Μια πρωτοποριακή μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο SLEEP 2024, ετήσια συνάντηση των εταιριών μελέτης του ύπνου (Associated Professional Sleep Societies), έδειξε ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει σημαντικά τη σχέση εκφοβισμού και απόπειρας αυτοκτονίας στους Αμερικανούς εφήβους. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του επαρκούς ύπνου ως ασπίδας για την ψυχική υγεία των εφήβων που υφίστανται bullying.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής την Marie-Rachelle Narcisse, ειδικό δημόσιας υγείας και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Brown, πραγματοποίησε ανάλυση σε δεδομένα από το Σύστημα Παρακολούθησης Συμπεριφοράς Κινδύνου Νέων 2021, στο οποίο υπάρχουν καταχωρίσεις για 17.134 εφήβους 12 έως 18 ετών. Στόχος ήταν να αναδείξουν τις σχέσεις μεταξύ σχολικού και ηλεκτρονικού εκφοβισμού, διάρκειας ύπνου και απόπειρας αυτοκτονίας κατά τον περασμένο χρόνο, συνεκτιμώντας παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, η φυλή/εθνικότητα, ο χρόνος ενασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές (χρόνος στην οθόνη) και η γενική ψυχική υγεία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 15% των εφήβων έχουν υπάρξει θύματα σχολικού εκφοβισμού και 15% ηλεκτρονικού, ενώ 1 στους 10 (10,2%) επιχείρησε να αυτοκτονήσει το περασμένο έτος. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι το 77,3% των εφήβων δεν ακολουθούσαν τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου σχετικά με τη διάρκεια ύπνου, οι οποίες συνιστούν 8 έως 10 ώρες νυχτερινού ύπνου για την επίτευξη της βέλτιστης υγείας.
Οι προστατευτικές ιδιότητες του ύπνου
Οι έφηβοι που ανέφεραν τέσσερις ή λιγότερες ώρες βραδινού ύπνου είχαν διπλάσιες πιθανότητες να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίας συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν αρκετά. Αξιοσημείωτα, η διάρκεια του ύπνου μετρίαζε σημαντικά την επίδραση του εκφοβισμού στις απόπειρες αυτοκτονίας. Οι έφηβοι που υπέστησαν εκφοβισμό είχαν τριπλάσιες πιθανότητες για απόπειρα αυτοκτονίας σε σχέση με εκείνους που δεν υπέστησαν εκφοβισμό. Για τους τελευταίους, ο κίνδυνος απόπειρας αυτοκτονίας μειωνόταν καθώς αυξανόταν η διάρκεια του ύπνου, και σταθεροποιήθηκε (plateau) στις επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου.
«Οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων αποτελούν σοβαρή κρίση για τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ. Η ανακάλυψη ότι η διάρκεια του ύπνου τροποποιεί σημαντικά τη σχέση μεταξύ εκφοβισμού και απόπειρας αυτοκτονίας είναι αξιοσημείωτη» δήλωσε η Narcisse.
Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στους εφήβους 14 έως 18 ετών, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνος αυτοτραυματισμού, αυτοκτονικού ιδεασμού και απόπειρας αυτοκτονίας.
«Αν η βελτίωση στη διάρκεια ύπνου μπορεί να μετριάσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του εκφοβισμού στους αριθμούς νέων που αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν, τότε οι στοχευμένες παρεμβάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά αυτοχειριών», κατέληξε η Narcisse.
Βullying – Ανοχή: Γιατί οι περισσότεροι παριστάμενοι δεν συγκρατούν τον θύτη
Ψυχικές παθήσεις: Τεστ προβλέπει αν θα νοσήσετε – Θα το κάνετε;
Εκφοβισμός: Γιατί είναι τόσο σκληρά τα παιδιά που κάνουν bullying – Μία ψυχολόγος εξηγεί