Όσοι έχουν υψηλές απολαβές, έχουν και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νιώθουν πιο περήφανοι για τον εαυτό τους σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Psychological Journal Emotion και πραγματοποιήθηκε από τον Eddie Tong, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Τεχνών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, και την επιστημονική του ομάδα.
Για να διερευνήσουν οι επιστήμονες πώς το εισόδημα επηρεάζει τη συναισθηματική ευεξία, ο Tong με την ομάδα του ανέλυσαν στοιχεία από πέντε μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης μελέτης σε περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους από 162 χώρες. Τα στοιχεία τους έδειξαν ότι υπήρχε μια σταθερή σχέση μεταξύ εισοδήματος και θετικών συναισθημάτων όπως η περηφάνεια, η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα αλλά και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και η λύπη. Το αίσθημα του ελέγχου που νιώθουν αυτά τα άτομα ήταν αυτό που καθόρισε τη σχέση εισοδήματος και συναισθημάτων, καθώς όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως έχουν τον έλεγχο στα χέρια τους, μπορούν να κάνουν πιο αποφασιστικά βήματα προς το μέλλον.
Μήπως όμως αυτά τα συναισθήματα είναι παροδικά; Η ομάδα δεν παρέλειψε να εξετάσει το κατά πόσο η σχέση εισοδήματος και θετικών συναισθημάτων διαρκεί μέσα στο χρόνο. Μετά από την ανάλυση δεδομένων από μια συνεχιζόμενη έρευνα σε περισσότερους από 4,000 συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακάλυψαν ότι το μεγαλύτερο εισόδημα ήταν άρρρηκτα συνδεδεμένο με θετικά συναισθήματα προς το άτομο και λιγότερα αρνητικά συναισθήματα εώς και δέκα χρόνια αργότερα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το τρέχον εισόδημα μπορεί να προβλέψει ποια συναισθήματα θα νιώθουμε στη ζωή μας μακροπρόθεσμα.
«Όσο περισσότερα χρήματα κερδίζουμε τόσο πιο πιθανό είναι να νιώθουμε θετικά συναισθήματα όπως η υπερηφάνεια και η αυτοπεποίθηση, ενώ ανησυχούμε λιγότερο και στενοχωριόμαστε λιγότερο. Ωστόσο, δεν βρήκαμε ενδείξεις ότι το εισόδημα σχετίζεται με κοινωνικά συναισθήματα όπως την ευγνωμοσύνη και τη συμπόνια. Δηλαδή, το να εάν κερδίζετε περισσότερα χρήματα, δεν σας κάνει αυτομάτως περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητους προς το κοινό καλό και προς τον συνάνθρωπο» συμπληρώνει ο Eddie Tong.
Διαβάστε επίσης
Το χρήμα (δεν) φέρνει την ευτυχία. Τι την φέρνει;
Αυτοπεποίθηση: Ο πιο εύκολος τρόπος να την τονώσετε