Από την ανεργία μέχρι την οικονομική ανασφάλεια, πολλά εμπόδια θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εμφάνιση της κατάθλιψης και μάλιστα όχι τόσο «αόρατα». Ένα από αυτά είναι σωματικό και μπορεί να κλονίσει εξίσου την ψυχοσύνθεση των ατόμων στη μέση ηλικία.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που δημοσιεύθηκε Nature Communications, όσα άτομα πληρούν τουλάχιστον ένα από τα κριτήρια του συνδρόμου της ευθραυστότητας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν και κατάθλιψη. Σε κλινικές συνθήκες, η ευθραυστότητα χαρακτηρίζεται από πέντε δείκτες: την απώλεια βάρους, την εξάντληση, το αίσθημα αδυναμίας, τη σωματική αδράνεια και την αργή ταχύτητα βάδισης. Συμπτώματα όπως αυτά εμφανίζουν συχνότερα οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι κινδυνεύουν εξίσου από κατάγματα οστών, νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλότερη ποιότητα ζωής και πρόωρο θάνατο.

Εν ολίγοις, τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη της αξιολόγησης της ρουτίνας της σωματικής αδυναμίας στην κλινική πρακτική, σύμφωνα με τους ερευνητές. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει κάποια σύνδεση μεταξύ της σωματικής αδυναμίας και της επιδείνωσης της ψυχικής υγείας.

Για να κατανοηθούν καλύτερα αυτές οι συσχετίσεις, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Yale αξιοποίησαν δεδομένα περίπου 350.000 ατόμων -ηλικίας 37 έως 73 ετών- από τη βάση δεδομένων UK Biobank. Οι εν λόγω συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε μια αρχική αξιολόγηση μεταξύ 2006 και 2010 και σε μια δεύτερη αξιολόγηση περίπου 12 χρόνια αργότερα.

Με βάση τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα ομαδοποίησε τους συμμετέχοντες σε τρεις κατηγορίες με βάση την αρχική τους αξιολόγηση: άτομα με μηδενική ευθραυστότητα (όσοι δηλαδή δεν παρουσίασαν κανέναν από τους πέντε δείκτες), άτομα σε στάδιο προ – ευθραυστότητας (που ανέφεραν έναν ή δύο δείκτες) ή άτομα με ευθραυστότητα (που ανέφεραν τρεις ή περισσότερους δείκτες). Στη συνέχεια, υπολόγισε πόσοι από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί αργότερα με κατάθλιψη, μετά τη 12ετή παρακολούθηση.

Όπως διαπίστωσαν, σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς το σύνδρομο ευθραυστότητας, τα άτομα που ταξινομήθηκαν σε στάδιο προ – ευθραυστότητας ή και ευθραυστότητας είχαν 1,6 και 3,2 φορές περισσότερες πιθανότητες αντίστοιχα να διαγνωστούν με κατάθλιψη μετά την πρώτη τους αξιολόγηση. Η σχέση αυτή έγινε πιο έντονη όσο η ευθραυστότητα γινόταν όλο και πιο σοβαρή, λένε οι ερευνητές, με τα άτομα που πληρούσαν περισσότερα κριτήρια ευθραυστότητας να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν κατάθλιψη κατά τις επόμενες αξιολογήσεις.

«Συμπεράναμε επίσης ότι αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους άνδρες και στα άτομα μέσης ηλικίας – άτομα κάτω των 65 ετών – από ό,τι ήταν για τις γυναίκες ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» τόνισε ο Δρ Rongtao Jiang, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο εργαστήριο Dustin Scheinost στο Τμήμα Ακτινολογίας και Βιοϊατρικής Απεικόνισης της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Ο ρόλος της φλεγμονής 

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης τους παράγοντες που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη σχέση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης, αποκαλύπτοντας τη συμβολή των φλεγμονωδών μορίων και της δομής του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, διενεργώντας μια σειρά από στατιστικές αναλύσεις, συμπέραναν ότι ότι ορισμένοι δείκτες φλεγμονής -συμπεριλαμβανομένων των ουδετερόφιλων και των λευκοκυττάρων, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια, και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που παράγεται από το ήπαρ- μεσολαβούσαν στη σχέση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης. Ο μειωμένος όγκος σε πέντε περιοχές του εγκεφάλου συνέβαλε επίσης σε αυτή τη σχέση.

«Αυτό μας υποδεικνύει ότι ίσως η συσχέτιση μεταξύ της ευθραυστότητας και της κατάθλιψης θα μπορούσε να συμβεί μέσω της ρύθμισης των φλεγμονωδών δεικτών ή του όγκου του εγκεφάλου», εξήγησε ο Δρ Jiang.

Είναι πιθανό, για παράδειγμα, η σωματική αδυναμία να οδηγεί σε φλεγμονή στον εγκέφαλο και σε αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούν στην κατάθλιψη. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να αποσαφηνιστεί αυτή η εξέλιξη, τα ευρήματα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ευθραυστότητα και η κατάθλιψη συνδέονται.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη: Νέο πειραματικό αντικαταθλιπτικό δρα σε δύο ώρες

Θέλετε να γεράσετε καλά; Κάντε αυτή την άσκηση γιόγκα κάθε μέρα

Αυτόνομοι και ανεξάρτητοι μετά τα 70; Δύο SOS κινήσεις για να το πετύχετε