Προτιμάτε το τσιγάρο ή την εκλεπτυσμένη γοητεία του πούρου; Η επιλογή σας, θα φανερώσει πολύ περισσότερα από όσα φαντάζεστε, για την προσωπικότητά σας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS ONE, ανακάλυψε μια ενδιαφέρουσα σύνδεση ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των καπνιστών και των προτιμήσεων τους στον καπνό. Το εύρημα αυτό διευρύνει και αναμορφώνει τις γνώσεις μας, σχετικά με τις στρατηγικές διακοπής του καπνίσματος.

Η αναπάντεχη διαπίστωση ότι οι λάτρεις του πούρου έχουν υψηλότερη βαθμολογία στην εξωστρέφεια σε τεστ προσωπικότητας και χαμηλότερη στον νευρωτισμό, σε σύγκριση με όσους καπνίζουν τσιγάρα, υποδηλώνει ότι τα κίνητρα που ωθούν στο κάπνισμα, ποικίλουν. Μια πληροφορία ιδιαίτερα χρήσιμη σε προγράμματα πρόληψης του καπνίσματος.

Οι Δρ. Dritjon Gruda και Jim A. McCleskey, συγγραφείς της μελέτης, περιγράφουν το κάπνισμα πούρου ως μια στοχευμένη, κοινωνική ενέργεια, που συχνά συνδέεται με τον ελεύθερο χρόνο και την αγάπη στις εκλεκτές συνήθειες. Αντίθετα, το κάπνισμα τσιγάρων  προσφέρει ανακούφιση από το στρες και απόδραση από την καθημερινότητα.

Μια «κατάδυση» στην προσωπικότητα του καπνιστή  

Οι ερευνητές αξιοποίησαν πληθώρα δεδομένων από την Έρευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη (SHARE), εστιάζοντας σε 9.918 συμμετέχοντες, ηλικίας 50 ετών και άνω από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Το ποικιλόμορφο αυτό δείγμα, βοήθησε στη διερεύνηση της διασταύρωσης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με τις συνήθειες καπνίσματος σε διαφορετικούς πολιτισμούς.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το Big Five Inventory-10, μια ευρέως χρησιμοποιούμενη κλίμακα αξιολόγησης της προσωπικότητας που μετρά πόσο θετικοί είμαστε σε νέες εμπειρίες, την ευσυνειδησία, την εξωστρέφεια, τη δεκτικότητα και τον νευρωτισμό. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν αυτά τα προφίλ προσωπικότητας με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων, διακρίνοντας τους καπνιστές τσιγάρων, από τους καπνιστές πούρων και τους μη καπνιστές.

Αποτελέσματα έρευνας

  • Οι καπνιστές τείνουν να συγκεντρώνουν χαμηλότερη βαθμολογία στην ευσυνειδησία και τη δεκτικότητα και υψηλότερη στην εξωστρέφεια σε σύγκριση με τους μη καπνιστές
  • Οι καπνιστές πούρων έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να σημειώσουν υψηλή βαθμολογία στην δοκιμή νέων εμπειριών και 34% λιγότερες πιθανότητες να είναι νευρωτικοί σε σύγκριση με τους καπνιστές τσιγάρων
  • Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να είναι καπνιστές πούρων από ό,τι οι γυναίκες, με 86% μεγαλύτερη πιθανότητα
  • Η ευσυνειδησία παρουσίασε αρνητική συσχέτιση με όλες τις μορφές καπνίσματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πιο ευσυνείδητα άτομα έχουν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν.

Διαβάστε επίσης:

Το θετικό συναίσθημα που μας βοηθά να κόψουμε το κάπνισμα – Θα το δοκιμάσετε;

Τρία στοιχεία της προσωπικότητας που προδίδουν αν θα ξεκινήσετε το άτμισμα

Παράδοξο: Οι καπνιστές είναι πιο ευαίσθητοι στον πόνο ακόμη και όταν έχουν κόψει το τσιγάρο