Μεσήλικες που βιώνουν έντονο στρες διατρέχουν τουλάχιστον διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο Πάρκινσον συγκριτικά με τα άτομα χωρίς στρες, σύμφωνα με νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (University College London – UCL), τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο British Journal of General Practice.

Επικίνδυνο το άγχος μετά τα 50

Οι ερευνητές αναζήτησαν πιθανές συσχετίσεις μεταξύ του άγχους στη μεσήλικη ζωή και των πιθανοτήτων εμφάνισης της δεύτερης συχνότερης νευροεκφυλιστικής νόσου παγκοσμίως, που εκτιμάται ότι θα αφορά 14,2 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2040, σύμφωνα με τον Δρα Juan Bazo Alvarez (UCL Epidemiology & Health), εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου για το διάστημα 2008 – 2018. Αξιολόγησε 109.435 ασθενείς, που ανέπτυξαν άγχος μετά την ηλικία των 50 ετών, και τους σύγκρινε με 878.256 άτομα αντίστοιχων χαρακτηριστικών χωρίς άγχος.

Στη συνέχεια παρακολούθησαν την παρουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, όπως προβλήματα ύπνου, κατάθλιψη, τρόμος και αστάθεια, από τη στιγμή της διάγνωσης της διαταραχής άγχους μέχρι και ένα έτος πριν από την ημερομηνία διάγνωσης της νευροεκφυλιστικής νόσου, για να κατανοήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης με την πάροδο του χρόνου και ποιοι μπορεί να είναι οι παράγοντες κινδύνου.

Για ασφαλή συμπεράσματα συνεκτιμήθηκαν η ηλικία, το φύλο, η κοινωνική αποστέρηση, ο τρόπος ζωής, σοβαρή ψυχική νόσος, ιστορικό τραύματος κεφαλής και άνοιας, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου Πάρκινσον σε άτομα με άγχος.

Συμπτώματα που προδιαθέτουν για τη νόσο

Πέραν του διπλού κινδύνου για νόσο Πάρκινσον λόγω άγχους, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, η κόπωση, η γνωστική εξασθένηση, η υπόταση, ο τρόμος, η ακαμψία, η αστάθεια και η δυσκοιλιότητα, ήταν συμπτώματα που προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου σε αγχώδεις μεσήλικες.

«Το άγχος είναι γνωστό ότι αποτελεί χαρακτηριστικό των πρώτων σταδίων της νόσου του Πάρκινσον, αλλά πριν από τη μελέτη μας, οι πιθανότητες της νόσου σε άτομα άνω των 50 ετών με νεοεμφανιζόμενο άγχος ήταν άγνωστος. Κατανοώντας ότι το άγχος και τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον μετά την ηλικία των 50 ετών, ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εντοπίζουμε την κατάσταση νωρίτερα ώστε να βοηθήσουμε τους ασθενείς να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται» σχολίασε ο Δρ Avarez.

Η καθηγήτρια Anette Schrag (UCL Queen Square Institute of Neurology), έτερη συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Το άγχος δεν έχει ερευνηθεί τόσο καλά όσο άλλοι πρώιμοι δείκτες της νόσου Πάρκινσον. Περαιτέρω έρευνα πρέπει να εξετάσει πώς η πρώιμη εμφάνιση του άγχους σχετίζεται με άλλα πρώιμα συμπτώματα και με την υποκείμενη εξέλιξη της νόσου στα αρχικά της στάδια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία στα πρώιμα στάδια της νόσου».

Οι ερευνητές συμβουλεύουν ότι μελλοντική έρευνα πρέπει να εξετάσει γιατί τα άτομα άνω των 50 ετών με νέο άγχος έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Πάρκινσον και αν τα αποτελέσματά τους επηρεάζονται από τη σοβαρότητα του άγχους.

Διαβάστε επίσης:

Νόσος Πάρκινσον: Η κίνηση-κλειδί που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

Νόσος Πάρκινσον: Το τρέμουλο δεν είναι πάντα σημάδι της – Και άλλοι οκτώ μύθοι

Νόσος Πάρκινσον: Πέντε λόγοι που επιτρέπουν στους πάσχοντες να αισιοδοξούν=