Σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέληξε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society και υποστηρίζει ότι τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά και περισσότερες πιθανότητας να ζήσει κάποιος μετά τα 90 έτη.
Η σύνδεση που φαίνεται να υπάρχει μεταξύ των θετικών ψυχολογικών παραγόντων και της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής ενισχύεται ολοένα και περισσότερο από σχετικές επιστημονικές μελέτες. Παλαιότερες μελέτες είχαν εξετάσει την επίδραση την κατάθλιψης στην ποιότητα και τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων, ωστόσο η νέα έρευνα φεύγει από το περιοριστικό πλαίσιο της ύπαρξης ή μη κατάθλιψης και ασχολείται με τη γενικότερη ψυχολογική κατάσταση και κατά πόσο αυτή είναι ικανή να επιδράσει ουσιαστικά στη ζωή ενός ανθρώπου.
Σε προγενέστερο επίπεδο έχει αποκαλυφθεί η ισχυρή επίδραση που μπορεί να έχει η ψυχική στη σωματική υγεία. Μια καλή ψυχολογική κατάσταση μπορεί να συμβάλλει στην υγεία του οργανισμού και, κατ’ επέκταση, ένας υγιής οργανισμός μπορεί να «κερδίσει» επιπλέον χρόνια ζωής. Η νέα μελέτη αποσκοπεί στο να δώσει περισσότερες ενδείξεις που στηρίζουν τη σχέση αισιοδοξίας και μακροζωίας, αλλά και να εξετάσει τον ρόλο ενός ακόμη παράγοντα: την επίτευξη μιας θετικής ψυχολογίας ανάλογα με φυλετικά και εθνοτικά κριτήρια.
Ειδικότερα, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις 159.255 γυναικών που ανήκαν σε φυλετικά διαφορετικές ομάδες και διαπίστωσαν ότι η σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και μακροζωίας ήταν εμφανής, με την διαφορετικότητα των ομάδων να μην παίζει ιδιαίτερο ρόλο στα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι στα φυλετικά και εθνοτικά κριτήρια συμπεριλήφθηκε και ο τρόπος ζωής, ο οποίος αποδείχθηκε ότι διαδραμάτιζε καθοριστικό ρόλο σχεδόν στο ένα τέταρτο των περιπτώσεων.
Τα ερευνητικά συμπεράσματα κατέληξαν στην υπόθεση ότι η αισιοδοξία συσχετίζεται άμεσα με την μακροζωία, αλλά και την ποιοτικά καλύτερη ζωή σε μεγάλη ηλικία. Διαπιστώθηκε, επιπλέον, ότι τα οφέλη της αισιοδοξίας στη ζωή μας δεν σχετίζονται αποκλειστικά με την απουσία της κατάθλιψης, αλλά με γενικότερα πλεονεκτήματα στην καθημερινότητά μας.
«Αν και η ίδια η αισιοδοξία μπορεί να διαμορφώνεται από κοινωνικούς δομικούς παράγοντες, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα οφέλη της αισιοδοξίας στη μακροζωία εντοπίζονται σε όλες φυλετικές και εθνοτικές ομάδες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Hayami K. Koga, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard. «Η αισιοδοξία μπορεί να είναι ένα σημαντικό κίνητρο για την επίτευξη της μακροζωίας σε διάφορες ομάδες».
Διαβάστε ακόμη:
ΙΦΝΕ: Αυξάνουν κατά 9 φορές τον κίνδυνο κατάθλιψης
Τελειομανία: Το βαρύ τίμημα που πληρώνουν όσοι κυνηγούν την τελειότητα
Διάθεση: 11 τρόποι να τη βελτιώσετε – Ανακαλύψτε τα ελιξήρια της ευτυχίας