Αν πρέπει να απαριθμήσουμε ως ανθρωπότητα εκείνα που μας ενώνουν -ακόμα και στις περιπτώσεις που φαινομενικά μας χωρίζει η άβυσσος- θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβουμε και ένα ψέμα που όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας χρησιμοποιήσαμε είτε για να κερδίσουμε κάτι είτε να βγούμε από μια δύσκολη θέση. Πρόκειται φυσικά για την ψευδή κατάσταση της υγείας μας, την οποία δεν διστάσαμε να «τσαλακώσουμε» καταπώς μας βόλευε ανά περίπτωση.
Κάποτε ήταν ένα αθώο «μαμά, πονάει η κοιλιά μου» για να γλυτώσουμε το διαγώνισμα στο σχολείο. Με το πέρασμα των χρόνων αλλάζουν και τα κίνητρα και, σύμφωνα με άρθρο του Δρ Sebastian Ocklenburg, Καθηγητή Μεθοδολογίας της Έρευνας στο Τμήμα Ψυχολογίας της Ιατρικής Σχολής MHS στο Αμβούργο (Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Ιατρικό Πανεπιστήμιο), η «κακή υγεία» συνοδεύεται συχνά από σημαντικά οφέλη όπως αναρρωτικές άδειες, πρόωρη συνταξιοδότηση, περισσότερη προσοχή από τα κοντινά πρόσωπα, πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα ή ακόμα και συντάξεις αναπηρίας, όπως η 28χρονη Αυστραλή Hanna Dickinson, η οποία καταδικάστηκε για απάτη έχοντας εισπράξει περισσότερα από 100.000 δολάρια σε επιδόματα ανικανότητας σε 4 χρόνια, δηλώνοντας ότι πάσχει από λειομυοσάρκωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου.
Επειδή ψέμα από ψέμα διαφέρει και περιπτώσεις όπως η τελευταία έχουν μεγάλο οικονομικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνίας, το φαινόμενο έπρεπε να διερευνηθεί ως προς τις διαστάσεις του, σύμφωνα με τον Δρ Ocklenburg. Σε αυτό το μονοπάτι κινήθηκε και η πρόσφατη μελέτη μιας διεθνούς επιστημονικής ομάδας, στο πλαίσιο της οποίας 975 ενήλικες κάτοικοι της Ολλανδίας απάντησαν σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια σχετικά με τα αν είχαν προσποιηθεί ποτέ ότι είναι άρρωστοι για να πετύχουν κάποιο σκοπό και αν γνώριζαν ανθρώπους που το είχαν πράξει, καθώς και να εκτιμήσουν τα ποσοστά των ψευδώς ασθενών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Psychology & Neuroscience.
Ένας στους τρεις
«Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι το ψέμα περί ασθένειας είναι κάτι που συμβαίνει πολύ σπάνια, τα αποτελέσματα της μελέτης ωστόσο δίνουν μια πολύ διαφορετική εικόνα» σχολιάζει ο καθηγητής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερωτηθέντων, ένας στους τρεις ανθρώπους (31,2%) προσποιείται ότι είναι ασθενής για να επιτύχει κάποιο στόχο, ενώ οι απαντήσεις έδειξαν ότι: