Είναι μια γνώριμη στιγμή: Ρίχνετε μια ματιά στο τηλέφωνό σας, παρατηρείτε ότι η μπαταρία πέφτει και νιώθετε μια υφέρπουσα αίσθηση ανησυχίας. Πόσο χαμηλά, όμως, πρέπει να πέσει η μπαταρία για να σας πιάσει πανικός; Σύμφωνα με νέα έρευνα, για τους περισσότερους, το άγχος ξεκινά πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, η πρόσφατη έρευνα της Talker Research αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι αρχίζουν, κατά μέσο όρο, να ανησυχούν όταν η μπαταρία του τηλεφώνου τους φτάσει στο 38%. Το όριο αυτό, που ονομάστηκε «ποσοστό πανικού», είναι σημαντικά υψηλότερο από το σημείο κατά το οποίο τα smartphones συνήθως ειδοποιούν τους χρήστες ότι η μπαταρία τους δε θα διαρκέσει για πολύ.

Η έρευνα σε 2.000 ενήλικες των ΗΠΑ αποκάλυψε ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων στη μείωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Ενώ το 38% είναι το μέσο σημείο καμπής, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού είναι πιο χαλαρό. Περίπου το 34% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν αρχίζει να ανησυχεί μέχρι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας να πέσει κάτω από το 20%, ενώ ένα τολμηρό 13% παραμένει ήρεμο μέχρι η μπαταρία του τηλεφώνου να πέσει κάτω από το 10% – οι πραγματικοί τολμηροί της ψηφιακής εξάρτησης.

Στο άλλο άκρο του φάσματος, περίπου το 24% αρχίζει να αισθάνεται άγχος όταν η μπαταρία του τηλεφώνου πέσει κάτω από το 50%, ξεκινώντας μια πρώιμη αναζήτηση φορτιστή ή πρίζας.

Το χάσμα των γενεών

Το άγχος της μπαταρίας είναι, φυσικά, άμεσα συνυφασμένο με την ηλικία. Οι νεότεροι είναι πιο πιθανό να νιώσουν άγχος ακόμη κι όταν το επίπεδο της μπαταρίας είναι αρκετά υψηλά. Οι ερωτηθέντες της γενιάς Z ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα πρώιμου άγχους, το οποίο εμφανιζόταν συγκεκριμένα στο 44% της διάρκειας ζωής της μπαταρίας. Οι millennials ακολούθησαν από κοντά με το άγχος να εμφανίζεται στο 43%, ενώ οι Gen Xers άρχισαν συνήθως να ανησυχούν κατά μέσο όρο στο 38%.

Πιο ψύχραιμοι αναδείχθηκαν οι baby boomers, οι οποίοι δεν αισθάνονταν την ανάγκη να συνδεθούν στην πρίζα μέχρι το τηλέφωνό τους να φτάσει στο 34%, γεγονός που υποδηλώνει μια πιο χαλαρή στάση -ή ίσως μια διαφορετική σχέση με τη διαρκή συνδεσιμότητα.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ένα χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παρακολουθούν τη μπαταρία του τηλεφώνου τους. Η πλειοψηφία (61%) προτιμά να βλέπει το ακριβές ποσοστό, κάτι που προσφέρει ακριβή έλεγχο και ενημέρωση. Εν τω μεταξύ, το 39% αρκείται στο οπτικό εικονίδιο της μπαταρίας – ένα λιγότερο ακριβές, αλλά αποτελεσματικό μέτρο.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν πόσο ψυχολογικά συνδεδεμένοι έχουν γίνει οι άνθρωποι με τα smartphones τους. Για πολλούς -ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές- η διάρκεια ζωής της μπαταρίας δεν είναι απλώς θέμα ευκολίας. Είναι ένας δεσμός με τον ψηφιακό κόσμο και ο φόβος της αποσύνδεσης είναι αρκετός για να προκαλέσει άγχος πολύ πριν το τηλέφωνο απενεργοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης

Social media: Oι αθόρυβοι υποκινητές του άγχους, της κατάθλιψης και της μοναξιάς

Δίνετε το κινητό στο παιδί για να ηρεμήσει; Πώς βλάπτετε την ανάπτυξή του χωρίς να το γνωρίζετε

Η ανήσυχη γενιά Ζ: Ένας ψυχολόγος αναλύει το ρόλο των smartphone στο άγχος των παιδιών