Σε όλους μας έχει συμβεί στις διαδικτυακές μας συνομιλίες να έχουμε στείλει ένα emoji που γελάει χωρίς πραγματικά να έχουμε ξεκαρδιστεί ή το απλό σύμβολο που υποδηλώνει το «οκ» γιατί δεν είχαμε τη διάθεση να πούμε κάτι άλλο. Αποκρύπτοντας όμως τα πραγματικά μας συναισθήματα με αυτό τον τρόπο, αλλάζουν τα δεδομένα της διαπροσωπικής επικοινωνίας και με ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για το άτομο.
Το συναισθηματικό αποτύπωμα αποκαλύπτεται σε νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology και διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα emojis για να αντικατοπτρίζουν τα συναισθήματά μας σε διαφορετικά πλαίσια.
Όπως σημειώνει και ο δρ. Moyu Liu του Πανεπιστημίου του Τόκιο και ερευνητής της μελέτης, «όσο η διαδικτυακή διάδραση γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να εξωραΐζουν τις εκφράσεις τους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο να χάσουμε την επαφή με τα αυθεντικά μας συναισθήματα».
Ένας «καθρέφτης» συναισθημάτων
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.289 συμμετέχοντες, όλοι χρήστες του Simeji, ενός πληκτρολογίου με τα περισσότερα emoji στην Ιαπωνία, για να διερευνήσει πώς χρησιμοποιούν τα emojis για να εκφράσουν ή να αποκρύψουν συναισθήματα.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την ευημερία τους και και βαθμολόγησαν πόσο συχνά χρησιμοποιούν τα emojis. Στη συνέχεια, τους δόθηκαν μηνύματα ενταγμένα σε ποικίλα κοινωνικά πλαίσια, απάντησαν σε αυτά όπως θα έκαναν κανονικά και αξιολόγησαν την ένταση της έκφρασης των συναισθημάτων τους.
Όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επέλεξαν να εκφράζουν περισσότερα συναισθήματα με emojis σε ιδιωτικά πλαίσια ή με στενούς φίλους. Αντίθετα, εξέφραζαν λιγότερα συναισθήματα προς άτομα με υψηλότερο κύρος. Οι έντονες εκφράσεις του συναισθήματος, όμως, προέρχονταν και από τα αντίστοιχα emojis, εκτός αν οι άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη να καλύψουν τα πραγματικά τους συναισθήματα: για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας χαμογελαστά emojis για να καλύψουν αρνητικά συναισθήματα.
Αντίστοιχα, τα αρνητικά emojis χρησιμοποιήθηκαν μόνο όταν τα αρνητικά συναισθήματα ήταν πολύ έντονα. Η έκφραση συναισθημάτων με emojis συσχετίστηκε με υψηλότερη υποκειμενική ευημερία σε σύγκριση με τη συγκάλυψη των συναισθημάτων.
Εάν όμως υπάρχει μεγάλη ασυμφωνία μεταξύ των συναισθημάτων που βιώνετε και των συναισθημάτων που εκφράζετε, θα μπορούσε να αναπτυχθεί συναισθηματική εξάντληση, αν και αυτό βιώνεται με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με το φύλο και τις κοινωνικές συνθήκες. Εν ολίγοις, όταν «κρατάμε τους τύπους», αποκρύπτονται περισσότερο τα αρνητικά συναισθήματα.
Ο δρ Liu τόνισε ότι η μελέτη θα πρέπει να επεκταθεί στο μέλλον. Το πληκτρολόγιο Simeji είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις νεαρές γυναίκες, γεγονός που στρέφει το δείγμα προς τις γυναίκες και τη γενιά Z. Ωστόσο, αυτό αντανακλά επίσης την ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη χρήση των emoji γενικά και του πληκτρολογίου Simeji ειδικότερα. Εν τέλει, μια ευρύτερη ομάδα συμμετεχόντων θα παρείχε μια πληρέστερη εικόνα των κανόνων εμφάνισης γύρω από τα emojis.
Διαβάστε ακόμη:
Έρευνα: Ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας από τα social media βελτιώνει την ψυχική υγεία των χρηστών
Καλύτερη διάθεση και 9 ώρες περισσότερος ελεύθερος χρόνος με αυτή την κίνηση
Πέντε τρόποι να καταπολεμήσετε την «εμμονή» με τις άσχημες ειδήσεις