Mια παρενέργεια που συχνά δε φωτίζεται σχετικά με τα φάρμακα για τις ψυχιατρικές διαταραχές είναι η πρόσληψη βάρους που συνοδεύει τη χρήση τους. Μια νεότερη μελέτη μεγάλης κλίμακας με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και της Northwell Health, του μεγαλύτερου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης της Νέας Υόρκης, διερεύνησαν τις επιπτώσεις της μετφορμίνης στις μεταβολές του βάρους.
Όπως διαπίστωσαν, η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τον διαβήτη τύπου 2 που προλαμβάνει την αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πρόληψη ή τη μείωση της αύξησης του σωματικού βάρους σε νέους που λαμβάνουν φάρμακα για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής.
Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της κατά τη διάρκεια συμποσίου στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής στη Νέα Υόρκη στις 27 Οκτωβρίου.
Τα φάρμακα για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, γνωστά ως αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς (SGA), αν και είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νεαρών ασθενών, δημιουργούν σε αρκετές περιπτώσεις σημαντικές παρενέργειες, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση και γλυκόζη, αυξημένη όρεξη και αύξηση του βάρους.
Σύμφωνα με τη δρ Christina Klein από το Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, οι ασθενείς πολλές φορές δεν επιθυμούν να λάβουν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω αυτής της αύξησης του βάρους, ενώ παράλληλα ο ίδιος λόγος θα μπορούσε μετέπειτα να διαταράξει τη συνολική τους υγεία Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη, οι ασθενείς επιθυμούν παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των παρενεργειών το συντομότερο δυνατό, ενώ οι γιατροί και οι φροντιστές προτιμούν μια προσέγγιση αναμονής. Μάλιστα, οι ψυχίατροι δεν ένιωθαν άνετα να τη συνταγογραφήσουν τη μετφορμίνη.
Συνολική βελτίωση της υγείας
Στην παρούσα μελέτη, συμμετείχαν συνολικά 1.565 ασθενείς ηλικίας 8-19 ετών με διπολική διαταραχή που λάμβαναν τα αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς (SGA) από 60 διαφορετικά σημεία στις ΗΠΑ. Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν απλώς παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μέσω συστάσεων υιοθέτησης υγιεινής διατροφής και άσκησης, ενώ οι υπόλοιποι κλήθηκαν να ακολουθήσουν κι αυτοί αυτές τις παρεμβάσεις σε συνδυασμό με τη λήψη της μετφορμίνης.
Πριν από την έναρξη των παρεμβάσεων, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ζωής των νέων που ζούσαν με διπολική διαταραχή και τη συμμόρφωση στη λήψη των φαρμάκων τους σύμφωνα με τις οδηγίες.
Έπειτα από έξι μήνες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η μετφορμίνη είχε μέτρια αλλά σημαντική επίδραση στην πρόληψη και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αναστροφή της αύξησης του σωματικού βάρους των συμμετεχόντων. Το φάρμακο κρίθηκε επίσης ασφαλές, με την εξαίρεση ορισμένων συμπτωμάτων γαστρεντερικής δυσφορίας.
«Η συγκεκριμένη αγωγή στοχεύει στη μείωση της όρεξης, γεγονός που θεωρούμε ότι διευκολύνει τους ασθενείς να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή και, καθώς χάνουν βάρος, ίσως τους διευκολύνει να ασκούνται περισσότερο. Έτσι, ο τρόπος ζωής είναι πραγματικά αυτό που οδηγεί σε καλά αποτελέσματα, αλλά η μετφορμίνη σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά, δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση και κίνητρο» εξηγεί ο δρ Jeffrey Welge, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης της Συμπεριφοράς και στο Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Σινσινάτι.
Ενώ η επίδραση στην αύξηση του σωματικού βάρους ήταν σημαντική, η μετφορμίνη δεν βρέθηκε να έχει σημαντική επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο των νέων βραχυπρόθεσμα, συμπλήρωσε ο δρ Welge.
Διαβάστε επίσης
Η διπολική διαταραχή αυξάνει τον κίνδυνο νόσου Πάρκινσον
Αυτή είναι η νόσος των χαρισματικών ανθρώπων