Συχνά, η σημερινή νέα γενιά κατηγορείται για αδιαφορία και απαξίωση προς τα προβλήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Οι μεγαλύτεροι πολλές φορές θεωρούν ότι οι νέοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των κοινωνικών προβλημάτων και ότι παραμένουν αδρανείς απέναντι στις επιπτώσεις που αυτά προκαλούν. Είναι, όμως, αλήθεια αυτό ή μήπως πρόκειται απλώς για μια στερεοτυπική αντίληψη, που δεν αντανακλά την πραγματικότητα;
Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ίσως η νέα γενιά είναι πολύ πιο ευαίσθητη, αλλά και ευαισθητοποιημένη απ’ όσο πιστεύεται. Ειδικότερα, η εργασία που δημοσίευσαν στο PLOS Global Public Health ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία δείχνει ότι ανησυχία για την ταχεία εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία των νέων. Η «κλιματική δυσφορία» φαίνεται, πιο συγκεκριμένα, να ενισχύει τα αρνητικά συναισθήματα στους νέους ηλικίας 16-24 ετών.
Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια δημοσκόπηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, θέτοντας στους νέους Βρετανούς ενήλικες ερωτήματα για τις εμπειρίες τους σχετικά με την «κλιματική δυσφορία». Οι συμμετέχοντες απάντησαν, επιπλέον, σε ερωτήσεις σχετικά με την ψυχική τους υγεία γενικότερα, την αγωνία που τους προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στη ζωή τους, αλλά και το βαθμό συμμετοχής τους σε περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι παρουσίαζαν προϋπάρχοντα προβλήματα ψυχικής υγείας έτειναν να είναι πιο επιρρεπείς στην κλιματική δυσφορία. Ειδικότερα, περίπου 1 στους 10 συμμετέχοντες δήλωσε «πολύ στενοχωρημένος» για τις εξελίξεις που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τις πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις της. Ο προβληματισμός αυτός, δε, κατατασσόταν υψηλότερα από άλλα ζητήματα.
Παρά τον περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων που έχουν βιώσει άμεσα ακραία κλιματικά φαινόμενα, πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την αγωνία τους για την περιβαλλοντική υποβάθμιση αγαπημένων τόπων, την απογοήτευσή τους για την απουσία δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ενώ παράλληλα αποκάλυψαν ανησυχία για το μέλλον και συναισθήματα ενοχής και ντροπής.
Αυτή η μελέτη ανέδειξε, ωστόσο, κι ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει από τον αυξανόμενο προβληματισμό για το μέλλον του περιβάλλοντος: Η αγωνία για την κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως κίνητρο για την ανάληψη δράσεων.
Αναλυτικότερα, όσοι δήλωναν εξαιρετικά προβληματισμένοι, ανέφεραν επίσης ότι αυτό τους ενέπνεε να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η έρευνα, με επικεφαλής την δρ. Emma Lawrance του Imperial College, τόνισε ότι τόσο τα θετικά συναισθήματα, όπως η ελπίδα, όσο και τα αρνητικά, όπως ο θυμός και η απογοήτευση, συνδέονται με τον ακτιβισμό για το κλίμα. Αντίθετα, συναισθήματα όπως η ενοχή, η ντροπή, η λύπη και ο φόβος συσχετίζονται με μειωμένη πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μελέτη παρουσιάζει μια πολύπλευρη εικόνα της κλιματικής δυσφορίας που βιώνουν οι νέοι, τονίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς παρατηρείται ότι άλλοτε ωθεί τους ανθρώπους στη δράση και άλλοτε στην αδράνεια.
«Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας, οι νέοι έδειξαν να προβληματίζονται έντονα σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Η εργασία μας υποδηλώνει ότι τα συναισθήματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή μπορεί να εμπνεύσουν την ανάληψη δράσης. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν επίσης την ανάγκη για στοχευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, αλλά και ενθάρρυνση της δέσμευσης των νέων σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος», καταλήγουν οι ερευνητές.
Διαβάστε ακόμη:
Κλιματική αλλαγή – Ελλάδα: Το αποτύπωμά της στην υγεία – Δύο νέες μελέτες
Μακροζωία: Η βιώσιμη διατροφή που μειώνει κατά 25% τον κίνδυνο θανάτου
Έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό: O ατμοσφαιρικός παράγοντας που αυξάνει τις νοσηλείες