Η απόλαυση της φύσης, κάνοντας ένα περίπατο στο πάρκο και ακούγοντας το κελάηδημα των πουλιών, ξυπνά ευχάριστα συναισθήματα. Σύμφωνα μάλιστα με άρθρο στο The Conversation της Jolanta Burke Ανώτερης Λέκτορα στο Κέντρο Θετικών Επιστημών Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Επιστημών Υγείας RCSI η παρακολούθηση των πουλιών (bird watching) είναι μοναδικά ευεργετική. 

Περίπου μισή ώρα ακουστικής παρατήρησης των καλλίφωνων μελωδών ενισχύει την υγεία, την ευεξία και βοηθά να εμβαθύνουμε στον εσωτερικό μας κόσμο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2024. Μάλιστα, το κελάηδισμα των πουλιών είναι αποδεδειγμένα πιο αγχολυτικό ακόμα και από μια βόλτα στη φύση. Γιατί όμως η θέαση των πουλιών είναι τόσο ευεργετική για την ψυχική μας υγεία;

Σύμφωνα με την Jolanta Burke, ένα μέρος της απάντησης κρύβεται στην βιοφιλία , δηλαδή την ενδότερη συναισθηματική ανάγκη των ανθρώπων να συνδέονται με άλλους ζωντανούς οργανισμούς.  Ο άνθρωπος έχει την έμφυτη τάση να συνδέεται με κάθε τι φυσικό. Επιπλέον οι έρευνες δείχνουν ότι η επαφή με την ποικιλομορφία της φύσης ενθαρρύνει τη σωματική άσκηση και απομακρύνει το στρες.

Τα πουλιά μας «μαθαίνουν» την ευτυχία

Σε έρευνες, στις οποίες οι συμμετέχοντες έκαναν bird watching και μέτρησαν τα πουλιά που παρατηρούσαν, ένιωσαν μεγαλύτερη ευεξία.

Η παρατήρηση και το δέος προς την φύση, μας στρέφει την προσοχή σε κάτι ανώτερο από το Εγώ μας.

Τα πουλιά, οι μέλισσες και η αίσθηση της ροής

Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη σε μελισσοκόμους αξιολογήθηκε ο αντίκτυπος της επαφής με τις μέλισσες στην ψυχική υγεία των μελισσοκόμων και των οικογενειών τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν παραλληλισμούς των συναισθημάτων των μελισσοκόμων με εκείνων των παρατηρητών πουλιών- την βαθιά αίσθηση ηρεμίας και σύνδεσης με τη φύση. Η αίσθηση ότι η ζωή ρέει, μας κάνει να ζούμε σε ένα δικό μας ψυχολογικό χρόνο, που δεν έχει καμία σχέση με τον πραγματικό.

Το εκπληκτικό είναι ότι μέσα σε αυτή την αίσθηση δεν χάνουμε την προσοχή μας, αντιθέτως έχουμε επίγνωση του περιβάλλοντός μας και διατηρούμε την ικανότητα βέλτιστης απόδοσης σε ότι κάνουμε και αυτή η αντίθεση είναι το κλειδί της ευημερίας σύμφωνα με τους μελετητές.

Τέλος, η ολοκληρωτική βύθιση στον κόσμο της φύσης που βιώνουν οι παρατηρητές πουλιών, οδηγεί στην αύξηση των ενδορφινών, των ορμονών της ευτυχίας.

Διαβάστε επίσης:

Τα 67′ που ακονίζουν το μυαλό και φτιάχνουν τη διάθεση

Αυτό είναι το «πράσινο» μυστικό που βελτιώνει θεαματικά την ψυχική μας υγεία

Το φυσικό φάρμακο που ρίχνει την πίεση και μειώνει το άγχος