Νέες διαταραχές, αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση των ψυχικών ασθενειών αναδεικνύονται από το εγχειρίδιο που εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Στις νέες οδηγίες, δημιουργείται ένα νέο, ολοκληρωμένο διαγνωστικό πλαίσιο για τις ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
Στο εγχειρίδιο με τίτλο «Οι κλινικές περιγραφές και οι διαγνωστικές απαιτήσεις για τις νοητικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές ICD-11 (ICD-11 CDDR)» έχουν ληφθεί υπόψιν τα τελευταία διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία και οι βέλτιστες κλινικές πρακτικές, ενώ είναι σχεδιασμένο προκειμένου να υποστηρίξει τόσο τους ειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας όσο και άλλους επαγγελματίες υγείας, έτσι ώστε να αναγνωρίζονται ακριβέστερα και εγκυρότερα οι ψυχικές, συμπεριφορικές και νευροαναπτυξιακές διαταραχές σε κλινικά περιβάλλοντα.
«Η ακριβής διάγνωση είναι συχνά το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη λήψη κατάλληλης φροντίδας και θεραπείας. Υποστηρίζοντας τους κλινικούς ιατρούς στην αναγνώριση και διάγνωση ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, αυτό το νέο διαγνωστικό εγχειρίδιο ICD-11 θα διασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα και θεραπεία που χρειάζονται» επισημαίνει η Dévora Kestel, Διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Χρήσης Ουσιών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι προσθήκες του εγχειριδίου
Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
- Καθοδήγηση σχετικά με τη διάγνωση για αρκετές νέες κατηγορίες ψυχικών διαταραχών που προστέθηκαν στο ICD-11, συμπεριλαμβανομένης της σύνθετης διαταραχής μετατραυματικού στρες, της διαταραχής τυχερών παιχνιδιών και της διαταραχής παρατεταμένου πένθους. Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα υποστήριξης προς τους επαγγελματίες υγείας ώστε να αναγνωρίζουν καλύτερα τα διακριτά κλινικά χαρακτηριστικά αυτών των διαταραχών, οι οποίες μπορεί προηγουμένως να μην είχαν διαγνωστεί και να μην είχαν αντιμετωπιστεί.
- Υιοθέτηση μιας διαχρονικής προσέγγισης στις ψυχικές, συμπεριφορικές και νευρολογικές διαταραχές, εστιάζοντας στον τρόπο που με τον οποίο εμφανίζονται οι διαταραχές στην παιδική ηλικία, στην εφηβεία και στους γηραιότερους ενήλικες.
- Οδηγίες για κάθε διαταραχή σχετικά με την κουλτούρα για κάθε διαταραχή και τον τρόπο με τον οποίο οι περιπτώσεις των διαταραχών μπορεί να διαφέρουν συστηματικά ανάλογα με το πολιτισμικό υπόβαθρο.
- Ενσωμάτωση πολύπλευρων προσεγγίσεων, όπως για παράδειγμα, για τις διαταραχές προσωπικότητας, αναγνωρίζοντας ότι πολλά συμπτώματα και διαταραχές υπάρχουν σε ένα συνεχές πλαίσιο με την τυποποιημένη λειτουργία.
Το εγχειρίδιο ICD-11 CDDR απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και καταρτισμένους μη ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, όπως γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης που είναι υπεύθυνοι για τις διαγνώσεις σε κλινικά περιβάλλοντα, καθώς και σε άλλους επαγγελματίες υγείας με κλινικούς και μη κλινικούς ρόλους, όπως νοσηλευτές, εργοθεραπευτές και κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι θα πρέπει να κατανοήσουν τη φύση και τα συμπτώματα των ψυχικών, συμπεριφορικών και νευροαναπτυξιακών διαταραχών, ακόμη και αν δεν προχωρούν προσωπικά σε διαγνώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Πένθος: Πώς να το διαχειριστούμε
Εγκληματική συμπεριφορά και εθισμός στα τυχερά παιχνίδια: Δείτε τι τα συνδέει
Εθισμός: Υπάρχουν «αθώα» τυχερά παιχνίδια; Έρευνα απαντά