλεί άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Επί τρεις μήνες, τρεις ομάδες ωφελούμενων ενσωμάτωσαν στην καθημερινότητά τους τον θεατρικό τρόπο έκφρασης: μία φορά την εβδομάδα, καλλιτέχνες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας τους συναντούσαν στο Θέατρο REX, για να τους συνοδεύσουν στον κόσμο της ομαδικής δημιουργίας.
Με όχημα το εφαρμοσμένο θέατρο και τη δραματοθεραπεία, τα εργαστήρια αποσκοπούσαν στην ενδυνάμωση της αυτο-συνειδητότητας του ατόμου, στην αυτογνωσία, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αποδοχή του εαυτού και του άλλου. Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» είναι η υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Μαρία Μαγκανάρη.
Τι είναι η Πολιτιστική Συνταγογράφηση
H Πολιτιστική Συνταγογράφηση είναι ένα πιλοτικό, ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αφορά στην εισαγωγή δράσεων τέχνης με θεραπευτική επίδραση στην Ψυχική Υγεία. Αντικείμενό του, είναι η δημιουργία του οργανωτικού πλαισίου για την ένταξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή είναι επιβαρυμένα ψυχικά από χρόνιες ασθένειες.
Η δράση εμπερικλείει τον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τη μελέτη σχετικά με τα οφέλη της επαφής των ασθενών με την τέχνη και τον πολιτισμό, τη διαδικασία και τους τρόπους συμμετοχής των ασθενών ως ωφελούμενων, των πολιτιστικών φορέων ως παρόχων και τέλος την εποπτεία και την αξιολόγηση του προγράμματος με σκοπό τη βελτιστοποίησή του.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι η δράση δεν αντικαθιστά την ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης, αλλά εστιάζει στη θεραπευτική επίδραση ποικίλων μορφών της σε κάθε ωφελούμενο, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Η έρευνα διεξάγεται από το ΕΠΙΨΥ και ειδικότερα από την Ερευνητική Ομάδα με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Στεφανή. Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Δράση «Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία» από τη Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του ΥΠΠΟ.
Θέατρο ή αντικαταθλιπτικό; Τι αλλάζει στην αντιμετώπιση των ψυχικά ασθενών
Τέχνη: Θεραπεύει την ψυχή χωρίς φάρμακα
Εικαστική Θεραπεία: Διώχνει φόβους και στρες και ενισχύει την αυτοεκτίμηση