Ανάμεσα στις πληροφορίες που μπορούν τα αποκαλύψουν τα μάτια για την υγεία μας συγκαταλέγεται πλέον και η κατάθλιψη, σύμφωνα με ευρήματα ερευνητών από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής Max Planck που εντόπισαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στις οφθαλμικές κόρες ατόμων με την ψυχική διαταραχή.
Οι ερευνητές εξέτασαν την ταχύτητα απόκρισης της κόρης των ματιών κατά την εκτέλεση μιας εργασίας. Όπως αναφέρουν στη δημοσίευσή τους στο Scientific Reports, ενώ στα άτομα χωρίς προβλήματα από την ψυχική σφαίρα οι κόρες διαστέλλονταν εν αναμονή μιας ανταμοιβής, στα άτομα με κατάθλιψη παρατηρήθηκε μια βραδύτητα στην αντίδραση. «Η μειωμένη αντίδραση της κόρης ήταν ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς που δεν μπορούσαν πλέον να νιώσουν ευχαρίστηση και ανέφεραν απώλεια ενέργειας» σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Andy Brendler.
Η ατονία είναι ένα από τα συνηθέστερα συμπτώματα της κατάθλιψης, σημειώνει η ερευνητική ομάδα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Victor Spoormaker, το τελευταίο αυτό εύρημα βοηθά την καλύτερη κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών πίσω από την ατονία.
Η αντίδραση της κόρης είναι ένας δείκτης της δραστηριότητας στον υπομέλα τόπο (locus coeruleus), την κύρια εγκεφαλική δομή του νευροδιαβιβαστή νοραδρεναλίνη με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση νοραδρενεργικών νευρώνων στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι νοραδρενεργικοί νευρώνες αντιδρούν στη νοραδρεναλίνη, βασικό κομμάτι της απόκρισης στο στρες και της ενίσχυσης της διέγερσης, με άλλα λόγια, της ενεργοποίησης δηλαδή του νευρικού συστήματος.
Ο υπομέλας τόπος εμπλέκεται σε πλήθος αυτόνομων και γνωστικών λειτουργιών ενώ μεταβολές στη λειτουργία του έχουν συσχετιστεί με νευροεκφυλιστικές νόσους (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ) και την κατάθλιψη. «Η μειωμένη ανταπόκριση της κόρης στους ασθενείς με μεγαλύτερη ατονία δείχνει ότι η έλλειψη ενεργοποίησης του υπομέλα τόπου είναι μια σημαντική φυσιολογική διαδικασία πίσω από το αίσθημα ατονίας» σχολίασε ο Spoormaker.