Μπορούμε να αισθανόμαστε τυχεροί που οι βόμβες δεν πέφτουν έξω από το σπίτι μας, όμως οι εικόνες του πολέμου και η σχετική ειδησεογραφία είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα του φόβου και της αβεβαιότητας, που με τη σειρά τους αυξάνουν το άγχος.
Πώς όμως μας επηρεάζουν ψυχικά αυτά τα γεγονότα; Η Nilufar Ahmed, Λέκτορας Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με άρθρο της στο The Conversation εστιάζει, αρχικά, στο γεγονός ότι εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να εξετάζει το περιβάλλον για απειλές, έτσι ώστε να μας προστατεύσει από πιθανούς κινδύνους. Αυτό όμως με τη σειρά του μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν μικρό «εθισμό» στις κακές ειδήσεις, το φαινόμενο doomscrolling που ήδη έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο.
Έρευνες μάλιστα επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και η σύντομη έκθεσή μας σε δυσάρεστες ειδήσεις μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ανησυχίας και άγχους, μια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει μακροχρόνια. Επιπλέον, διαιωνίζονται οι αρνητικές σκέψεις με αποτέλεσμα να οδηγηθείτε σε ένα φαύλο κύκλο δυσφορίας και απαισιοδοξίας.
Ένας άλλος λόγος που οι ειδήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να επιδεινώσουν την ψυχική μας υγεία είναι το γεγονός ότι νιώθουμε πόνο βλεποντας τις κακουχίες των άλλων. Οι προσωπικές ιστορίες που κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντείνουν το αίσθημα της συνδεσιμότητας περισσότερο από την παράθεση στατιστικών σχετικά με τους θανάτους, ενισχύοντας το αίσθημα της ενσυναίσθησης.
Αν και μια κοινή συμβουλή είναι να αποφεύγουμε τις άσχημες ειδήσεις, σε περίπτωση που παρατηρήσουμε ότι επηρεάζεται η ψυχική μας υγεία, κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εφικτό, λόγω και της συνεχής ροής των εικόνων στα κοινωνικά δίκτυα. Η δρ Nilufar Ahmed προτείνει ορισμένους τρόπους έτσι ώστε να προστατευτούμε:
Aναγνωρίστε τα συναισθήματά σας: Το γεγονός ότι όλα αυτά συμβαίνουν χιλιόμετρα μακριά κι εσείς αισθάνεστε ανήσυχοι και αναστατωμένοι δε θα έπρεπε να σας κάνει να απορρίψετε αυτά τα συναισθήματα. Αν και αναμφίβολα υπάρχουν άλλοι που υποφέρουν, αυτό δεν ακυρώνει τα συναισθήματα που έχετε, που αν τα αποδεχτείτε χωρίς κρίση θα μειώσετε τα αρνητικά συναισθήματα.
Δώστε έμφαση στα συναισθήματά σας: Μέσα από τις εικόνες του πολέμου, μπορεί να αναγνωρίσουμε με κάποιο τρόπο τις στιγμές που μείναμε αβοήθητοι ή ότι δεν είχαμε τον έλεγχο στα χέρια μας, στιγμές αβεβαιότητας, ακόμα και του χαμού δικών μας κοντινών προσώπων. Η καταγραφή αυτών των συναισθημάτων μπορεί να σας βοηθήσει αρκετά ή και να μιλήσετε με κάποιον που εμπιστεύεστε, έτσι ώστε να αποσυμφορήσετε το άγχος και να βελτιώσουμε τη συνολική υγεία.
Λάβετε δράση: Ο αλτρουισμός μπορεί αποδεδειγμένα να μας οδηγήσει στην ευτυχία και βοηθώντας αυτούς που έχουν ανάγκη, μέσω κάποιας δωρεάς ή ακόμα και μέσω εθελοντικής προσφοράς, θα νιώσετε καλύτερα, μέσω του αισθήματος της ανταμοιβής.
Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας: Ένα αγαπημένο σας γεύμα, μια βόλτα στη φύση ή και στη γειτονιά σας ή κάνοντας κάτι που σας ευχαριστεί θα σας βοηθήσει να αποφορτιστείτε από την ένταση. Ακόμα, μιας και μοιάζει ανέφικτο να ελέγξουμε τη ροή των ειδήσεων, μπορούμε να ελέγξουμε το χρόνο που δίνουμε έμφαση. Συνεπώς, αποφύγετε την έκθεση νωρίς το πρωί μόλις ξυπνήσετε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε.
Διαβάστε επίσης:
Εφηβεία – Κατάθλιψη: Πόση στεναχώρια μπορεί να φέρουν τα λίγα Like
Social Media: Πραγματικός εθισμός όταν γίνεται υπερβολική χρήση