Η εποχή της θαλπωρής, της μαγείας και της χαράς είναι συνάμα και μια εποχή με αυξημένο το αίσθημα της μοναξιάς. Πράγματι, μια βρετανική μελέτη το επιβεβαιώνει, καθώς συμπέρανε ότι το 17% των ανθρώπων νιώθουν πιο μόνοι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, δε φαντάζει και τόσο παράδοξο: οι προσδοκίες των δώρων και των δραστηριοτήτων που θα θέλαμε να κάνουμε, καθώς και η σύγκριση με τους φίλους ή τους συνομήλικούς μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ανεπάρκειας, αν η περίοδος δεν ανταποκρίνεται στις αντιληπτές ιδέες για το πώς θα έπρεπε να περνάμε τα Χριστούγεννα.

Ειδικότερα για τη φετινή εορταστική περίοδο, η επίδραση του κορωνοϊού αλλά και της αύξησης του κόστους ζωής, μαζί με άλλους παράγοντες της εποχής που επηρεάζουν την ψυχολογία, όπως η μικρότερη διάρκεια της ημέρας, οι ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής και ύπνου, είναι αρκετοί για να δυσκολέψουν την περίοδο αυτή. Η Andrea Wigfield, Καθηγήτρια και Διευθύντρια στο Κέντρο Μελετών Μοναξιάς του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam και ο John Ratcliffe, ερευνητής στο ίδιο κέντρο του Πανεπιστημίου Sheffield Hallam εμβαθύνουν περισσότερο σε αυτή την κατάσταση με άρθρο τους στο The Conversation.

Aπειλή για τους νέους 

Η κοινωνική απομόνωση που έφεραν τα lockdowns επιδείνωσε περαιτέρω την ψυχική υγεία αλλά και ειδικότερα το αίσθημα της μοναξιάς. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, 3,3 εκατομμύρια Βρετανοί ένιωθαν μοναξιά συνεχώς μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.

Ανησυχητικό, όμως, θεωρείται το γεγονός ότι η επιβάρυνση είναι μεγάλη στις νεαρότερες ηλικίες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών είναι εξίσου, αν όχι περισσότερο, πιθανό να νιώθουν μοναξιά από ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Όπως εξηγούν οι ερευνητές του άρθρου, αυτή η περίοδος της ζωής είναι συνυφασμένη με μια έντονη κοινωνική ζωή. Αυτό μπορεί, όμως, να επιδεινώσει τις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται ορισμένοι νέοι και το αίσθημα μοναξιάς τους – ιδίως αν πιστεύουν ότι έχουν λιγότερους φίλους από τους συνομηλίκους τους.

Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύονται να παραδεχτούν ότι αισθάνονται μοναξιά -ιδιαίτερα τα Χριστούγεννα- και, ως αποτέλεσμα, να αισθάνονται χειρότερα για τον εαυτό τους.

Επιπλέον, τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης θεωρούνται μια μεταβατική περίοδος, καθώς η μετακόμιση σε κάποια άλλη πόλη λόγω σπουδών, η έναρξη της εργασιακής ζωής και η φυγή από το πατρικό είναι παράγοντες που προκαλούν μοναξιά.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, τα άτομα που ανήκουν σε μειονότητες, όπως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και όσοι έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώθουν περισσότερο μόνοι. Οι φροντιστές νιώθουν εξίσου παρόμοια επιβάρυνση όσον αφορά τη μοναξιά, καθώς οι αυξημένες ευθύνες φροντίδας μπορούν να μπουν εμπόδιο στις κοινωνικές τους σχέσεις.

Δεν είστε (οι) μόνοι

Οι ερευνητές συνιστούν αυτές τις γιορτινές μέρες να αναλογιστούμε όλους αυτούς που νιώθουν πιεσμένοι από το αίσθημα της μοναξιάς, για να νιώσουμε λιγότερο μόνοι. Εν ολίγοις, το αίσθημα της μοναξιάς θεωρείται φυσιολογικό και όλοι θα μπορούσαν να το νιώσουν, οπότε δε χρειάζεται να πανικοβάλλεστε.

Αν πάλι θα θέλατε να βοηθήσετε όσους ενδεχομένως νιώθουν μόνοι τους αυτές τις μέρες, αρκούν ακόμα και οι μικρές χειρονομίες καλοσύνης, ως αντίβαρο στην απομόνωση: ένα τηλεφώνημα, ένα μήνυμα ή μια χριστουγεννιάτικη κάρτα σε έναν φίλο με τον οποίο δεν είχατε επαφή για αρκετό καιρό μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Διαβάστε επίσης

Γιατί χαλάει η διάθεσή μας όσο χειμωνιάζει; Οι λύσεις στο πρόβλημα

Εποχική κατάθλιψη: Γιατί μας κυριεύει η μελαγχολία αυτή την εποχή – Πώς να το ξεπεράσουμε