«Παρά τις καλύτερες προσπάθειές μας, είναι φορές που θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι δεν γνωρίζουμε τα ενήλικα παιδιά μας όσο καλά πιστεύουμε» γράφει στο Psychology Today o Δρ Jeffrey Bernstein, ειδικός καθοδήγησης γονέων (parent coach) και ψυχολόγος, με αφορμή τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare, Brian Thompson, από τον φερόμενο ως δράστη Luigi Mangione, έναν επιτυχημένο 26χρονο από το Μέριλαντ. «Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για ενδείξεις ότι πιθανώς αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τρόπους που δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα» προσθέτει, βασιζόμενος στα περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας στην παροχή συμβουλευτικής και καθοδήγησης παιδιών, εφήβων, ζευγαριών και οικογενειών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Bernstein, το πρόσφατο περιστατικό, καίτοι σπάνιο, μας φέρνει αντιμέτωπους με αλήθειες που ενοχλούν και υπενθυμίζει κάτι βασικό: κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. «Κάτω από την επιφάνεια της επιτυχίας ή της σταθερότητας, υπάρχουν ενήλικα παιδιά που δίνουν τις δικές τους μάχες, αόρατες για τους ίδιους τους γονείς τους» αναφέρει. Γνωρίζοντας πως πρόκειται για σημάδια αδιόρατα, ο ειδικός επιχειρεί να βοηθήσει τους γονείς ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίσουν εγκαίρως και να προλάβουν τις δυσάρεστες εξελίξεις.

Τρία σημάδια ότι το παιδί περνά ζόρια

1. Δραστικές αλλαγές στην προσωπικότητα

Είναι φυσικό οι άνθρωποι να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, όμως οι ξαφνικές και ακραίες αλλαγές στην προσωπικότητα ή τη συμπεριφορά πιθανώς να χρήζουν προσοχής. Ο ίδιος επικαλείται την περίπτωση ενός 28χρονου που, από χαλαρό κάποτε παιδί, έγινε ξαφνικά ευέξαπτος ή απόμακρος. «Όταν η μητέρα του παρατήρησε ότι σταμάτησε να απαντά στις κλήσεις της και απέφευγε τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, αρχικά θεώρησε ότι ήταν απλώς αποτέλεσμα του πολυάσχολου επαγγελματικού του βίου. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η αλλαγή στη διάθεσή του και η απομόνωσή του έγιναν όλο και πιο έντονες».

Τι μπορείτε να κάνετε: «Αντί να βγάζετε γρήγορα συμπεράσματα ή να γίνεστε επικριτικοί με φράσεις όπως “Γιατί φέρεσαι τόσο περίεργα;”, δείξτε την ανησυχία σας με τρόπο που να μαρτυρά ενδιαφέρον» επισημαίνει ο ειδικός, προτείνοντας φράσεις όπως «Παρατήρησα ότι τελευταία φαίνεσαι πιο απόμακρος. Είναι όλα καλά; Είμαι εδώ αν θέλεις να μιλήσεις». Με υποστήριξη και αποφυγή κριτικής, ανοίγετε τον δρόμο για ουσιαστικές συζητήσεις.

2. Επίμονη οικονομική ή επαγγελματική αστάθεια

Ένα ενήλικο παιδί που χάνει τη μια δουλειά μετά την άλλη, περνά ξαφνικές οικονομικές κρίσεις ή δε βρίσκει κίνητρο να κυνηγήσει τους στόχους του μπορεί περνά σοβαρές δυσκολίες. «Σκεφτείτε την 35χρονη Σοφία, η οποία φαινόταν να έχει τη ζωή της υπό έλεγχο, μέχρι που η μητέρα της ανακάλυψε ότι δανειζόταν χρήματα από φίλους για να πληρώσει το ενοίκιό της. Οι δικαιολογίες της Σοφίας για τις δυσκολίες στον εργασιακό της χώρο και την ατυχία της έκρυβαν το άγχος και την κατάθλιψη που έβαζαν εμπόδια στην επιτυχία της» γράφει.

Τι μπορείτε να κάνετε: «Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μοιραστεί τις δυσκολίες του χωρίς να το κρίνετε. Προτείνετε του να αναζητήσει τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία, είτε αφορά ψυχοθεραπεία είτε συμβουλευτική περί τα οικονομικά» σημειώνει ο ειδικό και προτείνει στους γονείς να δείξουν πρόθυμοι να συνεργαστούν και να βοηθήσουν. «Ας δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τα χρήματα που χρειάζεσαι για να νιώσεις μεγαλύτερη σταθερότητα».

3. Επικίνδυνες ή αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

Επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως καταχρήσεις ουσιών, αλόγιστες δαπάνες ή προβληματικές σχέσεις μπορεί να είναι κεκαλυμμένες «κραυγές αγωνίας». Εν προκειμένω, ο Δρ Bernstein γράφει για τον 30χρονο Marcus, που άρχισε να δημοσιεύει περίεργες αναρτήσεις στα social media και να το καταδιασκεδάζει, μια «περαστική φάση» όπως λανθασμένα πίστευε ο πατέρας του. Μόνο όταν ο Marcus συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, ο πατέρας του συνειδητοποίησε το σοβαρό του πρόβλημα με το ποτό.

Τι μπορείτε να κάνετε: «Θέστε σαφή όρια αλλά με κατανόηση. Ενημερώστε το παιδί σας ότι ανησυχείτε για την ευημερία του και ότι είστε πρόθυμοι να το στηρίξετε, αλλά μόνο αν προσπαθήσει και το ίδιο να αλλάξει τις προβληματικές συμπεριφορές» συστήνει ο ειδικός και προτείνει φράσεις όπως «Ανησυχώ για το πόσο πίνεις. Είμαι εδώ για να σε βοηθήσω να βρεις υποστήριξη, αλλά δεν μπορώ να κάνω ότι δεν βλέπω πώς επηρεάζει την υγεία και την ασφάλειά σου».

Πιο σημαντικό από ποτέ

Ο Δρ Bernstein υπογραμμίζει τον αυξανόμενο αριθμό νέων ανθρώπων που, καίτοι καθ’ όλα επιτυχημένοι, έκρυβαν μέσα τους βαθιά σκοτάδια. Όλοι και όλες τους περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι τα φαινόμενα συχνά απατούν. Έτσι, ακόμα και αν τις περισσότερες φορές δεν θα υπάρξει κάποια ακραία κακή εξέλιξη, οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια και μη φοβηθούν να παρέμβουν, σκεπτόμενοι ότι ξεπερνούν τα όρια ή ότι θα χαλάσει η σχέση με το παιδί τους.

Ο ειδικός έχει τρεις συμβουλές προς τους γονείς:

  • Μείνετε κοντά τους: Ακόμα κι αν το παιδί σας δυσκολεύεται ή αντιδρά, προσπαθήστε να διατηρείτε την επικοινωνία ανοιχτή. Μιλήστε με κατανόηση και υπομονή.
  • Ζητήστε βοήθεια όταν χρειάζεται: Μην διστάζετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας. Οι θεραπευτές, οι ομάδες υποστήριξης ή οι σύμβουλοι μπορούν να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές και καθοδήγηση.
  • Φροντίστε και τον εαυτό σας: Το να υποστηρίζετε ένα παιδί σε δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι ψυχικά και συναισθηματικά εξουθενωτικό. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας για ξεκούραση και αναζητήστε υποστήριξη από δικούς σας ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης

Μεγαλώσατε σε παραδοσιακή οικογένεια; Δείτε τα αναπάντεχα οφέλη για την ψυχική σας υγεία 

Η διπλή ζωή της Gen Z: Ένας στους 5 διατηρεί μυστική ταυτότητα 

Το κόλπο για να πάψετε να ανησυχείτε για ό,τι δεν μπορείτε να ελέγξετε