Η Gen Z (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1996-2015 και είναι πλήρως ταυτισμένη με το διαδίκτυο και τα social media) δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως η μοναχική γενιά, καθώς περνά τον μεγαλύτερο χρόνο της στον ψηφιακό κόσμο, ακόμα και για τις κοινωνικές της επαφές.
Νεότερη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, ωστόσο συνιστά στους νέους να αφήσουν το κινητό στην άκρη και να συναναστραφούν κατ΄ιδίαν με τους άλλους, εάν θέλουν όντως να νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο χαρούμενοι.
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι το να συνομιλούμε με ανθρώπους πρόσωπο με πρόσωπο μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα από το να επικοινωνούμε συνεχώς με μηνύματα», δήλωσε ο James Maddux, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο για την Προώθηση της Ευημερίας στο Fairfax, ο οποίος εξέτασε τα αποτελέσματα.
Αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν προκαλούν και μεγάλη έκπληξη, θεωρούνται σημαντικά, όσο οι επικοινωνίες με τα τεχνολογικά μέσα, όπως με emails και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τείνουν να γίνουν ο κανόνας των καθημερινών μας συνομιλιών. Έχουν πραγματοποιηθεί άλλωστε και παλαιότερες μελέτες, που έχουν αποδείξει ότι η κοινωνικοποίηση συμβάλλει στην ευεξία, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο εάν το μέσο παίζει σημαντικό ρόλο.
Για την περαιτέρω διερεύνηση, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου διεξήγαγαν τρεις μελέτες που αφορούσαν φοιτητές (18 έως 24 ετών) από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, την περίοδο μεταξύ 2017 και 2020 με φοιτητές. Αυτή η ηλικιακή ομάδα επιλέχθηκε λόγω της έντονης κοινωνικοποίησης στα ψηφιακά μέσα.
Οι συμμετέχοντες όλων των μελετών συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο προσωπικότητας, αξιολογώντας διάφορα γνωρίσματα του χαρακτήρα τους. Στις δύο μελέτες, οι φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να εκτιμηθούν τα συναισθήματα τους, όπως η ικανοποίηση, το άγχος και τη μοναξιά.
Συνάμα, καταγράφηκε ο τρόπος που οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούσαν (αυτοπροσώπως, με ηλεκτονικά μηνύματα, μέσω τηλεφώνου, social media, εφαρμογές γνωριμιών, βιντεοκλήση) και η σχέση τους με το άλλο άτομο των συνομιλιών, καλύπτοντας περίπου 88 χιλιάδες διαπροσωπικές επαφές.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι φοιτητές ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση όταν συναντιόντουσαν κατ’ ιδίαν ή όταν συνδυάζαν τη ψηφιακή με την πραγματική επαφή, σε σύγκριση με την αποκλειστικά την ψηφιακή επαφή. Παρόλα αυτά, η ψηφιακή αλληλεπίδραση ήταν πιο ευεργετική από την απομόνωση, σύμφωνα με τους ερευνητές.
«Η κατ΄ιδίαν επικοινωνία προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη σε όσους είναι πιο μοναχικοί ή εμφανίζουν συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης» συμπληρώνει ο δρ. James Maddux.
Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι οι κοινωνικές επαφές με στενούς φίλους επέφεραν μεγαλύτερο αίσθημα ευεξίας, σε σύγκριση με τις συναντήσεις με την οικογένεια ή με άτομα που δεν ήξεραν πολύ καλά.
Όπως προσθέτει, υπάρχουν έρευνες που αναδεικνύουν ότι η κατάθλιψη και η γενική δυσαρέσκεια για τη ζωή των ατόμων κάτω των 30 ετών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα με την επικράτηση των smartphones: «Από τα αποτελέσματα προκύπτει μια πιθανή αιτία: ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντικαθιστούν την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή με την επικοινωνία μέσω συσκευών που δεν απαιτούν καν την χρήση της ανθρώπινης φωνής» καταλήγει.
Διαβάστε ακόμη:
Έτσι μπορούμε να χαλάσουμε τη διάθεσή μας σε 5′ – Σε ποια παγίδα πέφτουμε όλοι
Καλύτερη διάθεση και 9 ώρες περισσότερος ελεύθερος χρόνος με αυτή την κίνηση
Πέντε τρόποι να καταπολεμήσετε την «εμμονή» με τις άσχημες ειδήσεις